A murit Sven-Goran Eriksson! Antrenorul de 76 de ani a lăsat un mesaj de adio: "Sper că vă veţi aminti de mine ca de un om pozitiv. Aveţi grijă de voi şi de viaţa voastră. Şi trăiţi-o!"

 Dumba Gabriela
.

Antrenorul suedez Sven-Göran Eriksson, fost selecționer al naționalei Angliei, a murit luni, la vârsta de 76 de ani, la 8 luni de când a anunțat că suferă de cancer în fază terminală. În ianuarie, fostul antrenor a spus că va mai avea 'în cel mai fericit caz' încă un an de trăit. Moartea lui Eriksson a fost confirmată de Bo Gustavsson, fostul său agent.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

În CV-ul marelui Sven-Goran Eriksson se regăsesc mai multe echipe cu nume. A antrenat Benfica Lisabona, AS Roma, Fiorentina, Sampdoria, Lazio, Manchester City sau Leicester. Este campion în Italia cu Lazio, de patru ori câștigător al Cupei Italiei cu trei echipe diferite și de două ori câștigător al Supercupei Italiei.

Italian soccer Serie B match – Sampdoria vs ReggianaItalian soccer Serie B match – Sampdoria vs Reggiana

A murit Sven-Goran Eriksson, o legendă a fotbalului

Moartea lui Sven-Goran Eriksson a fost confirmată astăzi de Bo Gustavsson, fostul său agent și de familie, potrivit The Guardian.

'Sven-Goran Eriksson s-a stins din viață. După o lungă luptă cu boala, SGE a murit în această dimineață acasă, înconjurat de familie', a transmis familia fostului antrenor suedez.

Recent, acesta vorbea despre boala sa și transmitea un mesaj de adio: „Să nu vă pară rău, doar zâmbiţi!'.

„Cred că tuturor ne este teamă de ziua în care vom muri, dar viaţa este şi moarte', a spus el. „Sper că, la final, oamenii vor spune: da, a fost un om bun, dar nu toată lumea va spune asta. Sper că vă veţi aminti de mine ca de un om pozitiv care a încercat să facă tot ce a putut. Să nu vă pară rău, doar să zâmbiţi. Mulţumesc pentru tot, antrenorilor, jucătorilor, publicului, a fost fantastic. Aveţi grijă de voi şi de viaţa voastră. Şi trăiţi-o', mărturisea acesta în documentarul Sven.

Cu o lună înainte de deces, antrenorul suedez a oferit un set de declarații emoționante: „Dacă mă îngrijorează anunțul medicilor? Pot spune că mai bine nu știam. În tot răul există și un aspect pozitiv. De obicei, toată lumea vorbește de bine despre oameni atunci când aceștia au murit. Însă eu sunt norocos că se vorbește bine despre mine cât sunt în viață!„.

Citește și: Ce a făcut Dragoș Dolănescu la mormântul tatălui său, Ion Dolănescu, în timpul vizitei sale în România: „Știu că de acolo de sus, el ne veghează și pe mine, dar și pe întreaga familie…’. Nu a mai fost la cimitir de 6 ani

Citește și: Tudor Istodor, afectat de celebritatea mamei sale, Maia Morgenstern: „Oricâte roluri, premii, elogii aș avea, unii tot mă vor judeca din cauza numelui'

Sven-Goran Eriksson are un CV impresionant

Globetrotter, Sven-Goran Eriksson a devenit primul selecţioner străin din istoria Angliei (2001-2006), înainte de a conduce Mexic (2008-2009), Coasta de Fildeş (2010) şi Filipine (2018-2019), între câteva escapade în campionatul Chinei. Cariera sa de antrenor a început în 1979 cu IFK Göteborg, cu care s-a făcut remarcat prin câştigarea Cupei UEFA în 1982.

Sven-Goran Eriksson a fost primul antrenor străin care a pregătit naționala Angliei. Și-a început cariera de antrenor la echipa suedeză Degerfors la doar 30 de ani. A urmat pasul făcut la Goteborg unde a câștigat trofeul european, dar și titlul de campion.

Eriksson a cucerit cu IFK Goteborg Cupa UEFA în ediția 1981-1982 și a oferit Suediei primul trofeu european la nivel de club din istorie. Au urmat primele experiențe în Serie A la AS Roma, timp de 3 ani (1984 – 1987), și la Fiorentina 2 ani (1987 – 1989). CU AS Roa, finalistă a Cupei Campionilor Europeni, a debutat în jocurile europene (Cupa Cupelor, turul 1, ediția 1984 – 1985), tocmai contra Stelei antrenate de Florin Halagian. A fost 1-0 la Roma și 0-0 la București, potrivit gsp.ro.

Cu ambele formații, AS Roma și Fiorentina, a reușit să câștige Cupa Italiei. La toscani, el l-a făcut mare pe un anume Roberto Baggio. După 5 sezoane petrecute în „Cizmă', Sven-Goran s-a reîntors la Benfica unde a pregătit echipa trei sezoane, ajungând în finala Cupei Campionilor Europeni, ediția 1989 – 1990.

Sven-Goran Eriksson a vrut să mai încerce o dată să antreneze în Italia și a ales să preia Sampdoria în 1992. Peste 5 ani, în 1997, Sven-Goran a ajuns la Lazio, echipă căreia avea să-i schimbe destinul. Dintr-o formație modestă, Lazio a ajuns să cucerească trofeu după trofeu, cu o formație în care străluceau Alessandro Nesta, Marcelo Salas, Juan Sebastian Veron, Hernan Crespo și multe alte staruri.

Până la mandatul lui Sven Goran Eriksson, Lazio avea în palmares doar un titlu (1973 – 1974) și o Cupă a Italiei (1957 – 1958). Antrenorul suedez a preluat Lazio în 1997 și a pregătit-o până în 2000. A câștigat tot ce se putea cu Lazio: un titlu în Serie A, o cupă a Italiei, 2 supercupe ale Italiei, o Cupa Cupelor și o Supercupă a Europei.

La capitolul echipe naționale, suedezul a pregătit Anglia între 2001 și 2006, Mexic din 2008 până în 2009, Coasta de Fildeș 6 luni în 2010 și Filipine 4 luni în sezonul 2018-2019. A mai pregătit Manchester City, Leicester Guangzhou R&F și SH SIPG.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton