A murit Mihaela Peneş, campioană olimpică la aruncarea suliţei la doar 17 ani. "A cucerit inimile tuturor prin bun simţ"/ Motivul pentru care se retrăsese la mănăstire

 Dumba Gabriela
.

Mihaela Peneş, campioană olimpică la aruncarea suliţei la Tokyo în 1964, a murit la 77 de ani, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Mihaela Peneș avea doar 17 ani atunci când a câștigat medalia de aur la Tokyo, devenind cea mai tânără campioană olimpică tricoloră. Un lung șir de drame au determinat-o pe Mihaela Peneș să se retragă la mănăstire.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI

Mihaela Peneș, marea campioană a României la aruncarea suliței, a murit. Comitetul Olimpic și Sportiv Român a venit cu un anunț în legătură cu trecerea sa în neființă.

https___www.prosport.ro_wp-content_uploads_2024_09_mihaela38https___www.prosport.ro_wp-content_uploads_2024_09_mihaela38

A murit Mihaela Penes, marea campioană a României

Mihaela Peneș a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964. Mihaela Peneș a murit la vârsta de 77 de ani, iar vestea decesului marii campioane a fost dată de o altă mare atletă, Paula Ivan, câștigătoarea medaliei de aur în proba de 1.500 m la JO de la Seul în 1988.

„Drum lin printre stele, Mihaela Peneș! A strălucit de la prima ediţie de Jocuri la care la participat şi a cucerit aurul, la Jocurile de la Tokyo 1964. A aruncat suliţa dincolo de linia celor 60 m şi a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României la acea vreme, la doar 17 ani.

A intrat în istoria olimpică a României cucerind inimile tuturor prin bun simţ şi onestitate. Victoria surprinzătoare de la Jocurile Olimpice din 1964 a fost urmată de aurul de la Universiada din 1965. A concurat apoi la ediţia Jocurilor Olimpice din 1968, de la Ciudad de Mexico, unde avea să obţină medalia de argint.

În perioada 1965-1968, Mihaela Peneş a fost campioană naţională la suliţă. Avea să pună capăt carierei sportive după încheierea ediţiei Jocurilor Olimpice din 1968 şi să se dedice meseriei de antrenor, apoi a fost oficial al federaţiei române de profil. Din 1990 s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, şi în 1995 avea să devină coordonatoarea Departamentului Internaţional al Comitetului, şi, ulterior, secretar general pentru câteva luni în 1999.

Ulterior, Mihaela Peneș s-a retras din viața publică, alegând să își trăiască ultimii ani în deplină discreție. Mulțumim! Dumnezeu să o odihneacă!', a transmis Comitetul Olimpic și Sportiv Român, printr-un anunț apărut pe pagina oficială de Facebook.

Citește și: Scandal între artista Rodica Tudor și organizatorii festivalului Mamaia 2024. Nu a mai vrut să coboare de pe scenă și i-a ironizat pe prezentatorii Anca Țurcașiu și Aurelian Temișan. Val de reacții printre vedete: ‘Îmi curge sânge din suflet… / EXCLUSIV

Citește și: Corina Caragea, șocată de prețurile uriașe din Elveția: „Totul era foarte scump. Am luat un taxi 3 minute și m-a costat…. Ce peripeții a avut în vacanță / EXCLUSIV

Mihaela Peneș, cea mai tânără campioană olimpică tricoloră

Mihaela Peneș devenea în 1964 cea mai tânără campioană olimpică a țării noastre, atunci când a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la doar 17 ani. Fostă practicantă de înot, handbal și baschet, marea campioană olimpică s-a reprofilat definitiv pe aruncarea suliței datorită mamei ei, fostă atletă.

„Mama m-a încurajat întotdeauna. Încă de la început, mi-a zis că sulița este proba care mi se potrivește. Este spectaculoasă, destul de războinică, fiind convinsă că așa o să cunosc consacrarea.

După calificări, în drumul spre hotel, vorbeam cu mine și imi spuneam: Mihaela ești singură, foarte singură, într-un stadion cu 70.000 de spectatori. Trebuie să te descurci, să-ți găsești forțele interioare să faci față așteptărilor. Așa că, în aceeași după amiază, m-am întors extrem de liniștită pe stadion. Eram convinsă că voi câștiga medalia de aur!', declara Mihaela Peneș după ce obținuse aurul la Tokyo.

Mihaela Peneș se retrăsese la mănăstire

Mihaela Peneș s-a izolat de viața publică după ce și-a pierdut într-un interval foarte scurt de timp atât părinții, cât și soțul. Campioana olimpică la aruncarea suliței s-a retras la o mănăstire din Nordul Moldovei, iar ultimii ani din viață i-a petrecut la un cămin de bătrâni din cartierul Berceni.

„M-a anunțat doamna Paula Ivan. Se duc oamenii de valoare. Nimeni nu a știut. Mi-a spus Paula că a fost deja înmormântată. Noi aflăm acum, probabil că familia a vrut să fie o ceremonie discretă. Medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, apoi cu argint, o sportivă extraordinară.

La doar 17 ani a luat aurul olimpic, vă dați seama… Nu am cunoscut-o personal, dar știam despre marea Mihaela Peneș. Din păcate se duc aceștia oameni care au fost repere pentru generații întregi de sportivi. Mi-ar fi plăcut să o cunosc și să vorbesc cu dumneai, să o ajut dacă puteam.

Am întrebat acum câțiva ani de doamna Peneș, dar părea că nimeni nu mai știe nimic de dumneai. Poate ar fi trebui să încercăm să fim lângă… acum cuvintele sunt inutile. Îmi pare extrem de rău. Sunt foarte tristă și pentru că nu i-am putut fi alături pe ultimul drum. E dureros. Vreau să transmit condoleanțe familiei, a declarat Constantina Diță pentru GOLAZO.ro.

Jurnalistul Inocențiu Voinea, fost atlet, a postat pe Facebook mai multe detalii despre Mihaela Peneș:

A zburat după sulița ei, spre ceruri…

Adio, Mihaela Peneș!

Tristă veste mi-a dat Paula Ivan acum. Discretă cum o știu, i-a păstrat secretul. O întâlnise întâmplător într-un azil unde fusese cu studenții săi în practică, să ajute prin sedințe de kinetoterapie bătrânii de-acolo. Mihaela Peneș se retrăsese nu numai din lumina reflectoarelor, ci și din lume. O vreme s-a știut că s-a călugărit. Apoi nu s-a mai știut nimic. Paula îi mai trimitea, după ce s-au regăsit, pe cineva pentru a-i mai lua pietrele anilor de pe picioare, de pe trup cu câte un masaj. Mai vorbeau prin mesaje, și de aceea vestea plecării ei din această lume a întristat-o rău pe Paula. Nu mai avea pentru cine ține secretul. M-a sunat și mi-a spus. Joi s-a dus. Au durat formalitățile mai mult decât cele trei zile, după scripturi, și abia astăzi a fost înmormântată la Bellu, lângă familia ei. N-am puterea să scriu acum mai mult despre Mihaela Peneș, cea care, urcată în avionul spre Tokyo când scara se ridica, s-a întors cu medalia de aur pe piept, la 17 ani. I-am scris povestea, spusă mie de ea, într-una dintre cărțile mele. Poate am să redau câteva pasaje, dar nu acum. Acum sunt trist. E prea proaspătă vestea. Nici Wikipedia n-a aflat…

Adio, Mihaela Peneș!„.

Sursă foto: COSR.ro.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton