Amfitrion: Leslie Hawke
Amfitrion: Leslie Hawke
Am intrat in casa lui Leslie Hawke cu o emotie pe care nu am mai avut-o pana acum, pentru ca nu mi-e dat in fiecare zi sa intalnesc un strain care e mai roman decat unii romanii si mai generos decat multi dintre ei.
Cand am auzit prima data de Asociatia OvidiuRom, in primul rand m-a frapat numele. Asta se intampla acum vreo cativa ani cand am aflat ca este, de fapt, o initiativa a lui Leslie Hawke si a Mariei Gheorghiu, prin care sunt sprijiniti copiii din familiile sarace pentru a nu abandona scoala. Prin programul „Fiecare copil in scoala se doreste eradicarea in Romania a abandonului scolar provocat de saracie. Peste 500 de copii si 300 de familii sarace din Bacau, Bucuresti si Buhusi au fost ajutate pana in prezent de OvidiuRom. Va spun toate astea pentru ca Leslie Hawke mi-a vorbit cu pasiune despre aceste lucruri si am inteles ca programul de teme al copiilor, mesele lor calde, consilierea parintilor, interventiile de urgenta sau ajutorul pentru transportul pana la scoala, sunt inima acestei initiative. Si cum sa n-o iei in serios pe aceasta americanca de la Bucuresti care are pe pereti covoare romanesti si arta populara? Asa ca am intrat destul de repede in subiect, in apartamentul ei „cozy, cum ii place sa spuna…
Vorbesc cu tine, Leslie, ca si cum as vorbi cu un roman. De fapt, te consider mai romanca decat multi conationali de-ai mei care n-au miscat un deget pentru semenii lor, desi ar fi avut posibilitatea. Ai demarat, de curand, programul acesta ambitios, „Fiecare copil in scoala. Sub ce auspicii a inceput acest program?
In ianuarie 2006, discutam impreuna cu Maria Gheorghiu, directorul executiv al Asociatiei OvidiuRom, despre obiectivele noastre si, de la una la alta, eu am spus: „Uite, eu mai am probabil inca vreo 15 ani buni de munca – ceea ce vreau sa vad intamplandu-se in acest timp in Romania este ca fiecare copil sa mearga la scoala, urmand ca apoi sa termine un liceu. Hai sa nu ne ocupam de altceva si sa vedem daca putem duce la bun sfarsit acest demers si hai sa gasim companii si oameni care vor sa contribuie la indeplinirea acestui scop. Pro TV, Unilever, Vodafone si Rompetrol au fost primele companii care s-au angajat pe termen lung in aceasta initiativa.
Stiu ca atunci cand ai venit in Romania ai fost socata sa vezi copii cersind pe strazi. Probabil ca acum te-ai obisnuit. Dai bani cand esti oprita de acestia?
Nu dau niciodata bani copiilor pentru ca asta i-ar incuraja sa cerseasca si in continuare, iar parintii lor s-ar baza pe munca copiilor. Totusi, uneori, le dau batranilor, pentru ca presupun ca nu au alternativa.