Ambasada Olandei susţine tinerii artişti de la Romanian Design Week 2017

 Florentina Liutic
.

Cei mai talentaţi absolvenţi 2016 de la departamentul de Fashion Design al Universității de Arte din Arnhem, ArtEZ și de la Departamentul de modă al Universității Naționale de Arte din București îşi vor prezenta creaţiile în cadrul  Romanian Design Week 2017.  Proiectul TRANSFORMERS  poate fi vizitat la etajul al doilea al spațiului central din strada George Cobălcescu nr 45. Din 2015, Romanian Design Week este susţinut de Ambasada Olandei.

 

Expoziția aduce în atenție zece tineri designeri de modă care au fost aleși să își prezinte colecțiile de diplomă într-o amenajare ce se concentrează pe viziunea lor personală, pe pasiunea și pe entuziasmul lor privind viitorul fascinant al modei: Johanna Bas Backer, Jorieke Tenbergen, Rosanne van Wijk, Christina Albrecht, Peer Cox, Alina Iuliana Rădulescu, Diana Petroi, Silvia Pavăl, Cristina Gheorghe, Alexandru Simedru.

 

Expoziția este rezultatul unei colaborări de succes dintre profesioniști olandezi și români din domeniul designului vestimentar. Transformers prezintă tinere talente din ambele țări, fiind o reflectare a creativității generației următoare. Conferința „Re-designing fashion education' cu Matthijs Boellee (profesorul-invitat de la ARTez – n.red.) oferă o platformă excelentă pentru schimbul de idei educaționale și creative„, declară Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei în România.

 

Curatorii acestei expoziții sunt Lenn Cox din Olanda, o curatoare preocupată de idealuri și de idei avangardiste şi Sergiu Chihaia, un artist vizual complex ce este preocupat de cercetări în domeniul textilelor, volumetriei și manufacturii.

 

„Singura certitudine pe care o avem astăzi este că ne aflăm în continuă mișcare și schimbare. Și că putem influența viitorul! Moda este locul în care cultura se arată pe sine drept cea mai dinamică și se află mereu în tranziție. Acești absolvenți și-au descoperit propria cale și și-au creat propria semnătură artistică în cei patru ani de studiu, transformând idealuri și idei în forme, materiale și meșteșuguri', declară Lenn Cox.

 

De asemenea, o abordare creativă a prezentării au avut-o arhitecții de la studioul BAZA, care au realizat designul și arhitectura expoziției, și Denis Simion, o tânără artistă care studiază sculptura la Universitatea de Arte Plastice din București și care a realizat manual toate manechinele din expoziție.

 

30 de ținute. 10 creatori. 2 țări. UNArte și artEZ. Am transformat acest face off al ținutelor de la două școli de modă într-un experiment inversat. Vizitatorii urcă pe podium, defilând sub neoanele calde și privirile egale ale manechinelor de hârtie, ce flanchează lungul traseului ca într-un joc de „țară țară vrem ostași'. Fiecare ținută are manechinul personalizat, cu membrele si chipul atent modelate și decupate de Denis Simion, din hârtie, aracet și sârmă. Asamblări și recuperări, o armată de papier mache suspendată la nivelul privirii celor care îi traversează linia frontului.', declară Maria Duda, arhitect BAZA.

 

În plus, duminică, 21 mai (ora 17) va avea loc și conferința „Re-designing fashion education”, care va aduce în fața publicului trei alumni deveniți profesori-icon în școlile în care s-au pregătit. Seminarul va fi despre lucruri esențiale pe care fiecare tânăr designer la început de drum trebuie să le stăpânească pentru a depași baierele dezvoltării unui brand nou.

 

Vorbitorii vor fi Sergiu Chihaia, UNArte București, Lucian Broscățean, UAD Cluj, și Matthijs Boelee, profesor de design vestimentar ArtEZ, unde ocupă și funcția de conducere în cadrul departamentului de modă.

 

Conferința „Re-designing fashion education” și expoziția Transformers sunt prezentate de Romanian Design Week în parteneriat cu Ambasada Olandei la București, departamentul de Fashion Design ArtEZ de la Universitatea de Arte (Arnhem) și Departamentul de modă al Universităţii Naţionale de Arte din București.

 

Expoziția centrală reunește anul acesta 200 din cele mai bune proiecte realizate în ultimul an de 150 de designeri, graficieni și arhitecți români și va putea fi vizitată între 20 și 28 mai. Întins pe o suprafață de 4000 de mp, spațiul principal al expozitiei, aflat în perimetrul Cartierului Creativ, se află la nr. 45 pe strada Grigore Cobălcescu. Designul spațiului central RDW 2017 e semnat, în continuare, de arhitectul Attila Kim, iar clădirea este pusă la dispoziția RDW de către Mega Image și va găzdui pe viitor un nou Concept Store.

 

RDW Main Venue găzduiește și anul acesta o serie de prezențe internaţionale precum și expoziţii satelit organizate de partenerii Romanian Design Week.

 

Ca în fiecare an, expoziția centrală Romanian Design Week aduce în atenţia publicului cele mai bune proiecte de design din ultimul an în domeniile: arhitectură, urbanism, design de obiect, design hibrid.

 

Proiectele The Institute se bucură de sprijinul Absolut, glo iFuse, Tastemakers și Ciuc.

__________________________________________________________________________________

Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este evenimentul anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor, în fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul. În 2017, RDW are loc între 20 si 28 mai. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm vizitaţi institute.ro/romanian-design-week, facebook.com/romaniandesignweek

 

The Institute promovează industriile creative din România, urmărind să contribuie la modernizarea României. The Institute inițiază și organizează evenimente de 18 ani și a construit o comunitate ce reunește antreprenori, profesioniști și publicul industrilor creative din România. Prin tot ceea ce face,  contribuie la construirea unei infrastructuri puternice pentru dezvoltarea antreprenoriatului creativ în țară, crește și diversifică audiența atelierelor, designerilor, micilor afaceri, agențiilor și manufacturilor, promovează antreprenorii și profesioniștii creativi pe plan național și internațional. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm accesaţi institute.ro, facebook.com/Institute.ro

 

Tinuta absolvent ArtEZ Rosanne van WijkTinuta absolvent ArtEZ Rosanne van Wijk

 

  

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton