Amfitrion Cristi Puiu

 Revista VIVA
.

Amfitrion Cristi Puiu

Amfitrion Cristi Puiu

Este mai aproape de cinematografe, de teatre si de viata orasului. Iata cateva dintre motivele pentru care regizorul Cristi Puiu a preferat un apartament de patru camere in centrul Bucurestiului unei case in afara orasului.

A locuit mai bine de jumatate din viata in cartierul Balta Alba, din Bucuresti, pana cand si-a dat seama ca era o zona nefunctionala, tinand cont de activitatea lui profesionala. La aproape 40 de ani, regizorul Cristi Puiu a renuntat la cartierul copilariei sale (un loc de care se simte foarte atasat) pentru a se muta impreuna cu sotia Anca si fiicele Smaranda si Ileana intr-un apartament mic, dar cochet, in centrul Capitalei. „A fost o alegere conditionata de banii pe care ii aveam. Am cumparat apartamentul acesta in 2004 cu imprumut de la banca, asemenea oricarui reprezentant al clasei de mijloc”, spune Cristi Puiu. Ideea de a se muta intr-un bloc cu aer interbelic l-a tentat mai mult pe cineast decat cartierele rezidentiale cu vile moderne, visul oricarui roman care dispune de o suma frumusica de bani. „Eu vila nu mi-am dorit niciodata. Nu ma simt bine intr-o casa mare. Daca as avea bani as prefera sa-mi cumpar o casa intr-o zona de deal, eventual pe Valea Prahovei sau a Argesului. Probabil ca o voi obtine, fiind foarte incapatanat din fire.” In ceea ce priveste amenajarea locuintei sale, regizorul s-a implicat total si era cat pe ce sa se ia „la tranta cu muncitorii”, dupa cum el insusi a marturisit in timpul interviului. „Unul dintre pacatele noastre, ale romanilor, este ca mergem la minima rezistenta in materie de confort. Dar, lasand la o parte confortul, sunt si alte lucruri importante ca, de pilda, siguranta. Este groaznic, tragic, trist ca muncitorii nu-si asuma responsabilitatea lucrarilor. Este greu sa intalnesti intr-un apartament de bloc sau de vila unghiuri drepte. Casele facute inainte de razboi aratau impecabil. Tot ce s-a construit in Bucuresti in anii 80 este ceva de te iei cu mainile de cap. Nu exista corespondent pe planeta. M-am plimbat in capitalele tarilor fost comuniste si nu am vazut asa ceva. Daca s-ar face un clasament, am fi primii la capitolul neprofesionalism sau ratare.”

Acasa nu e ca la restaurant
Cristi Puiu si sotia lui, Anca, au supravegheat atent lucrarile, care s-au desfasurat aproape in paralel cu cele ale amenajarii restaurantului unde sunt co-proprietari, „La Mandragora”. „In momentul in care Octavian Popescu, prietenul meu si nasul Smarandei, s-a hotarat sa ramana in Romania, iar bucatarul Paul Peter Kopij s-a decis sa se mute si el aici, ne-am deschis o firma, apoi un restaurant. Am intrat in acest business cu conditia de a decide asupra numelui, asa ca l-am numit ‘La Mandragora’, dupa numele casei mele de productie. Am ales acest nume pentru ca mi s-a parut ca semnificatia acestui cuvant este suficient de ambigua pentru exigentele mele. Designul interior e realizat de arhitectul Dani Balaneanu, artistul Matei Serban a pictat mandragorele de pe pereti, Dragos Sabareanu a realizat barul iar eu si sotia mea am inceput sa alergam dupa mobilier. Din punctul meu de vedere este o mare reusita, iar ceea ce nu-i poate fi contestat acestui restaurant este coerenta intre designul spatiului si bucatele pe care le gateste cu multa maiestrie Paul. Mie fiindu-mi frica mereu de esec, sper totusi ca acest restaurant sa dureze si sa infloreasca.”

.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton