Anthony Minghella - Regizorul care spunea povesti

 Revista VIVA
.
A fost regizor, producator, om de televiziune, a adaptat carti pentru marele ecran, a castigat zeci de premii. A vizitat Romania pentru filmul „Cold Mountain si ar mai fi avut multe de facut pe lumea asta, dar soarta i-a pregatit alt scenariu.

Anthony Minghella Intr-o industrie in care in loc de „motor se striga „jos hainele sau „sa curga sange, Anthony Minghella a preferat sa pastreze amprenta de autenticitate, intuind nevoia oamenilor de a se reintoarce la povesti. Filmele sale invita la o experienta emotionala focusata pe vitalitatea relatiilor interpersonale. Supranumit „povestitorul, el imbina ca nimeni altul melodrama si comedia in lungmetraje ale caror teme complexe tradau pasiunea pentru literatura. Poate bunul sau prieten Sidney Pollack a surprins cel mai bine personalitatea cineastului in cateva cuvinte: „Preocuparea lui Anthony era sa capteze magia in munca sa. Dar nu magia de tip hocus-pocus, ci acea chimie care se produce intre oameni.

Fabrica de inghetata
Anthony Minghella s-a nascut pe 6 ianuarie 1954, in insula Wight, Marea Britanie, intr-o familie de imi-granti italieni. Parintii sai, Gloria si Edward Minghella, erau proprietarii unei fabrici de inghetata, dedicandu-se in intregime muncii. Minghella avea sa povesteasca peste ani cat de ciudat era sa locuiasca sub un acoperis ce servea drept casa si magazin in acelasi timp. „Traiam in vazul lumii. Problema cu locuitul intr-un magazin era ca acesta nu se inchidea niciodata, ai mei robotind de dimineata pana seara. Asa ca spatiul acela era o fuziune intre afaceri, gatit si copii de crescut. Se pare ca nu i-au placut nici inghetata, nici afacerile, alegand, in final, Universitatea Hull, ale carei cursuri de literatura l-au impins sa scrie piese de teatru. Alegere inspirata, pentru ca anul 1984 i-a adus premiul „Most Promising Playwright of the Year din partea criticilor de teatru londonezi, urmand ca in 1986 piesa sa „Made in Bangkok sa fie desemnata cea mai buna piesa de teatru a anului.

Scaunul de regizor
Debutul sau regizoral s-a numit „Truly, Madly, Deeply (1991), o fantezie romantica, primind premiul „Best Picture din partea Institutului Australian de Film. A urmat „Mr. Wonderfull (1993), care, desi nu a fost un succes de box-office, a pregatit terenul pentru lovitura sa de maestru din 1996, „Pacientul englez. Un teren minat, avand in vedere travaliul indelungat al acestui film. Pe langa faptul ca i-au trebuit trei ani lui Minghella sa finalizeze scenariul, 20th Century Fox a renuntat la colaborare cu doar cateva saptamani inainte de inceputul filmarilor. Filmul, produs in final de Miramax, cu Ralph Fiennes si Kristin Scott Thomas, a primit 9 premii Oscar. Cineastul a continuat sirul succeselor cu „Talentatul domn Ripley (1999), „Play (2000), „Cold Mountain (2003) – la a carui premiera in Romania in martie 2004 a fost prezent – si „Breaking and Entering (2006). Pentru acest ultim film avea in proiect, la momentul decesului, o posibila continuare, sub titlul de „The Ninth Life of Louis Drax. |n calitate de producator, s-a ocupat de filme ca „The Interpreter (2005) cu Nicole Kidman sau „Michael Clayton (2008) cu George Clooney. Implicarea sa in regia spectacolelor de opera s-a materializat prin „Madame Butterfly, pusa in scena la Opera Nationala din Londra si la Opera Metropolitana din New York.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton