A murit Anouk Aimée, actrița din filmul "La Dolce Vita"! A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume

 Dumba Gabriela
.

A murit Anouk Aimée, actrița din filmul „La Dolce Vita” și alte capodopere ale cinematografiei mondiale, precum „Un bărbat și o femeie' (1966) de Claude Lelouch, clasicele lui Fellini „La Dolce Vita' (1960) și „Lola' (1961) de Jacques Demy. Anouk Aimée a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!

Anouk Aimée a fost descrisă într-o enciclopedie ca fiind „o prezență distantă, dar seducătoare pe ecran'. Ea a mai fost considerată „regală', „inteligentă' și „enigmatică'. Într-un interviu din 2007, eleganta Aimée a dezvăluit pentru The Guardian secretul actoriei sale: „Fellini a fost cel care m-a învăţat acest lucru: Cel mai important lucru dintre toate este să asculţi, să asculţi doar ce spun celelalte personaje. Şi să nu te iei pe tine prea în serios”.

CM – Photocall du film Les plus belles années dune vie lors duCM – Photocall du film Les plus belles années dune vie lors du

A murit Anouk Aimée, actrița din filmul „La Dolce Vita”

Anouk Aimée, actrița franceză cunoscută pentru eleganța și rafinamentul său rece, a murit la vârsta de 92 de ani. Trista veste a fost anunţată marţi de fiica sa, Manuela Papatakis, printr-un mesaj emoționant pe reţelele sociale.

Împreună cu fiica mea Galaad şi cu fiica mea cea mică, Mila, suntem profund îndurerate să anunţăm moartea mamei mele Anouk Aimée. Am fost aproape de ea când s-a stins din viaţă, în această dimineaţă, în casa ei din Paris', a scris Manuela.

Jurnalista Flitterman-Lewis susține că actrița a avut „o aură de frumusețe tulburătoare și misterioasă care i-a adus statutul de una dintre cele mai sexy 100 de vedete din istoria filmului'.

Aimée a fost căsătorită de patru ori, în ultimele trei avându-i ca parteneri pe regizorul-producător grec Nico Papatakis, cu care are o fiică, Manuella; pe cântăreţul, compozitorul şi actorul francez Pierre Barouh, care a interpretat melodia şi a apărut ca soţul ei decedat în filmul „Un bărbat şi o femeie”; şi, în cele din urmă, între 1970 şi 1978, pe legendarul actor britanic Albert Finney.

Citește și: Cum se înțelege Roxana Vancea cu fosta parteneră de viață a soțului ei: „Nu deranjăm prea mult. Pe Milan îl împărțim cu mama lui. Multă lume nu mă crede că nu este copilul meu'

Citește și: Anghel Damian, detalii despre nunta cu Theo Rose: „Vrem ca acest legământ să fie doar al nostru la început. Evenimentul cu mulți invitați…'. Ce promisiune și-au făcut la începutul relației, pe care o respectă săptămânal / EXCLUSIV

Actrița Anouk Aimée a lăsat o moștenire cinematografică fabuloasă

Considerată una dintre frumuseţile cinematografiei franceze, cu o carieră de peste 70 de ani, ea a apărut în 74 de filme şi seriale şi a câştigat o serie de premii prestigioase.

Poate cel mai bine cunoscută pentru rolul ei alături de Jean-Louis Trintignant în filmul lui Lelouch „Un bărbat şi o femeie” (1966) – pentru care a primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriţă şi a câştigat un Glob de Aur – Aimée a jucat, de asemenea, în filme de artă precum „Lola” (1961) al lui Jacques Demy, „Montparnasse 19” (1958) de Jacques Becker şi „Tragedia unui om ridicol”(1981) al lui Bernardo Bertolucci.

Cariera ei a început la sfârşitul anilor 1940 şi a durat până la o nouă întâlnire cu Trintignant în „Les Plus belles annees” (Cei mai frumoşi ani), epilogul din 2019 al lui Lelouch pentru „Un bărbat şi o femeie”, scrie Hollywood Reporter.

Ea a strălucit, de asemenea, în filmul lui Robert Altman despre lumea modei, „Prêt-à-Porter”(1994); în filmul lui Marceline Loridan-Ivens, „La Petite Praire Aux Bouleaux” (2003), în care a jucat rolul unei supravieţuitoare a Holocaustului care se întoarce la Auschwitz la 60 de ani după război; şi în filmul lui Yvan Attal „Ils se marièrent et eurent beaucoup d’enfants” (2004).

Născută la Paris, la 27 aprilie 1932, Aimée, al cărei nume real era Judith Dreyfus – deşi unele documente oficiale menţionează că prenumele ei este Nicole – era fiica actorului Henri Dreyfus (nume de scenă: Henry Murray) şi a actriţei Genevieve Sorya (născută Durand). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a luat numele de fată al mamei sale pentru a evita persecuţia nazistă, mutându-se între Paris şi sudul Franţei.

A frecventat un internat în Alpi şi s-a intersectat cu un tânăr Roger Vadim, viitorul regizor al filmului „Şi Dumnezeu a creat femeile”.

Când avea 14 ani, Aimée a fost remarcată de regizorul Henri Calef, care a distribuit-o pentru rolul Anouk în drama romantică „La maison sous la mer” din 1947. Actriţa a decis să păstreze acest nume ca nume profesional, adăugând „Aimee” (care înseamnă „iubită” în franceză) la sugestia scriitorului Jacques Prevert, pe care l-a cunoscut în timp ce filma saga adolescentină neterminată a lui Marcel Carne, „La fleur de l’age”.

La 16 ani, a jucat în „Îndrăgostiţii din Verona” (1949), adaptarea lui Andre Cayette a filmului „Romeo şi Julieta”.

În următoarele două decenii, enigmatica Aimée va juca în peste 40 de filme, făcându-şi un nume în lungmetraje franceze precum drama „Legături primejdioase” (1955) a lui Alexandre Astruc – o sursă de inspiraţie pentru autorii Noului Val francez – şi „Montparnasse 19”, portretul lui Jacques Becker despre pictorul italian Amedeo Modigliani de la începutul secolului XX.

Anouk Aimée a jucat rolul bogatei moştenitoare Maddalena, în „La Dolce Vita”

În 1960, Fellini a distribuit-o pe Aimée în capodopera sa „La Dolce Vita”, în care a jucat rolul bogatei moştenitoare Maddalena, alături de Marcello Mastroianni. Cei doi aveau să lucreze din nou împreună trei ani mai târziu, în clasicul autobiografic al lui Fellini, „8 1/2”, unde ea a interpretat-o pe soţia respinsă a lui Mastroianni, Luisa. (Personajul se baza pe soţia reală a lui Fellini, actriţa Giulietta Masina). Când şi-a amintit de munca sa cu Fellini, într-un interviu pentru Paris Match, Aimée a spus: „Am descoperit râsul şi bucuria de a trăi şi am învăţat să-mi iubesc meseria de actriţă”.

După „8 1/2”, Aimée s-a mutat pentru o perioadă în Italia şi a făcut mai multe filme acolo, inclusiv drama lui Marco Bellocchio, „Salto nel vuoto” (1980), pentru care a primit distincţia pentru cea mai bună actriţă la Cannes.

A jucat, de asemenea, în thrillerul psihologic „Întâlnirea” (1969) al lui Lumet, în care a interpretat rolul unei femei suspectate de soţul ei gelos (Omar Sharif) că ar fi o prostituată de lux.

Aimée a ajuns la celebritate internaţională după ce a jucat rolul iubitei lui Trintignant – personajele lor erau o văduvă şi un văduv – în filmul de dragoste „Un bărbat şi o femeie” (1966) al lui Lelouch, care a câştigat un premiu Palme d’Or şi două premii Oscar, potrivit news.ro.

Aimée a continuat să lucreze în mod regulat în anii ’90, jucând în alte câteva producţii ale lui Lelouch, în timp ce lucra cu Altman, Bertolucci şi alţi autori precum Angés Varda, Jerzy Skolimowski şi Mika Kaurismaki. În 2002, a primit un premiu Cesar onorific din partea ţării sale de origine.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton