Salzburg, nume care înseamnă „fortăreaţa de sare“, se mândreşte cu cel mai celebru fiu al său, Mozart, cu grădinile castelului Mirabell, cu arhitectura barocă a centrului istoric şi cu peisajul alpin care împrejmuieşte oraşul.
La poalele munţilor Alpi, pe valea râului Salzach, se află un oraş pe cât de mic şi liniştit, pe atât de faimos şi pitoresc. În sezonul turistic, numărul vizitatorilor săi depăşeşte considerabil numărul locuitorilor,pentru că oraşul devenit patrimoniu UNESCO în 1997 are ceva de oferit fiecărui tip de turist.
Mozart este cel mai cunoscut locuitor al acestui oraş. Chipul compozitorului se regăseşte peste tot, de la intrările în baruri şi cafenele, până la ambalajele de ciocolată sau tricourile vândute ca suvenir. Casa în care s-a născut se află în inima oraşului şi este unul dintre cele mai importante obiective turistice. Familia compozitorului a trăit la etajul trei al acestei clădiri colorate între anii 1747 – 1773, iar Mozart s-a născut tot aici în ianuarie 1756. Acum, clădirea a fost transformată în muzeu şi găzduieşte obiecte de familie şi scrisori ale compozitorului. Tot datorită lui, oraşul a devenit una dintre destinaţiile preferate ale ascultătorilor de muzică clasică, în special în perioada festivalului Salzburg, care se întinde pe parcursul unei luni întregi.
Sunetul muzicii
Pe lângă Mozart, Salzburg mai are încă o legătură cu muzica. În anii 60, aici s-a filmat o mare parte din clasicul film „Sunetul muzicii', cu Julie Andrews şi Christopher Plummer ca protagonişti. Mare parte dintre turişti vin aici pentru a vizita locurile în care s-a turnat filmul şi iau parte la tururi specializate.
Fortăreaţa Hohensalzburg domină oraşul. Construcţia sa a început în 1077 pe muntele Festungsberg, în apropierea centrului istoric, la iniţiativa arhiepiscopului von Helfenstein. Pe vremea aceea, oraşul era condus de arhiepiscopi. Hohensalzburg e unul dintre cele mai mari castele din Europa, iar încăperile sale găzduiesc colecţii de arme medievale, instrumente de tortură şi obiecte care recreează viaţa din interiorul fortăreţei. Foarte interesant este că, de-a lungul timpului, fortăreaţa nu a fost niciodată cucerită de inamici.
Grădinile Castelului Mirabell se află chiar pe malul râului şi sunt de o frumuseţe uimitoare. Cele mai apreciate sunt Grădina Piticilor şi Grădina Trandafirilor. În castelul Mirabell se găseşte şi cea mai frumoasă sală de nuntă din lume, Marble Hall, fosta sală de bal şi concerte a arhiepiscopului care a construit domeniul.
Getreidegasse este cea mai aglomerată stradă din Salzburg şi, bineînţeles, cea mai populară zonă de shopping, faimoasă pentru magazinele şi atelierele meşteşugăreşti tradiţionale. Atenţie când vă programaţi cumpărăturile însă, pentru că în afară de shop-urile de suveniruri, în Salzburg magazinele se inched în jurul orei 18.00, asta pentru că niciun proprietar nu vrea să îşi ţină angajaţ ii după program. Specialităţile sunt îmbrăcămintea tradiţională cu influenţe alpine, obiectele din sticlă,păpuşile în port tradiţional şi Gewürzsträussl. Cel din urmă este un mănunchi de condimente care arată ca un buchet de flori. Tradiţional, acesta era folosit în casele locuitorilor din oraş în timpul iernii, când era atât de frig încât oamenii se adăposteau împreună cu animalele lor în aceeaşi încă pere, pentru a se încălzi. Gewürzsträussl alunga mirosul neplăcut al animalelor şi făcea iernile mai suportabile.
Ieşirile în oraş trebuie să includă şi câteva momente de relaxare la o cafenea sau un restaurant. Cea mai veche cafenea este Tomaselli, inaugurată în 1705 la câţiva paşi de Catedrala Salzburg. La fel de atractivă este Café Bazar, de pe malul râului Salzach, aflată într-o clădire cu arhitectură clasică. Pasionaţii de bere pot merge în The Shamrock – popular printre studenţi, Stiegl Brauwelt – o berărie şi un muzeu dedicat berii, sau OMalleys – locul în care toată lumea merge.
RALUCA TAMAS, Foto SHUTTERSTOCK, NORTHFOTO