De ce Alecsandru Dunaev petrece sărbătorile de două ori și ce îi lipsește de acasă: ”Sarmale în foi de varză plimbate prin metrou și niște guri hămesite de colegi de cămin” / EXCLUSIV

.

Alecsandru Dunaev petrece în fiecare an, de două ori, sărbătorile de iarnă, pentru că este creștin ortodox pe rit vechi. Acesta are origini rusești, însă nu și-a cunoscut rudele din Rusia. Actorul din serialul Adela este născut la Tulcea și merge cel puțin de două ori pe an să își vadă rudele, de Crăciun și de Paște. După ce l-a interpretat pe Mihai, în Adela, din ianuarie actorul va face parte din distribuția serialului Lia.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Alecsandru Dunaev este creștin ortodox pe rit vechi și, de aceea, actorul petrece sărbătorile de iarnă de două ori. Acest lucru se întâmplă an de an. Interpretul personajului Mihai din serialul Adela face tot posibilul să ajungă la rude, la Tulcea, să petreacă și în familie.

Citește și: Mara Oprea din serialul Adela, adevărul despre relația cu Alecsandru Dunaev:„Noi ne-am înțeles bine încă de la repetiții. Pot spune că…’ / EXCLUSIV


Citește și: Cine este Alecsandru Dunaev.Trecutul neștiut al actorului din serialul Adela

Citește și: Averea lui Cătălin Botezatu. Deține mai multe proprietăți și afaceri, în diverse domenii:„La început, am pierdut sume foarte mari de bani. Trebuie investiți cu cap’ / EXCLUSIV

Citește și: Cum își rezolvă Carmen Trandafir și Emil Grădinescu certurile de cuplu, după 11 ani de căsnicie:„Nu ne plac momentele tensionate. Dacă ne certăm…’

Alecsandru Dunaev petrece sărbătorile de două ori: ‘Fiind ortodox de rit vechi, înconjurat de ortodocși de rit nou…’

Alecsandru Dunaev perece sărbătorile de iarnă de două ori. Fiind ortodox de rit vechi, înconjurat de ortodocși de rit nou, actorul s-a obișnuit de mic copil să serbeze de două ori, și Crăciunul și Anul Nou. Are origini rusești, dar nu își cunoaște rudele din Rusia. Bunicul său a venit în România în urmă cu 100 de ani. Actorul ajuns o dată la Moscova și altădată la Sankt Petersburg.

Într-un interviul pentru viva.ro, actorul din serialul Adela de la Antena 1 vorbește despre spiritul sărbătorilor, dar ne-a mărturisit și ce îi lipsește de acasă, de la Tulcea. Spune că cel mai bun pește ‘îl mănâncă la telefon, cu tatăl său’, care îl ghidează pas cu pas să îl prepare ca la carte.


Cu ce gânduri aștepți sărbătorile?

Cu speranțe de liniște. Și liniștea asta poate implica atât de multe, pentru că nu vorbesc aici doar despre evitat „zgomotul’, mă refer la o construcție materială, profesională, spirituală pe termen lung care, dacă tragi linie, să-ți aducă liniște. Calm, cald, pace. Și eu consider că am tot ce-mi trebuie ca sărbătorile să-mi fie calme, calde și pașnice.

Unde vei petrece Crăciunul și Revelionul? Ți-ai propus să pleci pe undeva sau mergi la părinți?


Ambele variante sunt corecte. Fiind ortodox de rit vechi, înconjurat de ortodocși de rit nou, m-am obișnuit de mic copil să serbez de două ori. Așadar, pe 7 ianuarie cu siguranță voi fi alături de părinți, să serbăm Crăciunul „pe vechi’ în familie, iar restul… vedem. Foarte rar am avut planuri pentru perioada asta a anului. Le organizam mai mereu ad-hoc și cred că și anul ăsta va fi la fel.

Alecsandru Dunaev: ‘Cel mai bun pește din București îl mănânc la telefon…’

De ce /cine îți este cel mai mult dor de acasă?


De bunici. De vacanțele petrecute la sat, de baia aia lipovenească din fundul curții, de aerul ăla curat, cu miros de foc în sobe, de „lijanca’ pe care mă urca bunica și de pe care nu mai voiam să mă dau jos nici în ruptul capului… Sincer, mi-e dor chiar și de Dacia aia albastră pe care o recunoșteam după carburator de departe și știam că vin ai mei să mă ia acasă. Da, nu cred că mi-e dor de toate lucrurile alea concrete, cât mi-e dor de perioada aia, de copilărie.

Pește bun ca la Dunăre unde găsești în București? Cum îți place să fie preparat cel mai mult?


Cel mai bun pește din București îl mănânc la telefon, cu tata, care mă ghidează pas cu pas prin rețete. Și acum îmi vin în minte saramurile de crap, somnul prăjit, carasul (cu dulceața lui specifică), borșul de pește din care să nu lipsească, din nou, somnul, de parcă el ar fi personajul principal în toată povestea aia, când, de fapt, fiecare peștișor are un rol egal.. ehei, iar mi-e foame.

Ce alte mâncăruri preferi?

Sarmalele în foi de varză… și aici mă blochez, pentru că acum, dacă vorbesc despre sărbători, la mine în cap se derulează imagini cu sarmale în foi de varză la masă la Tulcea, sarmale în foi de varză primite de la Tulcea, sarmale în foi de varză plimbate prin metrou, autobuze și niște guri hămesite de colegi de cămin ori de apartament așteptând febrili sarmalele.


Alecsandru Dunaev: ‘Am o mulțime de senzații care îmi compun în minte atmosfera de Crăciun’

Care este cea mai frumoasă amintire a ta legată de sărbătorile de iarnă?

Sunt multe, sunt mult prea multe. Bucuria vecinilor când veneam cu colindul, încălzitul mâinilor în ordinea înălțimii la țevile de căldură de pe casa scării, melodiile instalațiilor de lumini pentru brad pe fundal în timp ce eu mănânc portocale, kiwi, tot soiul de ciocolățele și mă uit la filme cu specific de Crăciun. N-am amintiri concrete care să-mi vină în minte, dar am o mulțime de senzații care îmi compun în minte atmosfera de Crăciun.


Cum a fost anul 2022 pentru tine? Poti sa faci un bilant?

Anul 2022 a fost mai bun decât 2021, consider că am învățat mai mult decât în 2021, mă simt mai stăpân pe mine decât în 2021 și cu speranța că 2023 va fi cu mult mai bun decât 2022. În 2022 se încheie o poveste de 2 ani, poveste ce poartă numele „Adela’, poveste care mie mi-a adus numai bucurii. Dacă e să fac un bilanț, pe primul loc, cu litere de-o șchioapă, punem proiectul produs de Ruxandra Ion, „Adela’! După care, în ordinea apariției, în ordinea numărului de replici din scenariu, avem teatru (turneul cu spectacolul „Care pe Care’ ), avem fotografie pe film, avem zeci, sute de experiențe care m-au făcut omul care sunt acum.

Alecsandru Dunaev: ‘Da, vreau să scriu, dar îmi asum să scriu abia atunci când voi fi sigur că știu ce mesaj să transmit’

Ai vreun vis neîmplinit?

Sună foarte fatalist conceptul de „vis neîmplinit’, așa că o să reformulez și o să spun că am, da, o listă deschisă de dorințe; o listă fără termen limită.

Ai declarat, la un moment dat că vrei să scrii o carte. Ai renunțat la idee? Despre ce anume vrei
să scrii?

Nu, n-am renunțat la idee, numai că avansând, experimentând atât de mult, atât de divers, mi s-au schimbat concepții, percepții și subiectul care acum câțiva ani poate mi se părea arzător, acum mi se pare plat. Da, vreau să scriu, dar îmi asum să scriu abia atunci când voi fi sigur că știu ce mesaj să transmit prin scrierea mea, că știu cui să transmit acel mesaj și când voi fi convins că e nevoie ca acel mesaj să fie transmis. Până atunci, ne jucăm…

Foto: Facebook, Antena 1