A murit Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului în Guvernul Năstase. Diabetul i-a provocat complicații

 Dumba Gabriela
.

Dan Matei Agathon a murit, la vârsta de 73 de ani. Anunțul a fost făcut de Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). Cauza morții lui Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului în Guvernul Năstase.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Membru fondator al FSN, Dan Matei Agathon a ajuns director în Guvernul României imediat după 1989, iar din 1992 a fost ministru al Turismului, deținând acest post și în perioada 2000-2004. Fostul ministru al Turismului în Guvernul Năstase și-a legat numele de controversatul și eșuatul proiect Dracula Park, pe care l-a inițiat alături de Adrian Năstase.

13320831_1373532986005234_5536975773794613249_o13320831_1373532986005234_5536975773794613249_o

Dan Matei Agathon a murit la 73 de ani

Potrivit surselor fanatik.ro, decesul lui Dan Matei Aghaton a fost cauzat de complicaţii provocate de diabet. În ultimele luni starea sa de sănătate s-a înrăutăţit, iar organismul său nu a mai răspuns la tratamentul împotriva bolii.

Astazi s- a stins din viata fostul Ministru Dan Matei Agathon, pe care il consider Unicul Ministru din ultimii 33 de ani! Am avut onoarea sa lucrez 2 ani cu el si pot sa va spun ca a fost un om intr- adevar pasionat de aceasta Mare Industrie a Romaniei! Odihneste- te in pace, Prietene…', este mesajul postat de preşedintele ANAT, pe Facebook.

„Dan Matei Agathon a fost recunoscut pentru abilitățile sale remarcabile de comunicare și marketing. A avut o relație deschisă și constructivă cu mass-media și a transmis cu pasiune frumusețea și potențialul turistic al României în cadrul târgurilor internaționale, standurile României fiind la acea vreme foarte dinamice, cu artiști, spectacole, artizani și alți invitați speciali.

În aceste momente de durere, Asociația Națională a Agențiilor de Turism își exprimă sincerele condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat pe Dan Matei Agathon.

Am pierdut un lider excepțional și un susținător devotat al industriei turismului din România. Amintirea sa va rămâne vie și va continua să ne inspire în continuare', se arată într-un comunicat transmis de Asociația Națională a Agențiilor de Turism.

Citește și: Fiica lui Cătălin Crișan joacă în filmul O secundă: „Drumul spre Oscar a început'. Ce rol are Daria

Citește și: ‘Am crezut că mor. Mă simțeam vinovată’. Prin ce experiență neașteptată au trecut Adela Popescu și Radu Vâlcan cu fiul lor cel mare, în vacanța din Bali

Citește și: Roxana Blagu susține că e amenințată de fiica ei, rămasă în grija tatălui, de 9 ani: „Îmi spune să plec, că o să cheme Poliția’

Dan Matei Agathon, carieră

În perioada 1992-1996, a fost deputat și ales în județul Bacău, pe listele partidului PDSR. A avut funcția de ministru al Turismului în perioada 1992-1996, dar și în 2000-2003.

După încheierea celor două mandate ca ministru, Dan Matei Agathon a fost secretar general și purtător de cuvânt al Conferinței Patronale din Industria României. În anul 2010, luna aprilie, a primit și funcția de purtător de cuvânt al ACPR, iar din iunie 2012, a fost numit președintele DPTS.

Dan Matei Agathon a fost secretar general și purtător de cuvânt al Confederației Patronale din Industria României (CONPIROM). În aprilie 2010, Agathon a fost numit purtător de cuvânt al Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR).

În iunie 2013, Agathon era președintele Federației Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS). Legăturile sale în sfera patronală însă au început încă de la începutul anilor 1990, când a fost subsecretar de stat și împuternicit special al Guvernului în relațiile cu sindicatele și patronatul.

Proiectul Dracula Park, inițiat de Dan Matei Agathon

În anul 2001, pe vremea când Adrian Năstase era prim-ministru, Dan Matei Agathon a lansat o subscripție publică prin care aduna bani pentru ce trebuia să fie cel mai mare parc din Europa de est: „Dracula Park'.

În proiect se stipula faptul că în cetatea medievală a Sighișoarei, pe platoul Breite, trebuia să fie un parc dedicat personalului fictiv Dracula, care să se întindă pe 50 de hectare. Era nevoie de 40 de milioane de dolari pentru a-l realiza. Mai bine de 14.000 de români au ajutat cu bani, dar nu s-a mai întâmplat nimic cu ideea, reamintește cancan.ro.

Printre cei care au investit, se numără și Ilie Tănase, care a dat 102 milioane de lei vechi, dar și fostul ministru al Turismului, care a dat salariul pe o lună, 15,3 milioane de lei vechi.

Într-o declarație dată cu câțiva ani în urmă, fostul ministru al Turismului Dan Matei Agathon spunea că are un singur mare regret. Că nu a dus până la capăt proiectul turistic Dracula Park, pe care l-a inițiat în anul 2001 împreună cu fostul său șef, premierul Adrian Năstase.

Da, e cel mai mare regret al meu. Că nu s-a întâmplat. Și știți de ce? Pentru că era prea bun. Mai devreme sau mai târziu, cineva va face acest proiect, care va aduce milioane de turiști pe an. Sigur se va construi cândva. Sunt absolut convins de asta', a spus fostul ministru.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton