Cherhanale de pe litoralul românesc. Unde poți mânca și te poți relaxa în același timp

.

Tentațiile gurmande de pe litoralul nostru sunt infinite, dar, dacă îți dorești experiențe culinare de neuitat, răspunsul este unul singur: cherhanaua. Nu sunt multe cherhanale deschise turiștilor pe litoral, majoritatea sunt cunoscute mai mult de oamenii locului, dar noi îți prezentăm trei dintre ele, foarte diferite una de cealaltă atât ca amplasare, cât și din punct de vedere al conceptului.

La Matei începe aventura


Pescaria lui Matei

Pescaria lui Matei

Prima, Pescăria lui Matei, este populară atât în rândul bucureștenilor, cât și al restului turiștilor care frecventează sudul litoralului. Este afacerea de familie a lui… Matei, la Agigea, într-o vale retrasă de la drumul spre stațiunile din sud, însă atent marcată, astfel că nu ai cum să ratezi locul. Pescăria este locul perfect pentru un prim contact cu marea și tentațiile ei culinare autentice, pentru că, așa cum mi-a spus chiar gazda, aici nu ți se iau ochii cu farfurii „murdarite cu gem' pentru design, ci ți se astâmpără pofta cu pește proaspăt, adus la mal cu barca vopsită cu chip de biban mirat și răsturnat din năvoadele din care încă picură apa. Dintre specialitățile casei îți recomand ciorba de peste si „mix-remixul de Marea Neagră', o amestecătură ordonată de hamsie, șprot și rizeafcă sau din ce pește mai dorești tu, pentru că „mix-remixul' se adaptează pe loc după pofte chiar de către DJ Ionică, un vlăjgan rotofei ars de soare și bătut de vântul din larg. Nu trebuie decât să ceri și îndată ești întrebat: „De care, boss?'.

Gustul neprihănit

La cherhana nu sunt fițe, mai ales în Vamă sau în 2 Mai unde, cu toate că a început să se simtă aer cosmopolit, localnicii se străduiesc să ridice sălbăticia la nivel de cinci stele, fără să-i știrbească din esență. Într-un astfel de loc aparent uitat de lume am găsit o cherhana care m-a cucerit pe dată cu naturalețea și cu un pește bun, bun de tot. La Micul Golf din 2 Mai, supa de midii și rapane mi-a topit orice preconcepție despre fructele de mare gatite tradițional. Cochiliile de midii, care încă poartă pe ele pedeapsa mării, se deschid în zeama roșie ca un apus de septembrie si-ti răscolesc poftele, făcându-te să te mai gândești la o portie. Dacă ești și mai ancorat în tradiție, borșul de pește nu poate decât să te cucerească iremediabil. Leușteanul proaspăt tăiat peste zeama fierbinte în care s-a desfătat pește mare, dar și mic, să dea gust, este tot de ce ai nevoie după ore de stat la plajă. Locul este chiar pe malul mării, într-un golfuleț liniștit unde, în plin sezon, pe nisip, se saltă corturi multicolore.

High-class

Life Harbour

Life Harbour

Un concept complet diferit de cele prezentate până acum am găsit la Limanu. Zona este frecventată in special de către proprietarii de ambarcațiuni mici cu vele, așa că o cherhana s-a integrat perfect in peisaj. LifeHarbour a fost, până nu demult, un restaurant marinăresc cu meniu international. Proprietarii au reinventat locul, dar mai ales bucătăria, așa că aici te poți bucura și tu  acum de cele mai interesante midii in sos mediteranean pe care le-am gustat vreodată. Midii mănânci oriunde pe litoral, dar cele de la Limanu se remarcă grație a două ingrediente a căror alăturare surprinzătoare desăvârșesc gustul preparatului: leușteanul și sosul de portocale. LifeHarbour este departe de a fi o cherhana în sensul clasic. Aici se ascultă jazz și muzica de relaxare, iar, dacă nu te fură imaginea spectaculoasă a apusului, sigur te va tenta să răsfoiești una dintre cărțile din biblioteca pusă la dispoziția tuturor.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton