Adelina Pestrițu se află în izolare de pe 24 februarie: "Îmi doresc să mă trezesc fără teamă, să nu mai am gânduri apăsătoare și nesiguranța zilei de mâine"

.

Pentru a depăși mai ușor această perioadă de distanțare socială și pentru a ne inspira, am stat de vorbă cu Adelina Pestrițu care își păstrează optimismul și zâmbetul pe buze, și ne povestește cum își petrece timpul cu micuța Zeny, ce bunătăți îi gătește soțului și ce ritualuri de beauty folosește că să își mențină tonusul și starea de bine.


Cum arată o zi din viața ta în autoizolare?

Este la fel de încărcată cu activități că și până acum. Diferența o face faptul că toate aceste activități le desfășor în propria locuință sau cel mult în conferințe online cu colaboratorii. Desigur că mare parte din timpul meu îi este dedicat fiicei mele, care este extrem de bucuroasă că mă vede în fiecare zi acasă.

De cât timp ești acasă?

Să fiu sinceră am și pierdut șirul zilelor. Dar cred că am aproape 6 săptămâni cu o pauză de 2 zile între cele 2 izolari. Din data de 24 februarie stau închisă în casă.


Care este pentru tine cea mai mare provocare în aceaste zile ?

Să găsesc suficiente activități vesele și interactive, astfel încât Zeny să nu se plictisească în casă. I-am comandat zilele acestea o căsuța și o trambulină pentru exterior, pe care le-am montat și le-am pus în curte. În acest fel ne putem juca la aer și în siguranță fiind un spațiu privat.

De ce îți este cel mai dor din viața de dinaintea pandemiei?

De tot. Mi-e dor de viața pe care o aveam înainte. Să mă văd cu cei dragi, prieteni, familie, să beau o cafea așezată la un coffee boutique în centrul orașului și să privesc oamenii de pe stradă, să conduc, să am întâlniri fizice cu cei cu care colaborez, să mă trezesc fără teamă, să nu mai am gânduri apăsătoare și nesiguranța zilei de mâine, să aud mai mult vești bune, să îmi pot face planuri pe termen lung. Mi-e dor de tot.

Știu că îți place să citești. Ce cărți poți recomanda cititorilor? Dar filme sau seriale?


Îmi place să citesc și să urmăresc seriale. Deși nu fac asta în mod normal, am reluat 3 cărți pe care le citisem, dar de care am simțit că am nevoie zilele acestea mai mult decât oricând: Conversații cu Dumnezeu’. Se spune despre aceste cărți că nu tu le găsești, ci ele pe tine, atunci când ești pregătit spiritual pentru asta. Când le-am citit în urmă cu 3 ani mi-au schimbat viața, modul de a gândi, starea interioară. Și am considerat că sunt cele mai potrivite cărți pentru impulsul de care avem nevoie în această perioadă. Seara înainte de culcare ne uităm la seriale. Până acum am vizionat Queen of the South’ și The 100′.  Pe lista de recomandări aș mai adauga câteva: The Island’ și Contagio’. Sunt filme captivante.


Faci sport/mișcare în această perioadă?

Fac și sport când am timp. Mi-am descărcat o aplicație care mă ajută să-mi păstrez tonusul muscular. Mișcare fac zi de zi alergând după Zeny. Nu mă lasă liniștită nici 10 minute, așa că o pot numi antrenorul meu personal de fitness în această perioadă.

Cum te întreții în timpul ăsta? Ce ritualuri de beauty folosești?

Îmi place să îmi respect pielea indiferent de vremuri. Este un lucru pe care îl fac mai mult pentru psihicul meu. Aș putea spune că am un mic spa la mine acasă. Obișnuiesc să fac scrub, să-mi pun măști faciale, să fac băi cu sare și să folosesc creme cu puternic factor de hidratare.


Ce îți place să găteșți? Ai experimentat vreo rețetă nouă de curând?

Gătesc constant și îmi place. Am descoperit și câteva rețete noi, dar am și eșuat uneori. Zilele trecute am vrut să fac pizza și drojdia m-a pus în dificultate, pentru că nu a vrut deloc să crească, așa că preparatul meu a ajuns direct la gunoi. Fac prăjituri, chifteluțe, sarmale, ciorbe sau garnituri. Nu mă pot plânge că nu știu să gătesc, dar mi se mai întâmplă să și ratez unele rețete. Dacă soțul meu, care este foarte pretențios, se bucură de ceea ce gătesc eu, înseamnă că nu sunt deloc un dezastru în bucătărie.


Sunt zile sau seri când simți nevoia să te machiezi, să te îmbraci frumos și să te dai cu parfumul perferat, chiar dacă stai acasă?

Asta se întâmplă aproape în fiecare zi. Și nu pentru că n-aș putea sta altfel, ci pentru că vreau să mă simt în continuare aranjată și îngrijită. Dacă m-aș vedea de aproape 5 săptămâni tot într-o pijama, cu părul valvoi, zilnic nemachiată, răvășită, plictisită și fără chef de viață, probabil aș avea o stare de spirit proastă. Așa că, mi-am făcut un ritual zilnic de îngrijire, mă machiez, mă coafez singură, mă parfumez, mă îmbrac frumos și creez content pentru prietenii din comunitatea mea online, care mă așteaptă mereu acolo. Nu îi pot trata altfel decât având grijă de mine.
Respectându-mă pe mine îi respect pe ei.


Ce exista înainte pe lista ta de priorități și nu îți găseai timp niciodată să faci?

Păi pe lista de priorități întotdeauna se află Zeny. Atunci când puteam ieși din casă, zilnic aveam drumuri de făcut în interes de muncă. Și nu aveam tot timpul la dispoziție pentru a ne juca și a ne distra, niciodată nu simțeam că stau destul lângă ea. Parcă era totul pe fugă, contratimp. Acum sunt împăcată că îi pot oferi toată atenția mea zi de zi.

Plusuri și minusuri în acest nou mod de viață?


Plusuri: suntem sănătoși, ne permitem să lucrăm de acasă și eu și Virgil, suntem izolați în familie (prima noastră autoizolare a fost fără Zeny și a fost tare greu), avem timp pentru ceea ce contează, învățăm să apreciem tot ce avem, învățăm să prețuim libertatea și sănătatea.

Minusuri: suntem departe de mulți dintre cei dragi nouă, nu ne putem bucura de lucrurile simple, de plimbări, de dimineți fără îngrijorări,
de activitățile din afara casei. Ni se păreau neînsemnate și firești atunci când le puteam face, dar acum ne lipsesc atât de mult.

Cum crezi că te-a schimbat această situație? O privești ca pe o încercare spirituală sau ceva mai pragmatic?

Este o schimbare majoră care se produce și se instalează de la o zi la alta în viața noastră. Vedem cu toții viața altfel, o apreciem diferit, o prețuim mai mult, suntem mai atenți și mai conștienți de cât suntem de vulnerabili. Cred că după ce va trece acest pericol, vom fi schimbați cu totul.

Ce gând te sperie cel mai tare?

Că nu știm când se va termina totul și cum. Este o frică de necunoscut.

Ce sfaturi ai pentru cei care te urmăresc?

Să rămână în casele lor, să aștepte liniștiți să treacă această periodă critică, să-și păstreze optimismul și să încerce să echilibreze teama și gândurile apăsătoare cu lucruri și activități care le aduc plăcere. Este important să ascultăm recomandările autorităților și să contribuim cu ce putem. Eu am făcut donații și voi mai face. Este tot ce putem face în această situație care ne privește pe toți în mod egal.