Știm cu toții ce înseamnă să nu îți mai poți ține ochii deschiși de oboseală. O săptămână grea la locul de muncă, o viroză, o răceală sau o infecție pot fi adeseori de vină pentru o stare prelungită de oboseală, pe care o resimțim indiferent cât de bine sau mult ne odihnim. Însă atunci când te simți constant epuizată și devine tot mai greu să desfășori activitățile zilnice de rutină, s-ar putea să fie timpul să mergi la medic.
Oboseala cronică poate ascunde unele afecțiuni care, depistate la timp, pot fi tratate cu succes. Potrivit WebMD, de cele mai multe ori afecțiunile care cauzează această stare de epuizare nu sunt grave, iar efectele lor pot fi reversibile. Iată care sunt cele mai frecvente cauze medicale ale oboselii:
Rinita alergică
Rinita alergică este o cauză frecvent întâlnită a oboselii cronice. Vestea bună este că poate fi tratată și ținută sub control cu ușurință. Pentru a pune un diagnostic, doctorul îți va evalua în primul rând simptomele, apoi istoricul medical. Se pot face inclusiv teste pentru a stabili dacă reacția alergică este declanșată de polen, insecte, păr de animale, praf, mucegaiuri sau alt alergen. La nivel global, rinita alergică afectează între 20 și 40% din populație, în mare parte adolescenți sau tineri. Există mai multe opțiuni pentru tratarea unei rinite alergice, însă este important ca medicul să fie cel care decide cursul de tratament sau medicamentele pe care urmează să le luați.
Anemia
Anemia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sângelui și afectează milioane de oameni, la nivel global. În cazul femeilor însărcinate, anemia este principala cauză a oboselii, dar poate afecta și femeile care au un ciclu menstrual abundent, cele care au polipi uterini sau fibroame, persoanele care suferă de boala celiacă, cele care au suferit intervenții chirurgicale sau proceduri bariatrice. Cea mai simplă metodă pentru diagnosticarea anemiei sunt analizele de sânge, care pot arăta dacă există o deficiență de fier, acid folic sau vitamina B12.
Depresia și anxietatea
Uneori, depresia și anxietatea se află la originea oboselii cronice. Depresia afectează de două ori mai multe femei decât bărbați, iar persoanele care au un istoric în acest sens în familie sunt mai predispuse spre această afecțiune care apare de obicei între vârstele 15-30 de ani. Persoanele care suferă de depresie își pierd interesul pentru activitățile obișnuite sau chiar pentru lucrurile care le pasionau odinioară, mănâncă prea puțin sau în exces și pot avea insomnii. Toate acestea, cumulate cu sentimentele de inutilitate, disperare sau tristețe resimțite în timpul episoadelor de depresie, contribuie din plin la accentuarea stării de epuizare.
Dezechilibre hormonale
Recent, o serie de studii a identificat mai multe mecanisme biologice care pot contribui la apariția oboselii cronice. Cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Groeningen au descoperit că un nivel scăzut al hormonilor tiroidieni poate cauza apariția simptomelor specifice oboselii cronice. Mai mult, un studiu efectuat doar pe femei a arătat că și cortizonul, hormonul stresului, poate cauza apariția oboselii, atunci când este secretat de organism în cantități mari. Legătura dintre oboseala cronică și hormoni este una extrem de importantă, întrucât este esențială pentru a pune un diagnostic corect și a recomanda un tratament adecvat pentru ameliorarea simptomelor și eliminarea, în cele din urmă, a problemei aflate la originea acestei epuizări fizice.
Un sistem imunitar hiperactiv
O nouă cercetare realizată de King’s College din Londra a descoperit că un răspuns exagerat al sistemului imunitar la o infecție poate declanșa apariția oboselii cronice pe termen lung. Această legătură a fost dificil de identificat până de curând, întrucât în momentul în care apar simptomele oboselii cronice, sistemul imunitar nu mai este la fel de activ. „Asta ne ajută să ne explicăm de ce nu putem găsi dovezi clare ale activării imunitare la pacienții care suferă de sindromul oboselii cronice. Sistemul imunitar pare să favorizeze acest sindrom, dar simptomele nu dispar în momentul în care factorul declanșator dispare și el', spune profesorul Carmine Pariante, co-autor al studiului.
Sursa foto: en
ergepic.com from Pexels
(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bioclinica