Dacă ești pregătit să te muți pentru prima dată în chirie, e bine să știi la ce să te aștepți și care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi, ca să-ți găsești mai ușor armonia. Dacă locuiești în capitală, înarmează-te cu multă răbdare înainte să pornești la vânătoarea de locuințe. Ce este diferit în capitală este faptul că va trebui să te miști mult mai repede față de situația în care ai locui în restul țării atunci când găsești un apartament care să-ți placă, pentru că piața imobiliară este în continuă mișcare și s-ar putea să ratezi oferte foarte bune dacă nu te pregătești din timp pentru vizionările pe care urmează să le faci. Dacă nu știi ce anume presupune concret pregătirea de care vorbim, am pregătit pentru tine cinci lucruri esențiale pe care ar trebui să le faci înainte să închiriezi un apartament. Iată care sunt acestea:
- Verifică locuința de defecțiuni. E posibil ca atunci când vizionezi un apartament să nu observi că prizele nu stau cum trebuie în perete sau că presiunea gazului în mașina de gătit este una foarte mică. Sau poate cuvertura de pe canapea ascunde pete sau tapițerie distrusă, iar atunci când vei preda apartamentul să te trezești că trebuie să plătești pagube făcute cu mult înainte de a te muta acolo. Fii atent la detalii și roagă proprietarul sau agentul imobiliar cu care ajungi la vizionare să îți spună dacă apartamentul sau ceva din interiorul lui are vreo problemă. Astfel, vei evita să plătești pentru ceva ce nu ai stricat.
- Află ce e inclus în prețul chiriei. De obicei, chiria lunară nu are nimic de-a face cu utilitățile, dar poți avea norocul de a găsi o locuință într-un duplex sau într-un bloc de locuințe unde ai incluse și internetul, energia electrică sau gazul. De asemenea, e foarte important să știi dacă vei avea inclus un loc de parcare în imediata vecinătate a locuinței pe care urmează să o închiriezi. Chiar dacă nu ai o mașină personală, acesta îți va fi de mare ajutor atunci când ai oaspeți, pentru ca aceștia să își poată lăsa autoturismul în siguranță.
- Ai voie să faci modificări? Fie că îți dorești o altă poziție pentru mobilierul din casă sau vrei să aduci o pată de culoare, văruind pereții în nuanțe mai vesele, întreabă dinainte să semnezi contractul de închiriere dacă proprietarul îți va permite să îți pui amprenta pentru cât timp te folosești de proprietatea lui. Cel mai probabil, cei care acceptă modificări cât timp au chiriași au pretenția ca la final să lași totul așa cum ai găsit când te-ai mutat.
- Cine plătește reparațiile? Obiectele sunt făcute pentru a fi folosite, la fel și locuințele. Câteodată, însă, acestea se pot defecta și au nevoie de reparații sau înlocuire. De exemplu, unul dintre cele mai importante aparate electrocasnice este mașina de spălat. Din cauza apei dure din România, e posibil ca aceasta să se strice. Trebuie să stabilești dinainte cu proprietarul cine va suporta costurile acestor reparații, pentru care nimeni nu este vinovat.
Fă-ți temele de acasă și mergi la vizionare pregătit cu aceste informații, pentru ca șederea ta în viitorul apartament să fie una extrem de plăcută și fără surprize neplăcute!
Cel mai nou VIDEO
Libertatea.ro
Fanatik
Știrile PRO TV