(P) De ce programul de muncă nu ar trebui să înceapă înainte de 10

 Stamen Diana
.

Ești printre cei care ajung la serviciu la 9.00, dar până la 10.00 pur și simplu nu poți funcționa? Ești și tu de părere că oricum e o ora pierdută? Iar dacă ajungi și mai devreme, cu atât mai acută e impresia? E posibil să nu pierzi doar o ora, ci chiar mai mult?

Nu ești singurul care gândește așa, iar explicația e simplă: nu muncești în armonie cu ceasul tău intern. Potrivit unui cercetător în știința somnului și fost director de școală, companiile ar avea numai de câștigat dacă ar renunta la programul tradițional de lucru de la ora 9.00. Toate companiile, indiferent ca e vorba despre unele din San Francisco, Berlin sau, de ce nu, cele care ofera locuri de munca in Craiova sau Galati.

Paul Kelley, care a fost primul director din Anglia care a mutat ora de începere a programului elevilor mai târziu, la 10.00, insistă că același lucru ar trebui făcut și în cazul angajaților. Kelley este de părere că angajații care își ignoră ceasul intern natural și tiparul somnului își pot pune în pericol sănătatea, cu efecte clare asupra eficienței muncii lor. Toată lumea pierde, de la angajat la angajator.

Astfel, cercetătorul le recomandă companiilor care își doresc că angajații lor să fie mai sănătoși și mai fericiți – și, în consecință, mai productivi – să le permită acestora să înceapă ziua de lucru de la 10.00 sau chiar mai târziu. 

În funcție de ceasul lor intern, unii angajați ar trebui să poată să înceapă activitatea chiar la prânz, potrivit lui Kelley.

„În lumea occidentală, adulții dorm în medie șase ore și jumătate pe noapte în timpul vieții active, în timp ce știință ne arată că avem nevoie de cel puțîn opt ore”, a spus Kelley, plecând de la nenumărate studii științifice care au demonstrat asta.

Interesul pentru somn i-a fost trezit că urmare a propriei experiențe, după ce, la 15 ani, s-a îmbolnăvit în condițiile în care trebuia să se trezească foarte devreme pentru a prinde autobuzul de la ora 6.00.  Pogramul la școala din California la care mergea începea de la 7.15.

Kelley este autorul cărții „Body Clocks”, în cadrul căreia grupează oamenii în cinci categorii, începând de la cei care sunt foarte activi dimineața până la cei care ating cel mai ridicat nivel de energie seara. Studii recente au arătat că acesta are dreptate și că există mai multe categorii de oameni, nu doar cei care debordează de energie dimineața și așa-ziele „păsări de noapte”.

„10.00 este cea mai echitabilă ora de începere a programului, dacă ar trebui să alegem o singură ora pentru toată lumea. Ar reduce privarea de somn pentru populație că întreg cu 70%, la 36 de minute în medie pe zi”, consideră Kelley.

În cartea sa, cercetătorul sugerează că oamenii ar trebui să afle, în primul rând, care este tiparul lor natural de somn și să-și adapteze programul în mod corespunzător.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton