Alimentatia noastra se bazeaza pe legume proaspete, de sezon, naut, fasole rosie, dovleac, paste, orez, din cand in cand piept de pui, peste alb. In weekend, gatim numai eu si Principele, este un fel de a ne relaxa.
Jamie Oliver a gatit si pentru Principele Charles. V-ati dori sa il cunoasteti?
Da, sigur. Eu l-am descoperit de la inceput si am simtit ca este o persoana speciala.
Spuneati ca ati redactat cartea pornind de la o reteta a Reginei Mama Elena…
Da, dar nu a gatit ea. La un moment dat, eram in Elvetia, gateam ceva, iar ea s-a asezat pe un scaun, m-a privit si i s-a parut amuzant. Ea nu a avut posibilitatea sa faca asta cand era tanara. In plus, casa din Florenta era mare si nu bunica era cea care se ocupa de aceste lucruri. Dar mama mea, da, a gatit.
Meniul zilnic al Altetelor Voastre este conceput cu o grija speciala pentru proportia corecta dintre grasimi, carbohidrati si proteine?
Da, avem grija, daca mananc prea mult nu ma simt bine. Modul in care se hranesc romanii in general nu este deloc sanatos.
Alteta Voastra se gandeste sa se implice intr-o campanie care sa militeze pentru o alimentatie si o viata sanatoase?
Nu stiu daca eu sunt potrivita pentru asta. Poate daca aceasta carte va fi interesanta pentru oameni, ulterior ma voi putea gandi… Cred ca trebuie sa incepem cu educatia copiilor privind o alimentatie sanatoasa. Si Jamie Oliver a demarat un program prin care a incercat sa convinga cat mai multi copii din scolile din Marea Britanie sa manance sanatos.
In Anglia insa, scolile au cantine, ceea ce in Romania deocamdata nu exista…
Da, asa este. In plus, e greu sa le spui oamenilor dintr-o data nu e bine cum gatiti, trebuie sa schimbati totul. Dar cred ca incet-incet oamenii incep sa isi dea seama de problemele pe care le creeaza o alimentatie nesanatoasa si vor incepe sa ia masuri. Tinerii care la 20 de ani sunt normali si care la 30 devin grasi, sigur vor realiza ca ceva nu este in regula. Eu cred ca de vina este alimentatia bazata pe prea multa carne si prea multe prajeli. Trebuie ca oamenii sa invete sa manance cat mai crud si sa consume ulei de masline presat la rece.
Credeti ca in aceste vremuri in care industria alimentara este sufocata de E-uri si con-servanti, gatitul acasa este o necesitate?
Nu cred, oamenii sunt foarte ocupati, e greu… Si au am avut aceste probleme si am mancat mai simplu, lucruri crude sau la gratar si fructe proaspete. E dificil cand ai un job si trebuie sa mergi dimineata devreme si ai si copii… Probabil trebuie planificata toata saptamana si trebuie totul pastrat la frigider.
Alteta, v-ati nascut la Lausanne, ati trait in Anglia, Italia si Romania. Ati experimentat mai multe gusturi in bucatarii cu traditii diferite. Care este cea mai sofisticata bucatarie?
Sofisticata? Bucataria franceza, dar nu prea imi place. Eu prefer stilul italian, e mult mai natural si nu dureaza mult prepararea. E amuzant din cand in cand sa faci ceva complicat, dar nu se poate gati frantuzeste tot timpul. Si bucataria daneza e buna si sanatoasa, se mananca mult peste.
Gustul format in Elvetia, Anglia, Italia mai lasa loc gustului pentru mancarurile romanesti traditionale?
Am incercat, dar mancarea romaneasca este foarte grea, iar eu prefer ceva mai usor. Dar imi plac sarmalele in foi de vita, mai putin in foi de varza.
La Palatul Elisabeta, cand Altetele Voastre aveti oaspeti din strainatate, ce obisnuiti sa le oferiti la masa? Este diferit meniul pentru oaspeti fata de cel pe care il aveti in mod normal?
De fiecare data este altfel, dar mereu meniul pentru oaspeti este putin mai sofisticat si mai consistent, mai aratos. Noi nu mancam prea mult, alimentatia noastra este mai mult vegetariana.