(P) Psihiatria – o ramură a medicinei care se ocupă de vindecarea sufletului

 Sava Elisabeta
.

Preconcepția cum că persoanele care apelează la ajutorul unui medic psihiatru sunt nebune încă este des întâlnită. Din păcate, aceasta îndepărtează multe persoane de la un tratament corect și le face să sufere în tăcere, neștiind ce se întâmplă și ce să facă astfel încât viața lor să fie din nou normală.

Anxietatea, depresia și dependența de alcool sunt doar câteva probleme de natură psihică ce stau sub umbra fricii de a primi o etichetă urâtă. Toate aceste afecțiuni, însă, pot fi tratate, iar apelarea din timp la ajutor de specialitate, mai exact, la o clinică ce oferă servicii de psihiatrie, poate salva pacientul de la foarte multă suferință.

Ce este psihiatria?

Psihiatria este o ramură a medicinei care vizează diagnosticarea, tratarea și prevenirea unor afecțiuni mintale, inclusiv tulburările cauzate de consumul de substanțe. Foarte multe persoane confundă această disciplină cu psihologia, însă între cele două există destule diferențe. Desigur, pentru obținerea celor mai bune rezultate în vindecare, cele două domenii trebuie să se întrepătrundă, uneori.

Pentru a facilita înțelegerea diferențelor dintre psihologie și psihiatrie, trebuie să facem distincția între cei doi reprezentanți ai acestora:

  • psihiatrul – este un medic care a urmat cursurile unei facultăți de medicină și tratează atât tulburările psihice grave, cât și probleme de ordin psihic generale;
  • psihologul – este o persoană care a urmat cursurile unei facultăți de psihologie, a obținut apoi atestatul de liberă practică într-o ramură aplicată a domeniului, iar obiectivul lui principal este evaluarea gândirii, a afectului și a comportamentului uman, cu ajutorul psihoterapiei.

Când trebuie să se apeleze la psihiatru?

Așadar, la psiholog se merge atunci când există probleme de relaționare, situații de criză existențiale sau nevoia de dezvoltare și maturizate emoțională. Pe de altă parte, la psiholog trebuie să se apeleze atunci când situațiile sunt mult mai complicate, greu de conștientizat. De exemplu:

  • când realitatea este percepută deformat;
  • când se prezintă o încetinire vizibilă sau o accelerare nejustificată a proceselor intelectuale și cognitive;
  • când există convingeri bizare sau idei delirante;
  • când este prezentă o stare de agitație permanentă sau deprimarea, însoțită de insomnii;
  • când au existat tentative de sinucidere;
  • când există fobii grave, care împiedică desfășurarea activităților normale;
  • când există dependențe de orice gen (alcool, droguri etc.)

Afecțiunile psihice sunt de mai multe feluri: tulburări de afectivitate (depresie, boala bipolară), tulburări anxioase (boala obsesiv-compulsivă, atacurile de panică), tulburări cognitive (demența, delirul), tulburări de personalitate (tulburarea Schizoidă, tulburarea Borderline), tulburări psihotice (schizofrenia, tulburarea psihotică indusă de o substanță) și dependențe de substanțe (alcoolism, toxicomania).

Cele mai frecvente tulburări psihice sunt cele de personalitate, anxietatea și depresia. Acestea rezultă de cele mai multe ori din stilul de viață haotic, mai exact, din stres. Acesta din urmă afectează un număr tot mai mare de persoane la nivel mondial și nu gravitatea lui trebuie luată în considerare, ci modul în care persoanele reacționează la el. De aceea, este important să se învețe cum poate fi controlat acest factor negativ și cum i se poate diminua impactul.

În ce constă un consult psihiatric?

Consultul psihiatric este unul complex, ce diferă cu mult de la un caz la altul. În cadrul acestuia are loc discuția cu pacientul și, în funcție de afecțiune, cu familia acestuia, prietenii sau orice altă persoană care cunoaște viața și comportamentul bolnavului.

Pe parcursul acestor discuții se urmează mai multe etape: identificarea prezenței unei afecțiuni psihice și a semnificației ei din punct de vedere semiologic, stabilirea etiologiei, înțelegerea personalității bolnavului și corelarea afecțiunii cu vârsta pe care acesta o are. În stabilirea diagnosticului psihiatrul va identifica și antecedentele personale și heredocolaterale ale pacientului.

Examinarea bolnavului se face de foarte puține ori la cererea bolnavului însuși, de obicei aceasta fiind solicitată de către familia acestuia, de către medicul generalist sau de către medicul de la altă specialitate.

Polaris Medical – mai mult decât un spital de recuperare

Majoritatea oamenilor, când se gândesc la un spital, îndeosebi la unul de psihiatrie, au în minte imaginea unui loc rece și trist, unde oamenii sunt mereu grăbiți și nimeni nu pare să vrea să ajute cu o vorbă bună. Polaris Medical este exact opusul.

Situat într-un cadru unic natural de 58.000 de metri pătrați, în județul Cluj, acesta este considerat de către pacienți ca fiind locul ideal unde atât trupul, cât și sufletul, se vindecă frumos. Abordarea multidisciplinară face ca fiecare plan de tratament să fie personalizat în funcție de nevoile particulare ale fiecărui bolnav în parte, iar personalul medical, cu vastă experiență, dă dovadă de pricepere, calm și înțelegere, fiind alături de suferind pe tot parcursul procesului de vindecare.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton