Andreea Raicu – „De curând, am început să practic yoga tradițională”

 Florentina Liutic
.

Acum ceva vreme, avea nevoie de validarea și aprecierea celor din jur. În timp, n-a mai suportat povara de a trăi pentru ceilalți și a făcut totul pentru a-și întoarce fața către ea însăși. Astăzi Andreea trăiește o poveste în care protagonistă este doar ea, grație meditației și exercițiilor de yoga tradițională, originară chiar din India.

 

raicu2

 

Când ai simțit nevoia unei schimbări spirituale?

Mă aflam într-un moment în care viața mea părea minunată privi­tă din afară, dar pe dinăuntru eu nu mă simțeam deloc așa. Aveam im­presia că totul se prăbușește în jurul meu. Nu eram foarte fericită cu jobul meu, relația mea de atunci nu mă mai făcea să cresc, mama mea fusese în spital, eu aveam veșnic probleme cu sănătatea – ba cu coloana, ba cu piciorul rupt. Atunci am știut că tre­buie să fac ceva, aveam nevoie de răspunsuri la întrebări care mă chi­nuiau. Așa că pentru mine călătoria în India a fost o experiență care mi-a schimbat viața.

 

Până la călătoria în India, au exis­tat și alte încercări de a te regăsi?

Da, am încercat diverse metode de autocunoaștere și de echilibrare inte­rioară. Făcusem și meditație, dar eu, fiind o persoană foarte logică, pri­veam cu scepticism aceste lucruri. Călătoria în India m-a scos din zona de confort, mai ales că am mers sin­gură, tocmai pentru a scăpa de condiționările celor din jur. De multe ori facem lucruri doar pentru a fi plăcuți de cineva anume, nu pentru că așa vrem noi. Iar eu voiam să scap de povara de a fi acceptată, validată de ceilalți. Acesta este un mecanism de supraviețuire care apare în copilă­rie. Suntem condiționați de părinți prin recompense sau pedepse să fa­cem lucruri pe care nu le dorim noi, ci ei. Condiționarea în relații, în ge­neral, e una din marile probleme care generează neînțelegeri și nefericire, ne interesează atât de mult ce cred ceilalți, încât nu mai știm cum sun­tem noi înșine. Ajungi să ai ca „prie­teni oameni pentru care contează ce poți face pentru ei, nu cine ești tu cu adevărat. Din fericire, eu în India am înțeles condiționările astea și le-am corectat. Și asta încerc să comunic și la conferințele motivaționale pe care le susțin despre cum să trăim frumos.

 

Tu ți-ai asumat pierderea anumi­tor „prieteni ?

Da. Pentru că am înțeles că o persoa­nă care mă iubește doar dacă îi fac pe plac nu îmi este cu adevărat prieten. Ideea e să nu mai încercăm să-i schim­

băm pe cei din jur, îi acceptăm sau nu pentru ceea ce sunt. În plus, am învățat și să comunic ceea ce simt, știi că oamenii își ascund adevăratele sen­timente din orgoliu sau din frică?

 

Crezi că nu vor să pară vulnerabili?

Exact. Mie vulnerabilitatea și auten­ticitatea mi se par cele mai frumoase trăsături și la femei și la bărbați.

 

raicu1Avisek Majumdar a studiat yoga la Școala de Yoga din Bihar, India, și deține o serie impresionantă de atestări și certificări, printre care profesor de yoga sau specia-list în masaj ayurvedic. Acum Avi oferă cursuri de yoga și în România (București, Timișoara sau Cluj-Napoca). Pentru detalii, accesați www.satyanandayoga.ro

 

Tot atunci ai început să fii atentă la alimentație?

Când începi să ai grijă de interior, se produc în mod firesc și alte feluri de modificări: la nivel de nutriție, la ni­vel emoțional. E un reglaj. Eu nu cred că poți să faci meditație, să fii un om foarte echilibrat și să accepți de bunăvoie lucruri care îți fac rău: țigări, o relație toxică sau să te pui pe tine pe ultimul loc. Și asta nu e o do­vadă de egoism. Este o dovadă că te prețuiești și ai grijă de tine ca să-i poți ajuta și pe ceilalți. Acesta e un lucru pe care l-am înțeles și eu destul de târziu, până atunci mă preocupasem mereu de ceilalți.

 

De ce?

Dintr-o nevoie imensă de validare, dar ceea ce nu știam atunci era că eu însămi în primul rând nu mă accep­tam. Pentru că atunci când te iubești și te accepți așa cum ești, nu mai ai nevoie de confirmarea celorlalți. Nu e mai bine ca oamenii să te prețuiască pentru cine ești tu cu adevărat, nu pentru ceea ce poți face pentru ei?

 

Și dacă nu știm nici noi cine sun­tem de fapt?

Știu, asta e problema care generează toată nefericirea. Dar e atât de obosi­tor să trăiești pentru ceilalți…

 

Apropo de regăsire, cum te-ai de­cis să practici yoga?

Acum a venit momentul. De curând, am început să practic yoga tradi-țională. Mă consider norocoasă că am descoperit o tradiție autentică de yoga, originară din India. Tradiția Satyananda Yoga, sau Școala de Yoga din Bihar, este un renumit sis­tem internațional care îmi place pen­tru faptul că tehnicile de la cursuri sunt echilibrate între posturi fizice (asana), respirație (pranayama) și practici de meditație. Acestea sunt organizate într-o anumită secvență ordonată, astfel încât să se consolide­ze reciproc și să conducă practican­tul către dezvoltarea fizică și spiritua­lă. Scopul principal al practicii de yoga este de a integra corpul, mintea, emoțiile și energia, astfel încât să ex­perimentăm sănătate și pace în noiînșine. Am fost încântată să știu că Satyananda Yoga poate fi practicată de oricine, indiferent de vârstă, nivel de fitness, dietă, statut social și nu in­tră în conflict cu mediul social sau convingerile religioase ale cuiva. Yoga mi-a dat un sentiment de liber­tate. Pentru mine yoga este o modali­tate de a-mi dezvolta înțelegerea pro­priei persoane, de a-mi simplifica viața și a fi fericită cu mine însămi.

 

Cum te simți de când practici yoga?

Sunt foarte prezentă, echilibrată, iar corpul meu arată mult mai bine. Și tocmai pentru că am descoperit toate beneficiile și am simțit pe propria mea piele transformarea, m-am decis să comunic lucrurile acestea prin toa­te canalele: revista mea, blogul, conferințele și mai nou, prin contul meu de YouTube.

 

Ce vom putea vedea pe contul tău de YouTube?

Contul meu va fi structurat pe mai multe părți, unde veți vedea intervi­uri cu oameni din mai multe dome­nii: dezvoltare personală, spirituală, mindfulness, nutriție, sport (inclusiv yoga cu Avi) sau alimentație. Va exis­ta și o secțiune unde eu voi povesti din experiența mea, va fi ca un mini canal de televiziune.

 

CLAUDIA COJOCEA Foto SEBASTIAN ENACHE

Fotografiile au fost realizate la

Stejarii Country Club.

Mulțumim pentru sprijin!

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton