Moartea lui Toma Caragiu a lăsat multe regrete în sufletul celor care l-au cunoscut. A fost un actor fără seamăn și un prieten ales. Ștefan Velniciuc nu poate uita nici astăzi momentele prin care au trecut împreună. Astăzi, 21 august, se împlinesc 99 de ani de la nașterea marelui actor, care și-a găsit sfârșitul în cutremurul din 1977.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI
Toma Caragiu avea darul de a se face plăcut, fie că era serios sau spunea o glumă. Atunci când a murit Toma Caragiu, cea care îi era soţie, Elena Bichman, alintată Mimi de către actor, a decis să părăsească România, marcată fiind de pierderea suferită. Trăiseră o mare dragoste, iar toate locurile în care fuseseră fericiți ar fi lăsat amprente.
99 de ani de la nașterea lui Toma Caragiu. Cum s-a apropiat Ștefan Velniciuc de Toma Caragiu
Toma Caragiu a activat într-o trupă de teatru încă din liceu. A dat la Drept când a venit momentul, dar nu asta era chemarea lui, așa că a renunțat rapid. Era făcut pentru scenă. Ștefan Velniciuc l-a descoperit cu adevărat la filmări și de acolo s-a născut o mare prietenie între ei.
„O să vă povestesc cum s-a înfiripat legătura pe care am avut-o cu Toma Caragiu. Îl știam destul de bine după venirea lui de la Ploiești, unde fusese director și unde aflasem că își șlefuia ‘nestemata’ pe care i-a dat-o dumnezeu, talentul său.
Chiar dacă era director, Toma Caragiu nu își lua partiturile cele mai ofertante din piesele în care era distribuit ci căuta roluri din care să facă mici nestemate. Lucru care i-a prins foarte bine după sosirea lui în București.
A venit cu un spectacol, ‘De Prettore Vincenzo’ și acolo juca rolul principal. Așa l-am descoperit eu, un tânăr care se ambiționa în ale teatrului și era foarte interesat de tot ce se întâmpla în lumea teatrală’ , a spus actorul Ștefan Velniciuc pentru Fanatik.
Toma Caragiu făcea spectacol și atunci când nu juca
A existat o întâmplare care l-a apropiat pe Ștefan Velniciuc de Toma Caragiu. A fost rugat de Dinu Cocea să îl înlocuiască pe Marin Moraru într-o filmare. După acest episod, s-a ales cu un prieten pe viață.
„Întâmplarea pe care o voi povesti a avut loc la Ostrov. Într-una din zile filmam pe malul Dunării și a venit la mine regizorul Dinu Cocea să mă roage să-i dau o mână de ajutor. Trebuia să filmeze ceva, avea o scenă cu Marin Moraru și Toma Caragiu în care trebuiau să anunțe că au fost văzuți turcii. Marin Moraru a trebuit să plece de la filmare și asta i-a încurcat puțin, dar mi s-a oferit șansa să-i țin locul și așa am ajuns să debutez, anonim, în filmul românesc.
M-am îmbrăcat în costumul de haiduc a lui Marin Moraru, machiajul mi-a pus o țăcălie. Aveam o cușmă pe cap, un brâu lat de piele cu două pistoale, cizme, aveam o ținută de haiduc serios. Cu Toma Caragiu mă știam pentru că seara, după filmări, pe set era o atmosferă de familie. Se bea, se cânta, se spuneau bancuri’ , povestește Ștefan Velniciuc.
Cum au fost Ștefan Velniciuc și Toma Caragiu la un pas să se înece
În timpul filmărilor, cei doi au fost la un pas să se înece. Curenții îi trăgeau la fund și aveau hainele ude. Norocul lor a fost că s-au agățat de niște sălcii și s-au salvat.
„Trebuia să ‘trecem’ Dunărea înot și, la focul unde se găseau haiducii, să le ducem vestea sosirii turcilor. În timp ce se pregătea focul pentru haiduci, regizorul ne-a zis să mergem să ne udăm, să pară că ieșeam din Dunăre.
Am plecat cu Toma Caragiu pe malul apei dar, din cauza ținutelor foarte greoaie, apa ne-a intrat în cizme, ne-a luat curentul și norocul nostru au fost sălciile de pe malul apei. Îmbrăcămintea se îmbibase cu apă și curentul ne trăgea la fund.
Nu a fost agreabil, dar am fost întreprinzători, ne-am ajutat unul pe altul. Ne-am agățat de sălcii și am reușit, cu greu, să ieșim din apă. Eram așteptați la cadru să le comunicăm haiducilor că vin turcii. Debutul meu în cinematografie a fost mai mult cu spatele (râde, n. red.), să nu se vadă că nu sunt Marin Moraru.
După acea întâmplare, legătura dintre mine și Toma Caragiu a devenit mai strânsă. Am descoperit că soția lui, Mimi Caragiu, era fata profesoarei mele de geografie din liceu. În serile de după filmare ne distram, discutam, puneam lucruri la cale, aveam proiecte de viitor. Așa am ajuns să-l cunosc mai bine pe actorul și omul Toma Caragiu’ , mai spune Velniciuc.
Toma Caragiu a murit la cutremur
De atunci, pe cei doi i-a legat o mare prietenie. Vestea morții lui Toma Caragiu la cutremurul din 1977 a fost devastatoare. Actorul ar fi avut șansa să se salveze, dar ghinionul a făcut să se sperie și să fugă alături de prietenul lui Alexandru Bocăneț pe scări, care s-au prăbușit.
„Toți îl cunosc pe Toma Caragiu ca pe un actor de comedie și nu numai. Dacă mai e cineva din generația mea care a văzut ‘Meteorul’ de la Bulandra și-a dat seama că talentul său acoperea o paletă mult mai vastă. Întâmplarea de la Ostrov a fost debutul prieteniei mele cu Toma. Ne-am mai întâlnit la filmări, în 77, am lucrat împreună la ‘Buzduganul cu trei peceți’ unde el avea rol principal.
A fost ultimul rol jucat de el pentru că a venit cutremurul în martie și a dus la nefericitul sfârșit a lui Toma Caragiu. A fost descoperit în blocul în care locuia, împreună cu Alexandru Bocăneț care venise în vizită.
După relatările celor care i-au găsit în ruine, erau îmbrățișați iar Toma Caragiu albise. Lumea mai spune că tocmai atunci aștepta un telefon de la Mimi și că pe masa din bucătărie, de unde fugiseră, cele două pahare erau intacte’ își amintește actorul Ștefan Velniciuc.
Toma Caragiu a fost prieten și cu Marin Moraru
Memorabile sunt și scenele care îi aveau ca protagoniști pe Marin Moraru și Toma Caragiu. Totul se transforma într-un spectacol.
„Când se întâlneau Marin Moraru și Toma Caragiu era un spectacol de urmărit. Aveau obiceiul să se adreseze unul altuia cu nume anagramate. Marin Moraru îi spunea, de exemplu, Macaragiu To, prilej de amuzament pentru toată lumea„, mai spune el.