Actorul Adrian Văncică, cel care îl interpretează pe simpaticul Celentano în Las Fierbinți, a vorbit despre situația actuală din România, dar și despre mesajul care îl transmite serialul în care joacă deja de un deceniu și despre cât de importantă este educația.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Adrian Văncică este unul dintre cazurile în care numele personajului interpretat a devenit mai cunoscut decât cel al actorului, așadar nu e de mirare că toată lumea îl cunoaște și îl simpatizează pe Celentano din Las Fierbinți. Rolul bețivului satului, interpretat cu umor și, în egală măsură, cu profunzime, a făcut ca Adrian Văncică să fie azi unul dintre cei mai iubiți și mai apreciați actori de comedie. În spatele replicilor sale amuzante se află însă mult adevăr, un adevăr în care se regăsesc majoritatea românilor…
Adrian Văncică trage un semnal de alarmă în privința educației
Adrian Văncică a reușit să câștige simpatia publicului datorită personajului Celentano, pe care îl interpretează în serialul Las Fierbinți. Bețivul satului, aparent un încurcă-lume, are adeseori reacții surprinzătoare, care stârnesc hohote de râs. Mesajul din spatele cuvintelor sale este unul cât se poate de serios, în condițiile în care serialul portretizează fidel o mare parte a populației, care se confruntă cu o mulțime de probleme, începând cu lipsa educației și încheind cu șansele scăzute de a duce un trai decent în România.
„Eu despre astfel de oameni scriu. Despre acești oameni este și în Las Fierbinți, despre cei care nu fac nimic și spun că au ghinion. Celentano este un pierde-vară, dar în mintea lui se crede un artist – poate că nici Eminescu nu ar putea scrie mai bine decât el, și meșterul Manole mai are de învățat. Și oameni ca ei există.’
Ei sunt, de obicei, și cei mai vocali. Dacă e să vorbim serios, soluția pentru acești oameni este educația. Aceasta este singura soluție. Nu există alta. Și educație există doar atunci când ai o clasă politică bună care își dorește oameni educați, dar e un proces de durată, de cel puțin 20 de ani„, a spus Adrian Văncică în podcastul lui Radu Țibulcă.
Adrian Văncică: „O statistică de acum doi ani, arăta că a fost pentru prima dată când mai mult de jumătate dintre copiii români s-au născut în afara țării'
Actorul a adus în discuție apoi și alte probleme arzătoare… Prima dintre ele este migrația, faptul că românii aleg să părăsească țara din cauza lipsei perspectivelor, iar populația scade îngrijorător. Apoi, a vorbit și despre situația învățământului, în condițiile în care se simte tot mai acut lipsa dacălilor în România.
„Ce să zic… sunt lucruri care mă îngrijorează. Citeam niște statistici care m-au speriat. Una dintre ele, de acum doi ani, arăta că a fost pentru prima dată când mai mult de jumătate dintre copiii români s-au născut în afara țării. Aceștia nu se vor mai întoarce în România. O altă statistică îngrijorătoare, pe care am citit-o acum două săptămâni, spune că în cinci ani, mai mult de jumătate dintre învățătorii din România vor ieși la pensie.
Este adevărat că a fi profesor este o vocație. M-au întrebat și pe mine de ce nu vreau să predau actorie, dar nu cred că am răbdarea necesară să învăț pe cineva. Nu cred că am vocație. E greu… nu știu cum să explic. Nu înțeleg cum de unii nu reușesc. Mi se pare atât de simplu să faci actorie, nu înțeleg cum alții nu pot. Acesta este doar un exemplu. De aceea mi-e greu să explic cuiva. Poate că răbdarea o dobândești, dar tactul, cu el te naști’, a mai spus actorul pentru sursa citată.