România este gazda unora dintre cele mai spectaculoase drumuri rutiere din Europa, binecuvântate cu peisaje pitorești memorabile compuse din cascade cristaline, defilee și serpentine ce îți taie respirația. Transalpina și Transfăgărășan sunt două dintre șoselele cele mai frumoase din țară pe care orice pasionat de călătorii trebuie să le parcurgă.
Transalpina – drumul de unde atingi norii
DN 67C traversează Munții Parâng între Valea Oltului și Valea Jiului și este practic cel mai înalt drum din țară cu o altitudine maximă de până la 2145 metri în Pasul Urdele. Cunoscut și sub denumirea de ‘Drumul Regelui’ fiind chiar inaugurată de Regele Carol al II lea, Transalpina este plină de serpentine înșiruite una după alta și presărată cu platouri montane spectaculoase, prăpastii cu stânci argintii și cascade delicate.
Mai puțin cunoscută decât Transfăgărășan dar la fel de spectaculoasă, Transalpina nu a fost niciodată asfaltată până în anul 2009 când au fost începute o serie de lucrări de modernizare, care însă au fost stopate în 2012 ca urmare a nealocării de fonduri. Astfel că, o bună bucată de drum este traseu accidentat care te conduce către către cel mai întins iezer cuprins pe o suprafață de 3,2 ha și o lungime de 230 metri – Lacul Gâlcescu. Acesta se află la o altitudine de 1950 de metri, iar întreaga zonă a fost declarată Rezervație Naturală. Potrivit documentelor istorice, Transalpina era utilizată de către păstorii din Mărginimea Sibiului pentru a traversa munții spre Oltenia. Din cauza prăpastiilor și a traseelor abrupte, Transalpina și-a primit numele de ‘Poteca Dracului’.
Transfăgărășan – traseul superlativelor
DN7C cu o lungime de 92 de km străbate Munții Făgăraș și leagă Muntenia de Transilvania, devenind astfel, a doua cea mai înaltă cale rutieră din țară, dar și unul dintre cele mai frumoase drumuri europene. Pe traseul Transfăgărășan vei întâlni 27 de viaducte, zeci de poduri, cascade, serpentine, izvoare cristaline și pajiști alpine incredibile. Lor li se adaugă cel mai lung tunel din țară ce măsoară 887 metri și străbate Muntele Paltinu. Realizat între anii 1970-1974 de către soldații și muncitorii din zonele din apropiere, Transfăgărășan începe din localitatea Arefu și se încheie în Cârțișoara, conducându-te către unul dintre cele mai impresionante lacuri glaciare din România: Bâlea Lac, situat la 2040 metri altitudine.
De Mădălina Isar
Circuit Transalpina-Transfagarasan
Tarif: de la 550 lei/persoana, 2 nopti cazare in hoteluri/vile de 2-3* conform program cu mic dejun, transport autocar, insotitor de grup. Detalii pe www.europatravel.ro, call center 021-9407.