A murit actorul Costel Constantin! Alexandra Săraru: "S-a dus și Ștefan cel Mare din Apus de soare!" / Avea 81 de ani și anul trecut a decis să se retragă de pe scenă

 Dumba Gabriela
.

A murit Costel Constantin! Actorul avea 81 de ani și nu era cunoscut cu probleme de sănătate. În vara anului trecut, Costel Constantin a decis să se retragă de pe scena teatrului, după o carieră de 60 de ani. Alexandra Săraru, fiica regretatului Dinu Săraru, a fost printre primele persoane care au reacționat la această veste tristă. „S-a dus și Costel Constantin, Ștefan cel Mare din Apus de soare, poate ultimul din generația de aur a marilor actori”, a scris Alexandra Săraru pe Facebook, în mesajul de condoleanțe.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE GRATIS, AICI!

Costel Constantin a murit la aproape un an de la retragerea din scenă. Actorul în vârstă de 81 de ani, cu o carieră de peste 60 în spate și sute de roluri, a decis anul trecut să-și încheie relația cu scena, spre amărăciunea iubitorilor de teatru. Costel Constantin nu era cunoscut cu probleme de sănătate.

1459935_10200858649940684_635682025_n1459935_10200858649940684_635682025_n

Actorul Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani

Costel Constantin a murit la vârsta de 81 de ani. Momentan nu se știe cauza morții, dar apropiații susțin că actorul nu avea probleme de sănătate cunoscute, care să-i pună viața în pericol. Fiica lui Dinu Săraru, o apropiată a maestrului, a fost printre primele persoane care au transmis condoleanțe publice la aflarea veștii că marele Costel Constantin a închis ochii pentru totdeauna.

Să te odihnească Dumnezeu, prietenul nostru bun. Te-ai dus la ceruri să te întâlnești cu Mihaela și tata! S-a dus și Costel Constantin, Ștefan cel Mare din Apus de soare, poate ultimul din generația de aur a marilor actori! Sunteți acum toți, acolo, Undeva, și, poate, puneți și de-o piesă de teatru. Adio, bun prieten! Și regret că aseară nu ti-am răspuns la mesaj. Ne întorceam de la tata!„, a scris Alexandra Săraru pe Facebook.

Costel Constantin a făcut parte din galeria actorilor de mare valoare ai scenei româneşti care au interpretat memorabil rolul lui Ştefan cel Mare din „Apus de soare' de Barbu Ştefănescu Delavrancea – regia Dan Piţa, 2004, alături de Constantin Nottara, George Calboreanu şi George Vraca.

Costel Constantin a murit. Pe 16 iunie 2023, actorul a urcat ultima dată pe scenă

Actorul Lari Giorgescu a anunțat sâmbătă, 17 iunie, pe rețelele sociale, retragerea lui Costel Constantin, după 225 de reprezentații ale piesei „Omul care a văzut moartea”.

Acum 10 ani, în luna iunie, aveam premieră, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, cu spectacolul „Omul care a văzut moartea”. Atunci nu îmi puteam imagina că va ajunge la 225 de reprezentații. Iar faptul că în tot acest timp distribuția a rămas neschimbată, a reușit să transforme membrii spectacolului într-o adevărată familie.

Aseară am avut ultima reprezentație. Motivele țin de etica profesională a unui artist. Se pare că actorul Costel Constantin și-a propus să se retragă la minunata vârstă de 80 de ani și la nu mai puțin de 60 de ani de teatru. Vă mulțumesc, domnule Costel, pentru ceea cea am trăit alături de dvs. pe scena!

Este greu de explicat cât de rare sunt aceste momente în lumea teatrului din zilele noastre. Iar faptul că am fost parte dintr-un fenomen artistic de o amploare excepțională, mă face să mă simt cu adevărat norocos. Mulțumesc acestei „familii' în care am crescut în ultimii zece ani și publicului atât de numeros!', a notat Lari Giorgescu pe Facebook.

Costel Constantin a transmis şi el un mesaj direct către spectatorii care s-au bucurat de ultima lui piesă de teatru.

„Pentru mine a fost o seara importantă, a făcut Dumnezeu să fie așa, să fie tot în luna asta și în anul asta 60 de ani de când fac meseria asta, să fie 10 ani de când joc acest spectacol și să fie în seara asta spectacolul 225. La un moment dat, profesia asta când înveți s-o faci bine, o faci să nu simtă omul ca e făcătură că atunci s-a zis', a spus Costel Constantin la momentul acela.

Citește și: Ce a determinat-o pe Monica Anghel să slăbească 40 de kilograme. Acum este instructor de fitness: „Nu mai pot să mai mănânc lucruri care nu sunt ok’

Citește și: Alin Oprea, replică dură pentru Tavi Colen, în scandaul trupei Talisman: „Dacă omul care are dreptate tace, escrocii își asumă mai multe drepturi, că de tupeu nu duc lipsă'

Costel Constantin, o viață dedicată scenei. Care sunt cele mai iubite roluri de teatru și din seriale de televiziune

Costel Constantin s-a născut la Galați, pe 20 octombrie 1942, fiind absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Beate Fredanov, pe care l-a absolvit în 1964, a debutat că actor la Teatrul Național din Iași, unde a activat în perioada 1965-1969, cu rolul Călugărul tânăr,  Beckett' de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroamă-Stanca.

Din 1969 devine actor al Teatrului Național din București, unde a apărut în numeroase roluri principale din piese de Shakespeare, Ostrovski, Gogol, Vallejo, Wasserman, Caragiale etc…

A absolvit liceul Liceul Mihail Kogălniceanu din Galați și era membru al trupei de teatru a școlii. Fratele mamei sale era Damian Bozianu, actor renumit în Galați și i-a servit drept model. A plecat la București, a intrat din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, absolvindu-l în anul 1964. I-a marcat evoluția mentorul său din perioada studenției, marele actor Ion Finteșteanu.

Acesta a fost repartizat la Teatrul Național din Iași. Rolul de debut a fost cel al călugărului tânăr din piesă Beckett de Jean Anouilh. A mai jucat în Vara și fum de Tennessee Williams, Săgetătorul de Ion Omescu, Există nervi de Marin Sorescu, Lotte la Weimar de Thomas Mann s.a. până în anul 1969, când l-a descoperit actorul Radu Beligan, pe atunci director al Teatrului Național bucureștean și l-a luat în capitală.

Debutează pe scenă Teatrului Național București în 1970, cu rolul Nick din piesă Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee. Slujește și azi scenă acestui teatru și a jucat în zeci de piese, printre care se numără Săptămâna patimilor de Paul Anghel, Regele Lear de William Shakespeare, Năpasta, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Alexandru Lăpușneanu de Virgil Stoenescu, Ultimul set de Marica Beligan, Moștenirea de Titus Popovici, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Crimă pentru pământ după Dinu Sararu, Sâmbătă, duminică, luni de Eduardo De Filippo, Sinucigasul de Nikolai Erdman etc.

Costel Constantin a jucat și în seriale difuzate de posturile Acasă și Pro TV. Primul rol într-un film l-a avut în pelicula Porțile albastre ale orașului, din 1973, în regia lui Mircea Mureșan.

Au urmat: Tănase Scatiu, Ultima noapte a singurătății, Ediție specială, Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii, La răscrucea marilor furtuni, Ana și hoțul, Liniștea din adâncuri, Amurgul fântânilor, Liliacul înflorește a două oară, O lebădă iarnă, Campioană, Pepe și Fifi, Omul zilei, Dulcea saună a morții, Eu sunt Adam etc.

În seriale a jucat roluri puternice, cele mai importante fiind în 'Aniela', 'Iubire și onoare' sau 'Cu un pas înainte', difuzate la posturile Acasă și Pro TV.

foto: Agerpres, Facebook, arhivă proprie

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton