A murit acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie. Avea 63 de ani

 Oana Pantazi
.

A murit acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie. Reputatul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă Mihai Amihalachioaie, Maestru în Artă, a încetat din viață la vârsta de 63 de ani, după ce în 2023 fusese diagnosticat cu cancer la ficat. Tristul anunț a fost făcut de colegii săi de breaslă, dar și de către fiul său.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Vestea dispariției reputatului muzician a luat prin surprindere lumea artistică din amble părți ale Prutului, Miahai Amihalachioaie încetând din viață la doar 63 de ani, în urma unei boli teribile. Regrtatul artist a deținut și funcția de Dirijor al Orchestrei de Cameră a Municipiului Chișinău, și din această postură având nenumărate concerte pe scenele de gen.

902792_114757862060661_265214647_o902792_114757862060661_265214647_o

A murit acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie

Mihai Amihalachioaie s-a născut la 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale le-a început la Școala de Muzică din orașul Herța și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga'.

În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu' (azi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestră populară. În anul 1997, a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de operă.

Citește și: Adrian Titieni, adevărul despre divorțul de Adriana și implicarea lui Alexandru Papadopol în căsnicia lor: „Nu a fost simplu să ne despărțim după 23 de ani'

Citește și: „Sunt vechi, erau din timpul relației. Dacă ea continuă cu lucrurile astea, îmi întărește poziția de a lupta pentru copiii mei'. Reacția lui Gabi Bădălău, după ce Claudia Pătrășcanu a făcut publice mesajele private

Din anul 1998, a fost dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet de la Chișinău. În perioada 2001-2002 își perfecționează măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic.

În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc'. În anul 1998 colaborează, ca dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu'.

A colaborat cu Grupul „Provincialii' din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, precum România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie ș.a.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.

Mihai Amihalachioaie a suferit un transplant de ficat în Turcia

Artistul a sperat până în ultima clipă la însănătoșire, după ce a aflat că suferă de cancer de ficat. După transplantul suferit în Turcia era optimist privind evoluția pozitivă. Din păcate, dat fiind că era vorba despre un cancer la ficat stadiul IV, boala a recidivat.

„Cu ajutorul Domnului și al tuturor celor care m-au ajutat, vreau să le mulțumesc neapărat și persoanelor pe care nu le cunosc și nu am dispus de careva contacte pentru a le mulțumi personal. Cu aceste gânduri, vă doresc la toți sănătate și toate cele bune! Aveți grijă de voi și de cei apropiați', scria Mihai Amihalaichioaie, la începutul lunii decembrie.

Fiul artistului a fost cel care a dat tribila veste, la scurt timp după ce Mihai Amihalachioaie a înctat din viață.

'Tata… Un om, un copil al Domnului şi un creator de bunătate prin muzică. Acordeonist, muzician, dirijor, maestru… Pentru noi, cel mai mare titlu al său a fost de TATĂ. A trecut printr-o perioadă tare grea în ultimul an.

Am luptat împreună şi ne-am bucurat cu toţii că a trecut cu bine de operaţia de transplant. Am savurat ulterior timpul petrecut alături de el, gândindu-ne la viitor. Însă cu părere de rău, nu întotdeauna lucrurile decurg aşa cum îţi planifici. Boala necruţătoare a revenit, afectând agresiv şi restul organismului. Aşa că a luat inima-n dinţi, şi s-a luptat a doua oară. Doar că, la un moment dat, Dumnezeu a intervenit şi a zis: Staţi un pic, dragii mei copii. Am Eu nevoie de Mihai, ca să mai discut cu el.

Că demult n-am mai stat noi de vorbă. Aşa, ca doi prieteni. Să-mi mai povestească liniştit despre viaţa sa şi să ne gândim împreună la viitorul sau drum de creaţie. Iar la final, O să-l trimit înapoi pe Pământ, să transmită dragoste, bunătate şi o rază de lumina tuturor.' Odihneşte-te în linişte, tata. Ai meritat asta', a spus Petru Amihalachioaie, conform publicației StarPopular.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton