(P) Tur gastronomic, pe insula Santorini

.

Santorini nu este doar despre apusuri de soare memorabile sau despre case cu arhitectură incredibilă în alb-albastru. Insula din arhipelagul Cicladelor este un paradis chiar și pentru gurmanzi, care se vor putea delecta aici, cu cele mai alese bunătăți servite alături de vinuri dulci, cum numai pe această insulă vulcanică vei găsi.

 


 

O încântare pentru papilele gustative

 

Pe lângă frumusețea boemă cu care a fost binecuvântată, Santorini este o destinație numai bună pentru escapadele gourmet. Cu mai bine de 200 de restaurante tradiționale împrăștiate pe cei circa 90 de km pătrați,  nici nu-i de mirare că aici se mănâncă bine la prețuri avantajoase și vederi impresionante. Unele dintre localuri sunt cocoțate pe vârf de stâncă parcă plonjând în marea azurie, altele sunt ascunse în golfuri, pe plaje, sau aproape de cele mai importante atracții ale insulei.


 

Santorini abundă în mâncăruri pline de savoare, vei putea degusta aici de la celebrul gyros, souvlaki, până la icre negre, pește și fructe de mare, sosuri din roșii cherry, capere, mazăre, sau delicioasele vinete albe.

 

Printre alimentele locale pe care nu ar trebui să le excluzi într-un tur gastronomic pe insulă, se numără celebra pastă din vinete albe numită melitzanosalata, pe care santorinenii o cultivă de acum circa 4000 de ani, când semințele de vinete au fost aduse tocmai din Asia, iar din solul vulcanic a rezultat o legumă mult mai dulce și mai suculentă. Tot datorită solului, aici caperele au un gust mult mai aromat, fiind nelipsite de pe mese sau din salatele tradiționale, considerate chiar alimentul națională al insulelor Ciclade.

 

Bunățăți gătite în satele tradiționale

 

Dacă în cadrul restaurantelor se servesc delicii tradiționale dar adaptate timpurilor moderne, în satele răsfirate pe întreaga insulă, bătrânele încă pregătesc cu migală deliciile după rețetele strămoșești. Unul dintre preparatele pe care este musai să-l încerci este chloro, o cremă de brânză din lapte de capră care se servește alături de roșiile tomatines (cherry), foarte aromate comparativ cu alte soiuri, și un pahar de vin din strugurii în nuanțe de chihlimbar.


 

De Mădălina Isar

 

Sejur Santorini

Hotel Argo 3*- de la 477 euro/persoana, 7 nopti de cazare cu mic dejun, transport cu avionul, transferuri, asistenta turistica. Detalii pe www.christiantour.ro, sau la telefon 021.270.00.99.