„Lumea pe care o vad in jurul meu este foarte murdara si aproape lipsita de toleranta si dragoste. Mi-ar placea sa ajut o persoana in varsta sau un copil in dificultate. Dupa ce am sa traiesc aceste experiente, am sa regandesc pozitia mea fata de a da nastere unui suflet in aceasta lume.
Cum ai conturat personajul Ana? Documentarea pentru „Pescuit sportiv a inclus conversatii cu prostituate?
Munca pentru un personaj consuma multe parti din tine si ar fi superficial sa vorbesc acum punctual despre pasii pe care ii faci. As putea sa spun cateva lucruri mai diferite: folosesc constant dictionarul explicativ roman, lucrez mereu cu o schema care in final arata ca o pictura abstracta, scormonesc cu blandete prin sufletele oamenilor si merg pana la capat cu increderea oferita regizorului. Daca apuc sa spun un da, atunci pentru mine in–seamna implicare profunda.
In film, intervii in viata a doi oameni, punandu-le in pericol relatia de cuplu. Ai facut asta vreodata in viata reala, fie si inconstient?
Niciodata. Nu imi place sa desconsider valorile celorlalti. Fiecare este responsabil de viata lui si contextele in care ajungem sa traim nu trebuie judecate de nimeni. Imi place sa ofer toleranta si liniste celor care sunt in jurul meu.
Ai jucat destul de multe roluri pana acum, la 28 de ani. In general, personajul tau din filme este un fel de Lolita autohtona, ingenuua si seducatoare. Iti doresti sa schimbi aceasta zona, exista vreun tip de personaj anume pe care doresti foarte mult sa-l joci?
Imi plac filmele de actiune pentru ca imi ofera adrenalina si sentimentul prezentului, ador comediile pentru ca pot inventa orice personaj, ador caracterele fara cuvinte, pentru ca am atat de multe in interiorul meu, incat am senzatia ca as construi o lume incredibil de interesanta si terifianta. Si desigur ca iubesc poezia, pentru ca este muzica sufletului nostru. Deci nu mare lucru… (rade)
In pielea carui personaj dintre cele interpretate nu ai mai intra daca ai avea optiunea de a modifica trecutul?
Sunt cateva filme slabe in care am jucat. Nu stiu daca si-au avut sensul sau nu, dar cred ca puteam sa citesc cateva carti bune in timpul respectiv.
Este adevarat faptul ca un actor talentat este capabil sa faca un rol de exceptie, fie ca joaca intr-un film de arta sau unul cu buget imens, fie pe scena unui teatru, fie intr-o telenovela. Tu, de exemplu, ai jucat in telenovela „Pacatele Evei. De unde crezi ca vine mentalitatea de a desconsidera prestatiile actorilor care joaca si in astfel de productii?
Pai, e destul de simplu. Daca ai un job unde alaturi de tine sunt angajati foarte multi neprofesionisti si productia respectiva nu are o directie clara, este destul de greu sa iti regasesti valoarea. Tu ai sa incerci sa fii un bun profesionist, dar intre o mie de actori diversi, reprezinti doar un impuls. Imi aduc aminte ca acum cativa ani, cand jucam in productii pentru televiziune, credeam ca, daca eu am sa fiu foarte buna, poate am sa mai educ putin publicul. Probabil ca am fost doar o aroma cu care au ramas. Ma bucur ca acel public ma cauta in salile de cinema. Acesta este un succes. Cat despre judecatile care se fac, sunt oarecum naturale. Cu totii ne dorim in jur oameni curati, frumosi, culti si apreciati. Insa foarte putini dintre noi privim in perspectiva. Cred ca asta lipseste Romaniei.
VEZI GALERIA FOTO MARIA DINULESCU
VEZI MARIA DINULESCU – MAKING OF