Ileana Ploscaru, una dintre cele mai apreciate actrițe din România, a încetat din viață, la vârsta de 92 de ani. Artista a fost pasionată de teatru încă de mică, iar palmaresul ei este foarte bogat. Actrița a fost distinsă cu premii, iar publicul a răsplătit-o cu aplauze.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Ileana Ploscaru s-a stins din viață marți, 31 octombrie. Actrița s-a retras din activitate în urmă cu 6 ani, atunci când a primit un premiu special. Ileana Ploscaru a jucat pe scenă până la vârsta de 86 de ani, demonstrând cât de mult s-a dedicat carierei sale. Anunțul trist a fost făcut de Universitatea Teatrală din România.
Ileana Ploscaru a plecat dintre noi marți, 31 octombrie, iar vestea tristă a fost anunțată de UNITER, pe rețelele de socializare. Cei care au cunoscut-o și apreciat-o sunt îndurerați de moartea actriței, iar zecile de mesaje de condoleanțe nu au întârziat să apară.
Citește și:A murit actrița Angela Lansbury. Starul din serialul „Verdict: Crimă!' avea 96 de ani
Citește și:A murit actrița Camelia Zorlescu, la 84 de ani. Ce mesaj a transmis Oana Pellea
Citește și:A murit actrița Liliana Tomescu. Era stabilită în Suedia
Actrița Ileana Ploscaru a murit la vârsta de 92 de ani
Lumea artistică din România este mai săracă. Actrița Ileana Ploscaru s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani, iar vestea tristă a fost anunțată de Uniunea Teatrală din România, printr-un mesaj pe rețelele sociale. Ileana Ploscaru s-a retras din activitate la vârsta de 86 de ani, iar cu această ocazie a primit din partea senatului UNITER Premiul pentru întreaga activitate.
„Ileana Ploscaru a fost un rafinat om de teatru. O personalitate artistică distinsă și puternică, dedicată întru totul scenei. De-o forță, vigoare și statornicie care sunt puse pe seama iubirii imense pentru teatru și publicIleana Ploscaru a fost un model de dăruire, de profesionalism și de respect pentru meseria căreia i s-a dedicat până la 86 de ani’, au scris cei de la UNITER, pe pagina lor de Facebook. „La Gala Premiilor UNITER din anul 2021 a primit din partea Senatului UNITER Premiul pentru întreaga activitate…eație, percepând din preaplinul său talent că aveam să încep o nouă școală de teatru alături de magia răspândită de această măreață doamnă a Teatrului.‘, au menționat aceștia.
Care a fost cel mai mare regret al actriței Ileana Ploscaru
Ileana Ploscaru s-a născut pe 31 ianuarie 1921, la Cluj-Napoca. A absolvit Institutul de Teatru din Cluj-Napoca și a debutat pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga din oraşul natal pe 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor de Lope Félix de Vega Carpio. În anul 1961 s-a transferat la Teatrul de Stat din Constanța, și a debutat pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse, scris de Nikolai Virta şi regizat de Constantin Dinischiotu. În 2017 a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Constanța. Talentul și profesionalismul său i-au impresionat și pe regizori, iar printre aceștia se numără și Dominic Dembinski. Acesta a transmis un mesaj emoționant pentru actriță. „Colaborarea noastră a început acum aproape 35 de ani cu ocazia venirii mele la Constanța, unde am descoperit-o ca pe o forță vulcanică, intuitivă, ce m-a ajutat în creație, percepând din preaplinul său talent că aveam să încep o nouă școală de teatru alături de magia răspândită de această măreață doamnă a Teatrului.
Îi voi fi mereu recunoscător doamnei Ileana Ploscaru pentru onoarea ce mi-a făcut-o lucrând cu mine. Mi-o doresc cu egoism și speranță în mai toate distribuțiile mele, fiind conștient de gama enormă pe care o stăpânește și a dovedit-o cu alți colegi ai mei în zeci de spectacole de succes.
Pe mine m-a uluit virtuozitatea cu care a schimbat registrele, talentul cu care a putut trece, sub biata mea baghetă, de la Molière, Goldoni sau Cehov!’, a fost mesajul regizorului, menționat în postarea făcută de UNITER.
Ileana Ploscaru a murit cu regretul de a nu vedea la Constanța un teatru național. „Ce le doresc eu constănţenilor, colegilor mei, este ca oraşul să aibă un Teatru Naţional. Este singura provincie românească care nu are teatru naţional. Ardealul are trei, Moldova are, Muntenia are, Banatul are – Dobrogea nu are. Acest lucru depinde nu numai de directorul teatrului, ci şi de minister, şi de primărie, şi de prefectură. Un teatru naţional este una dintre mândriile oraşului respectiv. Adică Sibiul a putut să lupte şi să-şi facă Teatru Naţional şi Constanţa nu. Când am trecut prin Sibiu şi am văzut clădirea nouă a teatrului m-a impresionat. La Constanţa se construiesc blocuri şi atât, spunea actrița.
Sursa foto: Facebook