A murit Ștefan Birtalan, cel mai bun handbalist al lumii în anii '70!: "Va rămâne veșnic în amintirea noastră drept tunarul Europei". Campionul era internat la Spitalul Fundeni de ceva timp

 Dumba Gabriela
.

A murit Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977. Campionul Ștefan Birtalan avea 75 de ani şi a fost supus unui transplant de ficat în 2008 şi era internat de mai mult timp la Spitalul Fundeni din Capitală.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Ștefan Birtalan s-a stins la vârsta de 75 de ani, astăzi, în jurul orei 6:00. Vicecampionul olimpic de la Montreal, din 1976, era internat la Spitalul Fundeni de ceva timp, însă astăzi a renunțat la luptă.

734032_369208416522840_1074663740_n734032_369208416522840_1074663740_n

Ștefan Birtalan a murit la vârsta de 75 de ani

Ștefan Birtalan (75 de ani), dublu campion mondial și cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, a încetat din viață, astăzi (luni – n.r.) în jurul orei 6:00. Vicecampionul olimpic de la Montreal, din 1976, era internat la Spitalul Fundeni de câtva timp.

„Din nefericire, vestea cutremurătoare este adevărată. Marele Birtalan a murit în această dimineață, la ora 6.00, după o lungă suferință', a spus Dan Marin, 75 de ani, campion mondial în 1974, și bronz olimpic în 1972.

'Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan!', a anunțat luni dimineața Steaua București.

„Lumea e nedreaptă. Nu poate să moară așa repede un asemenea om. Un om și un handbalist incredibil. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus plângând, fostul său coleg, Vasile Stângă. 

Nea Bibi nu mai e! Dar va rămâne veșnic în amintirea noastră drept „tunarul” Europei, handbalistul care rupea plasele porților adverse. 

Va rămâne zâmbetul său cald, vorba sa domoală de ardelean, glumele sale fine. Clubul Steaua este alături de familia sa în aceste clipe grele. Dumnezeu să-l ierte!”, a mai postat Steaua Bucureşti, pe pagina de Facebook.

„Am fost prieteni buni. A fost un om extraordinar, încă nu îmi găsesc cuvintele. Toți ne ducem la un moment dat sau altul, el a suferit mult, fiind internat în spital în ultimele luni. Este mult prea proaspătă vestea pentru a discuta mai multe acum, a declarat, marcat, pentru GSP, Cristian Gațu (78 de ani), dublu campion mondial la handbal cu naționala României și fost președinte FRH.

Citește și: Nicole Cherry nu mai vrea să facă în străinătate nunta cu Florin Popa: „Vor fi câteva tradiții de care vom ține cont. Dar sigur nu voi dori să fiu furată și să…'. Ce spune despre rochia de mireasă și de ce nu au planificat încă evenimentul / EXCLUSIV

Citește și: Soția lui Iosif Rotariu a murit, la vârsta de 60 de ani: Care au fost ultimele cuvinte ale Danei Rotariu: „În somn a murit. Am dormit împreună și…' / Era diagnosticată cu cancer

Ștefan Birtalan a câștigat Campionatul Mondial cu România și Cupa Campionilor Europeni cu Steaua

Unul dintre cei mai valoroși handbaliști ai României, Birtalan a făcut carieră la Steaua. A câștigat 12 tituri de campion, dar și Cupa Campionilor Europeni în 1977.

A jucat 14 ani fără întrerupere la echipa națională adunând 231 de meciuri. Fostul inter stânga a marcat 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time după Vasile Stângă (1414) și Robert Licu (1054).

După ce a renunțat la activitatea de jucător, Ștefan Birtalan a fost antrenor la Steaua, la Națională, conducător și membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal. Ca antrenor, cu Steaua, a fost de șase ori Campion al României și a câștigat trei Cupe ale României.

În martie s-au împlinit 50 de ani de la câştigarea ultimului titlu de campioană mondială de către naționala României, cu Ștefan Birtalan, Cristian Gațu, Ghiță Licu sau Radu Voina printre eroi, reamintește sport.ro.

Naţionala României cucerea în 10 martie 1974 al patrulea titlu mondial şi ultimul din palmares, după finala cu echipa Republicii Democrate Germane, disputată chiar în Berlinul de Est. Tricolorii s-au impus în finala din urmă cu 50 de ani cu scorul de 14-12 (7-8 la pauză).

La cel moment, cucerirea celui de-al patrulea titlu mondial era un record, care a fost menţionat în Guinness Book şi a mai rezistat 25 de ani. Tricolorii au suferit o singură înfrângere la ediţia din 1974, în grupa B, de la Schwerin, cu Suedia (scor 18-20).

O distincţie individuală a fost primită de Ştefan Birtalan, care a fost declarat golgheterul competiţiei, cu 43 de goluri înscrise. În 2002 a renunţat la antrenorat, din cauza unor probleme de sănătate, şi a fost cooptat în stafful de conducere al secţiei de handbal a Stelei.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. I-a fost acordată Medalia naţională „Serviciul Credincios” clasa I.

foto: Facebook Ștefan Birtalan

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton