Marea poetă Angela Marinescu a murit la 82 de ani: "O forță a naturii, o scriitoare fabuloasă și un om provocator și intens"

 Radulescu Ruxandra
.

Angela Marinescu a murit la 82 de ani. Una dintre cele mai importante scriitoare din poezia contemporană, Angela Marinescu, a murit la vârsta de 82 de ani. Considerată o autentică sursă de inspirație pentru poezia anilor 2000, Angela Marinescu a studiat mai întâi medicina, ca ulterior să devină poetă și prozatoare.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Angela Marinescu a murit la 82 de ani în urma unui accident vascular cerebral agravat în spital de COVID și apoi de septicemie. Angela Marinescu (pseudonim al Basarabei-Angela Marcovici) s-a născut la 8 iulie 1941, la Arad. Înainte de a deveni una dintre cele mai influente poete din literatura română, Angela Marinescu a studiat medicina, la Institutul de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, se menţionează în „Dicţionarul general al literaturii române” apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).

maxresdefault-2maxresdefault-2

Marea poetă Angela Marinescu a murit la 82 de ani

Poeta Angela Marinescu s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Scriitori și artiști care au fost atinși de forța poeziei Angelei Marinescu și-au exprimat regretul, pe rețelele de socializare.

Citește și: „O visez tristă, eu plâng mereu, nu ar fi vrut să…”. Ce se întâmplă cu Aurel Pădureanu, la aproape trei ani de la moartea Corneliei Catanga

Citește și: Ce mult au crescut și ce frumoși sunt cei patru copii ai Nicoletei Luciu. Fiul cel mare are 15 ani și este deja la liceu

Citește și: Anamaria Prodan susține că Laurențiu Reghecampf nu a iubit-o: 'Am fost colacul înecatului. A fost foarte greu, am suferit mult…' / De ce nu mai vrea o relație cu un bărbat român

Citește și: De ce Adela Popescu și Radu Vâlcan își construiesc casă în satul natal al actriței: „Asta ne dorim să oferim copiilor, cât încă nu vor cu prietenii la Ibiza'

Angela a fost o forță a naturii, o scriitoare fabuloasă și un om complicat, provocator și intens. După o luptă de aproape trei săptămâni ce a urmat unui accident vascular cerebral agravat în spital de COVID și apoi de septicemie, ne părăsește unul dintre cei mai puternici și mai obsedanți poeți care au scris în limba română', a scris şi poetul şi traducătorul Claudiu Komartin.

Aflu că s-a stins azi Angela Marinescu, la 82 de ani, cea mai importantă poetă din literatura română. Vocea ei a reformat poezia de până la ea și a modificat-o radical și ireversibil pe cea de după ea. Am scris asta în repetate rânduri, atâta forță în poezie îi face pe mulți să pălească sau să pară fake', a anunţat scriitorul Ştefan Baghiu pe Facebook.

„Angela nu mai e aici, e în lumină”, a scris actrița Nicoleta Lefter.

Cine a fost Angela Marinescu

Angela Marinescu a vrut să fie gimnastă, însă visul i-a fost spulberat de o gravă tuberculoză care, între 15 și 26 de ani, i-a măcinat tinerețea.

Şi-a întrerupt studiile de medicină urmând în continuare cursurile Facultăţii de Filosofie, secţia Psihologie, a Universităţii din Bucureşti (1968-1972). A lucrat ca psiholog la Spitalul CFR din Bucureşti (1973) şi asistentă medicală la Spitalul de Oncologie (1979-1981). Între 1990-1996 a fost redactor corespondent la revista „Vatra”, potrivit sursei citate. Angela Marinescu a fost căsătorită și a lăsat în urmă un fiu, pe nume Alexandru.

„Fără poezia Angelei Marinescu, nici douămiiştii noştri n-ar fi devenit întru totul douămiişti; pe de alta, fără poezia douămiiştilor, nici Angela Marinescu n-ar fi devenit întru totul Angela Marinescu”, scria poetul Radu Vancu, pentru revista Vatra, în urmă cu ceva timp.

FOTO: AFcebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton