Soprana Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, în vremea studenției: "Poate într-un moment de slăbiciune..."

 Radulescu Ruxandra
.

Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, în vremea studenției. Deși au trecut peste 30 de ani de la căderea regimului comunist, arhivele Securității continuă să dezvăluie informații surprinzătoare. Potrivit cercetătorului, Emilian Tilibașa, acreditat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, în perioada în care era studentă.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, în vremea studenției. La peste trei decenii de la Revoluția din ’89, detalii despre regimul opresiv din vremea comunismului continuă să iasă la iveală. Cum la vremea respectivă, intelectualii și artiștii emeriți se aflau printre principalele ținte ale organelor de ordine, nici soprana Angela Gheorghiu nu a scăpat de presiunile Securității, deși era doar o studentă.

Potrivit unui document scos la lumina zilei de către cercetătorul Emilian Tilibașa, acreditat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Angela Gheorghiu a semnat un angajament de colaborare. Dosarul datează din anul 1987 și conține, pe lângă angajament, o notă informativă în care soprana, studentă la vreme aceea, caracteriza laudativ un coleg din corul Patriarhiei.

Conform legislației, Angela Gheorghiu nu a fost colaborator al Securității, deoarece nu a furnizat informații prin care se „denunțau activități sau atitudinile potrivnice regimului comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului'. Politologul Stelian Tănase a explicat cum au ajuns unii să semneze angajamente de colaborare cu Securitatea.

angela-gheorghiu-1angela-gheorghiu-1

Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea, în vremea studenției

Informații din arhivele Securitații, descoperite de către cercetătorul Emilian Tilibașa, acreditat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), arată că Angela Gheorghiu a semnat un angajament cu Securitatea. Este important de menționat că Angela Gheorghiu nu a fost colaborator al Securității, deoarece ea nu a denunțat nicio persoană ce se opunea regimului.

Citește și: De ce a anulat Angela Gheorghiu spectacolul-eveniment de la Opera Metropolitană din New York: „Am fost depistată cu…”

Citește și: Angela Gheorghiu și iubitul ei cu 22 de ani mai tânăr au aniversat 9 ani de relație: „Tu ești și vei fi mereu totul pentru mine!”

Singura notă informativă din dosarul Angelei Gheorghiu, din 1987, sunt aprecierile laudative despre un coleg din corul Patriarhiei. Politologul și istoricul Stelian Tănase a explicat cum multe persoane ar fi fost constrânse să semneze astfel de angajamente în perioada comunismului și depindea de conștiința fiecăruia dacă alegeau să facă rău sau nu.

Poate că au fost strânși cu ușa să semneze sau au semnat într-un moment de slăbiciune. De aici au avut două drumuri: să facă rău sau nu', a menționat Stelian Tănase.

Soprana Angela Gheorghiu a semnat în vara lui 1987, pe vremea când era studentă în anul III de facultate, un angajament de colaborator al Securității, conform dosarului din arhivele CNSAS cu cota R 079764, precizează Libertatea.ro.

Dosarul respectiv este alcătuit dintr-un raport cu declarațiile altor surse ale fostei poliții politice despre noua recrută, actul de colaborare semnat și o notă informativă scurtă, prin care soprana Angela Gheorghiu caracteriza pozitiv un membru al corului Patriarhiei Române. În total, acesta conține 20 de file.

Angela Gheorghiu, nominalizată la Premiile Grammy și decorată de Președinția României

Soprana Angela Gheorghiu este considerată una dintre cele mai remarcabile artiste de operă din lume. Angela Gheorghiu s-a născut 7 septembrie 1965, la Adjud, județul Vrancea, dintr-un tată de meserie mecanic de locomotivă și o mama, Ioana, croitoreasă. Artista a manifestat încă din copilărie o pasiune și un talent deosebit pentru muzică clasică.

Vocea mea era puternică și educatorii de la grădiniță și-au dat seama că era ceva foarte special', a declarat aceasta pentru o publicație independentă în 2016. Angela Gheorghiu a studiat Conservatorul apoi a cunoscut o evoluție fulminantă ajungând pe cele mai mari scene ale lumii, în roluri memorabile. Talentul ei este recunoscut peste hotare, Angela Gheorghiu debutând în 1992, pe scena Royal Opera House, din Londra și ulterior fiind recompensată pentru talentul ei cu cinci premii Gramophone și o nominalizare la premiile Grammy. Artista a fost decorată de Președinția României cu Ordinul Steaua României și a primit în Franța titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor.

FOTO: Facebook, Hepta, libertatea

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton