Imagini de colecție cu Adrian Romcescu, la Festivalul Mamaia. Ce spune despre regretatul Aurelian Andreescu: ”Am plâns împreună cu el...”/ EXCLUSIV

 Solomon Tatiana
.

Adrian Romcescu, amintiri din tinerețe cu Aurelian Andreescu. Cântărețul a debutat la 16 ani, ca violonist la Festivalul Mamaia, în Orchestra condusă de Sile Dinicu. Anul următor, în 1973, el a apărut în calitate de tânăr interpret, care a reușit, cu o piesă scrisă de Marius Țeicu, să schimbe programul Televiziunii Române! Artistul a fost singurul din istoria festivalului care a primit aprobarea de la Tudor Vornicu de a face bis.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Adrian Romcescu, amintiri din tinerețe cu Aurelian Andreescu. Cântărețul a rememorat vremurile de la începutul carierei sale, când a debutat la Festivalul Mamaia, ca violonist. Bătrânul festival de la malul mării se va relua anul acesta, după 11 ani de întrerupere. Ediția din acest an a Festivalului Mamaia are loc la finalul lunii august.

12512339_229002737457100_3996805783081785766_n12512339_229002737457100_3996805783081785766_n

Citește și: Adrian Romcescu îi critică dur pe artiștii din noua generație: „Dezastruos, cam mult tupeu”. Ce părere are despre Andra

Citește și: Cum arată și cu ce se ocupă Adrian Romcescu. S-a întors în țară după 30 de ani în Danemarca: „Soția mea vrea să se facă româncă…'

Citește și: Nici pentru Daniel Pavel nu este ușor să prezinte Survivor. Cum l-au afectat filmările și ce spune despre marele câștigător: „Câteva intervenții medicale…' / EXCLUSIV

Citește și: Mădălina Ghenea și Grigor Dimitrov și-au oficializat relația. Modul inedit prin care și-au făcut publică idila: „Tu și eu! Tu faci imposibilul posibil!”

Adrian Romcescu, singurul artist din istoria festivalului, care a primit aprobarea de a face bis, de la Tudor Vornicu

Adrian Romcescu a debutat la 16 ani, la Festivalul Mamaia, în Orchestra condusă de Sile Dinicu, ca violonist. Un an mai târziu, în 1973, a apărut în calitate de tânăr interpret, care a reușit, cu o piesă scrisă de Marius Țeicu să schimbe programul Televiziunii Române! Adrian Romcescu a fost singurul artist din istoria festivalului, care a primit aprobarea de la Tudor Vornicu de a face bis.

Când ați auzit prima oară de Festivalul Mamaia?

A.R: Am auzit dintotdeauna de Festivalul Mamaia, dat fiind faptul că tatăl meu a fost concert maestrul orchestrei conduse de maestrul Sile. Mergeam împreună cu mama și fratele meu în vacanță, cu ocazia Festivalului de la Mamaia, pentru a sta împreună cu tatăl meu, participând la repetițiile și concertele din tot timpul festivalului.

Primul succes și prima dezamăgire de la festival?

A.R: Prima mea colaborare în cadrul Festivalului Mamaia a fost în 1972, în calitate de violonist. Când tatăl meu, concert maistrul Sile Dinicu, a avut nevoie de trei suplimenți la vioara întâi de la Liceul de Muzică George Enescu. Se întâmpla cu un an înainte să încep cariera de interpret vocal. Am studiat canto la regretata profesoară Florica Orăscu, la Școala Populară de Artă, unde îi aveam colegi pe Olimpia Panciu, Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu, Zoe Câmpeanu.

Mi-a plăcut și m-a impresionat profund, în acea ediție, melodia lui Florin Bogardo, interpretată de Aurelian Andreescu – Un fluture și-o pasăre. La gală, eram convins că este cea mai valoroasă piesă a ediției Mamaia 1972, însă a obținut doar o mențiune… Aurelian încă de la primele fraze muzicale a început ușor să plângă. A terminat piesa plângând…

Adrian Romcescu: 'Am plâns împreună cu el…'

Dar ați plâns amândoi…

A.R: Am plâns împreună cu el, de la vioara întâi, de pe scenă, unde mă aflam, în orchestra condusă de Sile Dinicu. Mi-a rămas întipărit acest moment și cu un an mai târziu, în 1973, când am revenit pe scena festivalului, însă în calitate de solist vocal, i-am povestit ce se întâmplase cu un an în urmă. A fost profund impresionat…

În acel an 1973, am reușit să câștig premiul Uniunii Muzicale, care era echivalentul premiului întâi, chiar dacă eram un debutant, iar Aurelian, cu o altă superbă piesă a lui Florin Bogardo – Tu ești primăvara mea, a obținut din nou o mențiune. Momente unice ale Festivalului de la Mamaia, așa cum au fost atât de multe altele…

Am încheiat Festivalul Mamaia 1973 cu bis aprobat, de la București, de Tudor Vornicu, pentru a suplimenta cu încă 10 minute transmisia în direct a TVR-ului. Eu nu am realizat atunci, la 17 ani, ce se mi se întâmpla! Eu mă uitam, din culise, la o fată cu care eram în relații frumoase și o pusesem în rândul întâi, în sală.

Adrian Romcescu: 'Dezamăgiri nu am avut niciodată'

Când și de ce ați hotărât să participați la Mamaia?

A.R: Nu am hotărât eu să merg la Mamaia, ci compozitorul Marius Țeicu, care mi-a încredințat piesa Chemarea dragostei. Și el era debutant, în calitate de compozitor, la Mamaia, în 1973, când aveam doar 17 ani…

Ce reprezintă pentru dumneavoastră Mamaia, cât a contat pentru carieră?

A.R: Primul succes l-am obținut chiar de la debut, cu piesa lui Marius Țeicu, iar dezamăgiri nu am avut niciodată. Festivalul-eveniment Mamaia reprezenta vârful anului, din punct de vedere artistic, pentru toți interpreții și compozitorii români. Era echivalentul Festivalului Sanremo.

Adrian Romcescu: 'Muzica ușoară românească suferă de grave probleme…'

Credeți că muzica ușoară românească a avut de suferit din cauza dispariției festivalului?

A.R: A fost și va rămâne, probabil, festivalul care a dat cele mai mari valori interpretative și componistice ale muzicii ușoare românești. Sper că își va îndeplini în continuare această misiune.

Credeți că Festivalul Mamaia mai poate oferi talente muzicii românești?

A.R: Muzica ușoară românească suferă de grave probleme, din cauza industriei muzicale, și nu a dispariției pentru 11 ani a Festivalului Mamaia! Sper că va rămâne în continuare un vârf cultural și pentru noua generație. Evident că, DA! Chiar dacă trecem printr-o perioadă confuză, impusă de industria muzicală, poporul român este inovator și plin de talent. Am multă încredere.

Foto: arhiva personală.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton