Actorul Lucian Iancu a murit la vârsta de 84 de ani. "Mare vedetă a scenei constănțene" a avut peste 100 de roluri în teatru și în filme celebre, precum "B.D. la munte și la mare" sau "Nea Marin miliardar"

.

Actorul și regizorul constănțean Lucian Iancu a murit la vârsta de 84 de ani. În vasta și îndelungata lui carieră, Lucian Iancu a interpretat peste 100 de roluri în teatru, dar și în filme celebre, precum "B.D. la munte și la mare", "Pruncul, petrolul și ardelenii" sau "Nea Marin miliardar". De asemenea, Lucian Iancu este fondatorul Facultăţii de Arte din Constanța.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI

Vezi cel mai nou video VIVA!

Lucian Iancu și-a extins activitatea artistică și în domeniul academic, fiind cadru didactic universitar la Facultatea de Arte din cadrul Universității Hyperion și la Universitatea „Ovidius' din Constanța. În această calitate, a scris scenarii teatrale și a regizat spectacole studențești, contribuind la formarea noilor generații de artiști.

5048350483

Lucian Iancu a murit la vârsta de 84 de ani

Lucian Iancu a murit la vârsta de 84 de ani, în cursul serii de marți, 19 noiembrie 2024. Într-un mesaj pe pagina oficială, Teatrul de Stat Constanța a transmis condoleanțe.

„Aseară s-a stins din viață actorul Lucian Iancu, mare vedetă a scenei constănțene și nume inconturnabil în istoria teatrului constănțean și național. Echipa Teatrului de Stat Constanța este alături de familia îndoliată și deplânge pierderea suferită de comunitatea artistică din Constanța și de lumea teatrală. (…)

Lucian Iancu a fost director al teatrului constănțean în două rânduri, între 1984 – 1985 și între 1994 – 1998, a fost profesor la Universitatea Hyperion și decan la Facultății de teatru a Universității ‘Ovidius. În anii 90 a fost invitat să joace la Limoges, în spectacolul „Trei surori' de A.P. Cehov, în regia lui Silviu Purcărete. A făcut parte din pleiada de aur a teatrului constănțean, alături de Vasile Cojocaru, Eugen Mazilu, Titus Gurgulescu, Liviu Manolache, Virgil Andriescu, Iulian Enache, Lică Gherghilescu. A jucat în peste douăzeci de filme de cinema și televiziune și a fost distins cu numeroase premii.

Înainte de revoluția din 1989, a încercat să plece ilegal din România la bordul mineralierului condus de Florentin Scalețchi, care a fost deturnat către Istanbul, și a fost condamnat, în 1985, la o pedeapsă de 20 de ani închisoare. În ziua imediat următoare tentativei lui de evadare, s-a primit dispoziție la teatru să fie arse toate afișele, programele de spectacol și fotografiile în care îi apăreau numele sau chipul, peste 20.000 de exemplare. A fost deținut politic, timp de cinci ani, la Penitenciarul Poarta Albă și la Penitenciarul Aiud.

În 2 februarie 2020, la Teatrul de Stat Constanța, pentru Lucian Iancu a fost organizat un eveniment-surpriză, cu ocazia aniversării împlinirii vârstei de 80 de ani, chiar înaintea reprezentației spectacolului ‘Gaiţele de Alexandru Kiriţescu, în regia sa, un spectacol care a avut premiera în 2012 și s-a jucat cu săli pline până când clădirea teatrului a intrat în renovare, în 2022. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe artistul Lucian Iancu. Ne vom aduce aminte de el mereu.', transmite Teatrul de Stat Constanța.

Citește și: Dana Bartzer și Dan Creimerman dezvăluie secretul căsniciei lor de 35 de ani: „Familia presupune înțelegere, să știi când să cedezi…. Au sărbătorit nunta de argint / EXCLUSIV

Citește și: Cum își educă Antonia și Alex Velea cei doi băieți: „Sunt conștienți cine sunt părinții lor. Eu sunt mai strictă, tatăl e cel mai tolerant. Dominic și Akim știu că e important să trateze școala cu seriozitate, dar și că au…’. Cum se înțeleg cei doi frați / EXCLUSIV

Lucian Iancu, peste 100 de roluri în piese de teatru și filme celebre

Cariera sa de actor a inclus colaborări cu prestigioase instituții teatrale din România, printre care Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1968-1969), Teatrul Mic din București (1983-1984) și Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra' din București (1990-1991).

În vasta și îndelungata lui carieră, Lucian Iancu a interpretat peste 100 de roluri în teatru. Amintim o parte dintre acestea: Cyrano („Cyrano de Bergerac' de E. Rostand); Ciobanul Cucu („Io, Mircea Voievod' de D. Tărchilă); Tony Dubois („Sexul și neantul' de T. Maulnier); Ballested („Femeia mării' de H. Ibsen); Pierrot („Don Juan' de Moliere); Ajax („Nu va fi război în Troia' de J. Giroudeaux); Cotton Mather („Diavolul la Boston' de L. Feuchtwanger); Bubnov („Azilul de noapte' de M. Gorki); Hardcastel („Noaptea încurcăturilor' de O. Goldsmith); Iskander („Țărmuri pustii' de M. Baijdev); Sbierea („Răzvan și Vidra' de Barbu Ștefănescu Delavrancea).

De asemenea, a interpretat rolurile „Pinzon („Isabela, trei caravele și un mare mincinos' de Dario Fo); Ianke („Take, Ianke și Cadîr' de V.I. Popa); John Falstaff („Nevestele vesele din Windsor' de William Shakespeare); Simoneau („N-am ucis' de J. Duvivier, H. Jeanson, J. Robert); Pîrlea Vodă („Sânziana și Pepelea' de Vasile Alecsandri); Scaur („Fântâna Blanduziei' de Vasile Alecsandri); Onira („Scaunul' de Tudor Popescu); Raptusiewiez („Răzbunarea' de Al. Dredro); Tetzel („Diavolul și bunul Dumnezeu' de J.P. Sarte); Tudor („Nu ne naștem toți la aceeași vârstă' de Tudor Popescu); Cirivis („Capul de rățoi' de G. Ciprian); Lunardo („Bădăranii' de Carlo Goldoni); Victor Velano („Desculț în parc' de N. Simion); Dorn („Pescărușul' de A.P. Cehov); Gaev („Livada cu vișini' de A.P. Cehov); Dius („Tropaeum Traiani' de G. Sălceanu); Palestrio („Miles Gloriosus' de Plaut); Anton Antonovici („Revizorul' de N.V. Gogol) etc.

Lucian Iancu a apărut și în filme celebre ale vremii precum: „B.D. la munte și la mare'; „Adio, dragă Nela'; „Pintea'; „Profetul, aurul și ardelenii'; „Pruncul, petrolul și ardelenii'; Al patrulea sol'; „Bietul Ioanide'; „Prea târziu'; „Bună seara, Irina'; „Destinația Mahmudia'; „Războiul de independență'; „Nea Marin miliardar'; „Terente'; „Bani de dus, bani de-ntors'; „Dreptate în lanțuri'; „Lansarea'; „Călcâiul lui Ahile'; „Amantul marii doamne Dracula'; „Pentru patrie'; „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă'; „Apașii'.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton