Andreea Marin își oferă ajutorul în lupta împotriva coronavirusului! A trimis o scrisoare deschisă către ministrul Sănătății. Cu ce vrea să ajute

 Oana Pantazi
.

Coronavirusul COVID-19 continuă să facă victime în România cu fiecare zi, iar în acest moment solidaritatea oamenilor este extrem de importantă. Andreea Marin a trimis o scrisoare deschisă ministrului Sănătății și celui al Afacerilor Interne, prin care își oferă ajutorul.

În dimineața zilei de 13 martie, bilanțul persoanelor contaminate cu coronavirus ajunsese la 64, numărul celor descoperiți cu COVID-19 continuând să crească. În aceste momente, prevenția și autoizolarea nu mai sunt de ajuns, implicarea instituțiilor statului, și nu numai, în eradicarea bolii fiind vitală. Drept urmare, Andreea Marin și-a oferit ajutorul, prin intermediul unei scrisori deschise, în care se adresează ministrului Sănătății și celui al Afacerilor Interne.

„SCRISOARE DESCHISĂ

Adresată:

Domnului Victor Sebastian Costache, Ministrul Sănătății
Domnului Ion-Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne

Domnilor Miniștri,

Numele meu este Andreea Marin, vă scriu în calitate de cetățean care se implică de ani buni în viața comunității. Sunt mamă și, odată cu nașterea copilului meu, am înființat Fundația Prețuiește Viața, alături de care mii de români au pus umărul în campanii sociale, umanitare, în mișcări naționale generate în situații de criză, care au schimbat vieți în bine în ultimii 12 ani. Sănătatea este prioritatea mea, a echipei și a voluntarilor ce ni s-au alăturat. Am folosit întotdeauna mecanismele comunicării de la suflet la suflet și ale omeniei pentru a susține fiecare dintre campaniile ce au generat o solidaritate impresionantă la nivel național, dar au atras și susținere din afara țării. Această solidaritate a societății civile poate fi de mare folos în acest moment dificil, traversat și de România în contextul internațional numit coronavirus', și este motivul pentru care va adresez această scrisoare.


Este o scrisoare deschisă, pentru că este o acțiune menită să genereze o reacție pozitivă în lanț, iar răspunsul dumneavoastră consider că este vital să devină cunoscut de întreaga societate, astfel încât să avem capacitatea de a ne organiza rapid, eficient, în sprijinul statului și al sistemului medical ce pot fi depășite într-un anumit punct al crizei, poate nu am ajuns încă în punctul în care se află alte țări vitregite de soarta, dar pericolul este real, așa cum s-a dovedit deja. Avem șansa de a reacționa mai bine dacă punem umăr lângă umăr în această fereastră de timp care încă ne permite să ne organizăm, nu doar în acțiuni și inițiative separate, cu o forță mai redusă, ci mai ales ÎMPREUNĂ. Esențial, însă, este să facem lucrurile coordonați fiind de un document generat de dumneavoastră ca răspuns la această scrisoare, care are două întrebări esențiale:

1. Care sunt nevoile în acest moment în fața cărora sistemul medical, statul român simt că sunt necesare sprijinul și solidaritatea societății civile?

2. Care sunt procedurile corecte pe care le acceptați, astfel încât bunele noastre intenții de sprijin și acțiunile noastre concrete să fie cu adevărat un ajutor, să respecte normele de siguranță speciale cerute în cazul COVID-19?

Avem nevoie din partea dumneavoastră de o listă a necesităților

Voi explica mai jos cât mai concis cele douâ puncte, prin exemple concrete:

1. Vrem să ne organizăm și intenționăm să atragem sprijin consistent acolo unde ne veți transmite că este nevoie cu prioritate. Persoane fizice, ONG-uri partenere și companii pot sprijini în campania pe care o generăm acum și o numim Prețuiește Viața!', dar și în afara ei. Pot oferi fie fonduri, fie voluntari, fie produse specifice de igienă, de îngrijire a pacienților sau a celor vulnerabili.

Avem nevoie din partea dumneavoastră de o listă a necesităților pe care le considerați prioritare și care nu sunt de ajuns în sistem, pentru a lupta împotriva coronavirusului, atât în spitale, cât și în alte contexte, căci categoriile vulnerabile nu se află doar în instituții medicale și voi explica mai jos. Pe scurt, această listă ar trebui să conțină denumirea necesităților, cantități utile și orice alte informații legate de calitatea acestora ce trebuie respectată, surse acceptate, etc.

2. Procedurile corecte în limitele cărora putem acționa și ajuta ca si societate civilă sunt esențiale în acest caz și vă voi da un exemplu simplu: să spunem că alături de noi în Campania Pretuiește Viața vine cu sprijin consistent o companie care oferă produse de igienă necesare sau echipamente medicale, medicamente, consumabile de orice tip, livrări din partea unor lanțuri de tip supermarket, etc. Cum ne indicați să ajungă produsele, în funcție de specificul lor, în condiții de siguranță acolo unde aveți nevoie de ele?

Chiar dacă asigurăm noi inclusiv transportul și voluntarii care pot duce acolo unde ne veți indică faptul că sunt necesare, care este procedura corectă de preluare într-un spital, într-un centru de carantină, într-un azil de bătrâni, către casele unor oameni vulnerabili ce nu pot ieși sau nu au posibilitatea să își procure singuri cele necesare, în condițiile în care contactul uman trebuie redus cât mai mult, conform Recomandărilor privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID – 19' publicate pe site-ul Ministerului Sănătății? În ce condiții se pot transporta produsele necesare și în ce condiții pot fi preluate?

„Fiecare zi care trece contează”

Vrem să ajutăm, să acționăm responsabil, în timp util, pentru că experiența altor state ne arată că poate fi o luptă contracronometru. Fiecare zi care trece contează. Ajutați-ne să o facem răspunzându-ne cât mai rapid, clar și concis la cele două întrebări de mai sus, dați-ne uneltele necesare pentru a vă sprijini, iar acest document poate fi baza pentru orice acțiune de solidaritate, fie că ea se va înscrie în Campania Prețuiește Viața ce se naște acum, fie că va fi realizată separat.

Orice sprijin este util dacă este făcut în norme corecte, astfel evităm irosirea efortului și pierderea de timp pe piste ce poate sunt greșite, dacă vom respecta necesitățile și procedurile corecte pe care le dorim de la dumneavoastră. Coordonarea acestei acțiuni trebuie să fie în mâinile autorităților competențe într-o astfel de situație, care au o viziune complexă și cunosc toate detaliile problemei.


De asemenea, în eventualitatea necesității atragerii de fonduri, când nevoia nu poate fi împlinită altfel, se naște o altă întrebare: unde este nevoie cu prioritate de acestea și care sunt sumele necesare?
Doar pornind de la nevoi, putem face un plan concret de acțiune și putem genera, în mod organizat, solidaritate și acțiune țintită. Scopul Campaniei Prețuiește Viața acesta este: să fie un punct de plecare care să genereze și alte idei și campanii independente de noi, pe baza unui document–plan de acțiune din partea autorităților.

„Mă aplec asupra categoriilor vulnerabile”

În încheiere, mă aplec asupra categoriilor vulnerabile identificate de echipa noastră, menționând că orice completare este utilă și ne-ar fi de mare folos:
– Oameni aflați în carantină în unități medicale;

– Persoane aflate în izolare la domiciliu – cine are grijă de ei și cum anume, orice om poate stă izolat o perioadă dacă are hrană și consumabile necesare, dar acestea nu există pe termen nelimitat;
– Persoane vulnerabile în fața virusului, în special cu vârste 60 + sau cele de orice vârstă cu boli grave (precum cancerul, dar nu numai) ce le vulnerabilizează și generează nevoi speciale – cum avem grijă de ele în mod concret, astfel încât să nu se expună așa cum o vor face, când nevoile lor nu le vor da de ales?
– Oamenii ce trăiesc in azilele de bătrâni;
– Persoanele ce se întorc în țară din zone cu risc și familiile acestora;
– Personalul medical ce este în prim-plan în lupta împotriva coronavirusului – aici trebuie să menționăm că da, acești oameni își fac meseria și datoria pentru că este responsabilitatea lor dar pentru noi sunt niște Eroi. Devin mai expuși decât oricine bolii, viețile lor își schimbă cursul pe termen necunoscut, au familii, copii cu care nu mai pot intră în contact…

„Cine se ocupă de starea psihologică a unui medic, asistent, infirmier?”

Cine se gândește în mod concret la puterea personalului medical angajat direct în lupta cu coronavirusul de a rezistă pe termen lung? Cum îi putem sprijini? Dau un exemplu: medic femeie, mamă singură, fără părinți care să preia grijă copiilor în lipsa să, cu restricții de a-și verifică măcar telefonic la orice ora copiii. Cine se ocupă de ei? Cine se ocupă de starea psihologică a unui medic, asistent, infirmier, etc , care poate ceda la un moment dat? Cine se va află în valul doi, când va fi nevoie? Trebuie să îi protejăm pe cei ce au viața noastră în mâinile lor. Cum ii putem ajuta?

„Atenția trebuie îndreptată către spitalele ce au lipsuri materiale și personal uman insuficient”


De asemenea, atenția trebuie îndreptată către spitalele ce au lipsuri materiale și personal uman insuficient pentru o astfel de situație de criză, către spațiile ce sunt sau ar putea deveni locuri destinate carantinei.
Mulțumim companiilor care deja și-au exprimat interesul și sunt pregătite să se alăture Campaniei Prețuiește Viața, au determinat și nevoi cărora le pot veni în întâmpinare, dar am decis împreună că în această situație specială nu putem acționa decât după ce avem un răspuns concret din partea dumneavoastră, pentru a acționa responsabil, de la idee, până la finalitate, punerea ei în practică în mod concret. De aceea, sprijinul dumneavoastră este esențial.


Orice companie, persoană fizică sau juridică, ONG ce dorește să ni se alăture în Campania Prețuiește Viața este încă un umăr alături de noi în această mișcare de solidaritate a societății civile, atât de necesară în acest moment.

În speranța unui răspuns pozitiv și cât mai rapid, a unei colaborări care să clădească pentru binele nostru într-o societate ce traversează o perioada în care avem nevoie de fiecare gest de omenie, vă stau la dispoziție și pentru stabilirea unei întâlniri în cadrul căreia să putem dezvolta o strategie de lucru pe baza documentului cu răspunsurile dumneavoastră. Vă doresc putere de muncă și sănătate, înțelepciune și calm, ceea ce avem nevoie cu toții pentru a traversa acest timp al frământarilor.

Cu respect,

Andreea Marin,
Președinte Fundația Prețuieste Viața

„În urma publicării Scrisorii Deschise de mai jos adresate Ministrului Sănătății și Ministrului Afacerilor Interne, la scurt timp după postarea în spațiul public, Ministrul Sănătății, Victor Costache, m-a contactat în vederea unei discuții ce ar urma astăzi, aștept asadar să revină și vă voi tine la curent. Astăzi, mi-a fost cerut acceptul de a fi sunată și din partea Ministerului Afacerilor Interne, aștept cu interes.”

Andreea-Marin-coronavirusAndreea-Marin-coronavirus
 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton