Antreprenoarea care învață părinții cum să crească lideri fericiți

 Florentina Liutic
.
A predat cursuri de leadership pentru manageri în companii mari, dar unul dintre cele mai fericite joburi, cel de mamă, i-au arătat că liderii buni se formează din copilărie. Iată cum.
 screen-shot-2016-10-09-at-12-23-15

 

Există un job full time, tare frumos, plin de provocări și zâmbete în fiecare zi. Nu are program sau rutină, nici nu l-ai schimba cu altul. E cu energie, spirit ludic și motivație chiar și la ore la care nu bănuiai că te vei trezi vreodată. Și în timp ce îți admiri copilul, îți dorești să îi oferi ce e mai bun, să îl crești frumos și sănătos. Așa cum cum îți vezi cariera pe termen lung și îți propui să găsești acel job care să te facă fericit, la fel îți propui ca după cele 8 ore de lucru să fii cel mai fericit părinte cu cel mai fericit copil. Dar, oprește-te pentru câteva secunde și întrebă-te: De ce faci ceea ce faci în relaţie cu copilul tău şi ce te aştepţi să vezi ca rezultat, pe termen lung?

 

Este întrebarea pe care Urania Cremene (40 de ani), trainer de profesie, și-a pus-o când le vorbea managerilor din companii mari cum să devină lideri pentru echipele lor. Nu de multe ori a avut de corectat atitutudini și comportamente care își aveau originea chiar în copilărie. Și a mai fost o vacanță pe care Urania a petrecut-o împreună cu două cupluri de prieteni cu copii, ocazie de a observa o serie de comportamente negative la care părinții reacționau punctual fără a avea un plan în minte. Atunci și-a dat seama că părinții fericiți sunt cei care gândesc acțiunile pe termen lung și dezvoltă în copiii lor iubirea, comunicarea, stima de sine, motivația, autonomia, competențele. Sunt părinții care au copii fericiți pentru că le dedică timp și, împreună, descoperă lumea.

 

Pornind de la ideea că da, putem învăța să fim părinți echilibrați și să creștem juniorii ca adevărați adulți, Urania Cremene, împreună cu echipa sa, formată din 17 persoane, a inițiat conferințele de parenting pe care le susține gratuit, aproape în fiecare lună în 4 orașe diferite din țară. Strânge de fiecare dată în jurul său câte 350 de părinți, iar în București chiar 1.000 de părinți (la conferințele din aceeași zi), atât de diferiți, dar care vor să-și crească frumos copiii.

 

Am stat la povești cu Urania Cremene despre cum a învățat să fie o mamă echilibrată pentru copilul ei chiar înainte de a-l avea și despre cum reușește să facă diferența și să aducă fericirea în viaţa multor familii și multor copii, încă de la vârste foarte mici.

 

eJobs.ro: Care era jobul tău înainte să consiliezi părinţii pentru una dintre cele mai fericite meserii din lume?

 

Urania Cremene: Sunt trainer din 1998. Predam cursuri de leadership, management, customer service, vânzări unor mii de middle şi top manageri din cele mai mari companii din România şi nu numai. Totul până în 2010, când am devenit mamă şi am început să predau cursuri de parenting în urma unei certificări în parenting pe care am început-o în 2009.
eJobs.ro: Cum ai decis să te orientezi spre parenting şi susţinerea conferinţelor în acest domeniu?

 

Urania Cremene: Este o poveste reală, pe care o istorisesc de fiecare dată când am ocazia. Am realizat că toţi oamenii care au ajuns să aibă succes în viaţă lor profesională (şi nu numai), au caracteristici comune: au o mare încredere în ei, stimă de sine ridicată, sunt autodisciplinați, ştiu să comunice asertiv, să rezolve probleme, să ia decizii, să lucreze în echipă, să îşi organizeze bine timpul, îşi stabilesc obiective pe care le urmează, au o viaţă mai degrabă echilibrată, per ansamblu. M-am întrebat când şi în ce contexte şi-au dezvoltat aceste cunoştinţe, abilităţi, atitudini, pe care mulţi încearcă să şi le crească la vârstă adultă, prin cursuri – dintre acelea pe care le predam, la rândul meu.

 

Am cercetat mult sursa acestor comportamente şi am ajuns, invariabil, la copilărie. Am început să citesc psihologia copilului, ştiinţa comportamentală, teorii motivaţionale… Am început să studiez parenting în urma unei vacanţe pe care am făcut-o cu două cupluri de prieteni cu copii (eu nefiind mama în acel moment). Am observat o serie de comportamente negative la copii în timpul acelei vacanţe şi, în urma unor discuţii cu părinţii lor, am realizat că la întrebarea: „De ce faci ceea ce faci în relaţie cu copilul tău şi ce te aştepţi să vezi ca rezultat, pe termen lung?', prietenii mei nu au ştiut să răspundă. Am adresat această întrebare multor părinţi de atunci şi răspunsul a fost, mai mereu, acelaşi.

 

Am realizat că nu ştim de ce facem ceea ce facem, nu avem un plan în minte, ca părinţi. Reacţionăm doar, la comportamentele copiilor. De multe ori – total ineficient.

 

Citind metodologii de parenting, m-a izbit asemănarea dintre conceptele prezentate acolo și tehnicile de leadership pe care le-am predat atâţia ani. Atunci am realizat că putem dezvolta în copiii noştri, încă de la început, toate aceste calităţi care ne ajută să depăşim mediocritatea, atât în copilărie, cât şi la vârsta adultă. Să păstrăm stima de sine ridicată, să dezvoltăm auto-disciplina, să încurajăm motivaţia optimă, internă, să-i învăţăm pe copii să gândească, să rezolve probleme, să ia decizii, să fie autonomi, competenţi, echilibraţi.

 

Deşi, iniţial, am învăţat pentru mine – încercând să devin o mamă cât mai echilibrată pentru copilul pe care încă nu-l aveam, am început să mă îndrăgostesc de acest domeniu şi să predau şi altora, ceea ce vedeam că funcţionează şi aduce rezultate extraordinare. Mi-a plăcut enorm ideea că pot face diferenţa în viaţa multor familii, multor copii, încă de la vârste foarte mici.

Citeste continuarea AICI

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton