Indigestia, boala lăcomiei - cum o evităm de Sărbători!

 Oana Pantazi
.

Mănânci pe fugă alimente de fast-food, pe care le stingi apoi, din belșug, cu sucuri acidulate, iar pe urmă te miri că stomacul tău se revoltă? În momentul în care indigestia devine a doua ta natură, e clar că ai o problemă, dar nu ar fi mai bine să o eviți?

 

Indigestia ne poate ruina Sărbătorile…

 

Când se vorbește despre „omul modern', la ce vă gândiți? La o persoană cu trup zvelt, bine lucrat la sală, care ilustrează perfect expresia „mens sana in corpore sano' sau la un adult sedentar și supraponderal care poartă haine mărimea L… cu cinci de X în față? Oricum ar fi, de la ideal la realitate e distanță ca de la cer la pământ și trebuie să acceptăm adevărul – cei mai mulți dintre noi, după o masa copioasă, își petrec serile în fața televizorului, cu un castron plin de floricele în brațe și, cum porumbul expandat și sărat face sete, parcă merge și o bere. Ce-o să fie? Nimic! Doar vedem zilnic la televizor reclama cu doamna aia pufoasă' și pofticioasă care pare să mănânce cu două guri și ne asigură că n-o să pățim nimic dacă luăm pastila-minune'. Ei bine, avem o veste tristă! Cei mai mulți dintre indivizii loviți de lăcomie ajung să umple, la propriu și la figurat, paturile de la Urgență cu afecțiuni cauzate de mâncatul în exces. Pe primul loc ar fi indigestia, deci haideți să vedem cum poate fi tratată sau evitată!

 

Cauzele acestei afecțiuni sunt în primul rând mesele copioase, mâncatul în viteză, dar și produsele de fast-food, cele picante sau cele ce abundă în grăsimi. Nu trebuie să neglijăm însă nici contribuția nefastă a fumatului, consumul excesiv de alcool și nici traumele emoționale, stresul și anxietatea. De asemenea, cei ce suferă de gastrită, pancreatită, colecistită sau ulcer sunt afectați cu predilecție de indigestie, dar și cei ce consumă anumite tipuri de medicamente, printre care antibioticele, aspirina și antiinflamatoarele nesteroidiene. Atunci când stomacul este plin până la refuz, sucurile gastrice nu mai reușesc să digere alimentele, iar la scurt timp după masă, apar simptomele indigestiei: balonări, grețuri, vărsături, arsuri gastrice, amețeli sau dureri de cap. În cazuri mai grave, pot apărea dureri severe de stomac, scaune și vomă cu sânge, dureri în piept, dureri de spate, transpirație abundentă și chiar îngălbenirea ochilor și a pielii. În aceste situații, este necesară prezentarea de urgență la medic.

 

De cele mai multe ori însă, putem preveni indigestiile prin schimbarea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare. Iată ce e de făcut:

 

  • Evitați mesele copioase și alimentele de fast-food, în special pe cele picante și care conțin multe grăsimi.
  • Masa trebuie respectată – mâncați încet și mestecați bine alimentele.
  • Evitați consumul abuziv de cafea, alcool și cola (în general, toate produsele ce conțin cofeină) și renunțați la băuturile carbogazoase.
  • Nu consumați băuturi reci înainte de masă. Din cauza temperaturii scăzute, secreția acidă este diminuată, iar apa diluează sucul digestiv, tulburând digestia.
  • Evitați să mestecați gumă permanent, aceasta poate provoca acumularea aerului în stomac, lucru ce favorizează indigestia.
  • Renunțați la fumat!
  • Atenție la poziție! O postură cocoșată, aplecată în scaun, purtarea unei curele sau a unei perechi de pantaloni foarte strânse sau statul în poziția culcat imediat după masă exercită o presiune mult mai mare asupra stomacului și așa se instalează indigestia.
  • Dacă, de obicei, simptomele de indigestie apar în timpul nopții, cu trei ore înainte de culcare încercați să nu mai consumați lichide și nici mâncare.

Din fericire, aceste recomandări sunt simplu de urmat, mai puțin una, pe care o veți auzi, cu siguranță, de la fiecare medic: evitați stresul! Noi nu am adăugat-o aici fiindcă ni se pare imposibil de respectat… Dar, dacă vreți un stres mai puțin, mâncați cu măsură!

 

Oana Pantazi

Foto: Hepta

 

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton