Adela Mărculescu a împlinit 84 de ani pe 21 decembrie. Viața profesională a actriței este încununată de succese, însă cea personală stă sub semnul unei mari nefericiri. Adela Mărculescu a suferit enorm după ce a fost părăsită de al doilea soț, bărbatul alături de care credea că va sta până la finalul vieții.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Cunoscuta actriță a teatrului și filmului românesc, Adela Mărculescu a încântat publicul de-a lungul anilor în diverse producții precum „Declaraţie de dragoste' sau „Alo, aterizează străbunica'. Actrița a avut două căsnicii de-a lungul vieții, una cu regizorul Miron Niculescu și cea de-a doua căsnicie cu actorul Emmerich Schaffer.
Adela Mărculescu a suferit enorm după despărțirea de Emmerich Schaffer
Cu actorul Emerich Schaffer, Adela Mărculescu a trăit o poveste de dragoste adevărată, despre care ar fi sperat să reziste până la finalul vieții. Actrița nu a reușit de-a lungul anilor să devină mamă, cu niciunul dintre parteneri.
A fost o iubire profundă, cu multă, multă prietenie la mijloc – făcută parcă să reziste. Erau vremurile prea tulburi şi greu de suportat pentru un neamţ născut şi crescut în România, cu fraţi dincolo. Nebunia şi vraja Occidentului l-au cuprins. A plecat.
Eu n-aş fi făcut-o pentru nimic în lume. Ce s-a întâmplat acolo nu ştiu. Atâta pot să spun: bolnav, pe patul de moarte chiar, a venit în ţară. Ne-am văzut, ne-am vorbit, ne-am bucurat şi întristat totodată. Era regretul unei vieţi risipite', povestea actriţa într-un interviu pentru Q Magazine'.
Emerich Schaffer a fost un actor legendar de film, interpretând personaje de cultură occidentală, central-europeană (ca etnic șvab): „Pădurea spânzuraților' (1964), „Castelul condamnaților' (1970). L-a jucat pe generalul Basta în „Mihai Viteazul' (1971), pe senatorul legionar Naumescu în „Un comisar acuză' (1974). L-a jucat și pe boierul Leon Pârâianu, român care visa la viață în apus, în „Osînda' (1976).
Emmerich Schäffer a primit Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice'.
În 1977, actorul român de etnie germană s-a stabilit în Germania, unde a mai jucat în numeroase filme, timp de peste 20 de ani. A decedat în luna mai a anului 1999, la München, unde se stabilise.
Adela Mărculescu a câștigat Premiul Gopo pentru întreaga Activitate
Adela Mărculescu a debutat în 1965 în co-producția româno-franceză Serbările galante', un film regizat de René Clair, unde a jucat alături de Jean-Pierre Cassel și Forry Eterle. Au urmat 25 de filme și colaborări cu regizori renumiți precum Mircea Veroiu (Hyperion', 1965), Nicolae Corjos (Alo, aterizează străbunica', 1981, și Declarație de dragoste', 1985), Dinu Cocea (Iancu Jianu, haiducul', 1980), Gheorghe Turcu (Cine iubește și lasă', 1982) sau Ion Popescu Gopo (Galax', 1983).
Pe 29 iunie 2020, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Galei Premiilor Gopo, îndrăgita actriță Adela Mărculescu a fost distinsă cu Premiul pentru Întreaga Activitate.
Actrița Adela Mărculescu a câștigat aprecierea publicului încă de la debutul de pe scena Teatrului de Stat din Botoșani (1957 – 1959), jucând de-a lungul timpului la Teatrul de Stat din Ploiești (1959 – 1963), Teatrul Mic (1963), Teatrul „Radu Stanca' din Sibiu (1971), iar din 1964 la Teatrul Național „I.L. Caragiale' din București, unde colaborează și în prezent.
foto: Facebook