Reprezinta generatii diferite, au origini si alcatuiri diferite. Le leaga profesia de jurnalist si implicarea in viata sociala. Printesa Marina Sturdza si prezentatoarea Pro Tv Amalia Enache au marcat „inceputul unei frumoase prietenii” odata cu implicarea comuna in Fundatia „Hope and Homes for Children”. Iata cine sunt aceste femei exceptionale, in afara misiunii care le-a apropiat.
Printesa Marina Sturdza: „Pe Karl Lagerfeld il distra cum combin culori si cum amestec lucruri foarte scumpe cu unele ieftine, modeste. Nu mi-a placut sa fiu eticheta nimanui, eu tai etichetele hainelor pe care le port.
Apropo de oamenii cu care se inconjoara: cum isi alege prietenii? „Prietenii se aleg reciproc si fara efort. E mai interesant sa-i pastrezi'. Pentru multi, mai interesant ca orice ar fi sa ai o printesa in cercul tau intim. Ce mai inseamna azi un astfel de titlu? „Nu am fost deloc o printesa rasfatata, am fost foarte sever crescuta. In exil au existat perioade in care am fost foarte saraci. Un titlu inseamna, intai de toate, o disciplina. O obligatie. Are un rost si un scop simbolic. N-are sens sa ai un titlu, daca nu esti la inaltimea lui'.
Printesa Marina Sturdza este la inaltimea titlului pe care il poarta. A lucrat pentru ONU si UNICEF si este presedinte onorific al Fundatiei Hope and Homes for Children Romania, alaturi de care s-a aflat inca de la infiintare, in 1998. Le e alaturi copiilor insitutionalizati si lupta pentru ca ei sa aiba parte de un camin, de dragoste si de o sansa in viata. „La HHC, cel mai important lucru pe care l-am reusit a fost sa le redam demnitatea atat copiilor, cat si celor care au grija de ei. Felul in care ne tratam copiii, batranii si bolnavii spune foarte multe despre o tara'. Printesa Marina Sturdza face ca Romania sa arate, in fiecare zi, mai bine. Si si-a implinit, astfel, si visul de tinerete, acela de a deveni diplomat: „Am ajuns un fel de ambasador al copiilor'.
A te descoperi ascultandu-i pe ceilalti
Din 2010, printesa Marina Sturdza o are drept ajutor de nadejde, in ceea ce priveste munca la Fundatia HHC, pe Amalia Enache. Cum s-a intamplat? „Pe printesa Marina Sturdza am auzit-o pentru prima oara vorbind la un eveniment caritabil, cu ceva ani in urma. Nu stiam mai nimic despre ea, dar tin minte o sala de vreo 700 de oameni care au amutit cand a inceput sa vorbeasca. Povestea despre copiii din tara noastra aflati in dificultate, ne cerea ajutorul si atentia. Era ceva atat de puternic in mesajul ei si o asa eleganta a prezentei sale, incat primul meu gand a fost ca va trebui sa o cunosc pe acea doamna desavarsita. La ceva vreme, am intalnit-o in bucataria unei prietene comune, la Londra, dupa un alt eveniment la care participaseram si una, si cealalta. Am intalnit de fapt o combinatie ideala intre rafinament si naturalete ce m-a facut sa cred ca dintotdeauna imi imaginasem ca exact in acest fel trebuie sa fie o printesa, si nu cu o diadema pe cap'.
Dupa o profunda observatie profesionala si personala asupra Amaliei, anul trecut, printesa Marina Sturdza i-a propus acesteia sa se alature fundatiei HHC Romania. „Propunerea Marinei s-a potrivit pe o sensibilitate a mea in privinta copiilor abandonati. Ca jurnalist, eram deja infiorata de statisticile care ne plaseaza in continuare in fruntea Europei, la numarul de copii parasiti'.
E limpede cum poate schimba un jurnalist viata celor de langa el. Dar cum a schimbat-o profesia pe Amalia? „M-a facut sa vad tot felul de moduri de viata, tot felul de variante de destin si cred ca asta m-a ajutat sa-l identific mai clar pe cel potrivit mie. Jurnalismul e o profesie in care n-ai dreptul la niciun fel de snobisme, de fite, o meserie care m-a ajutat sa n-am prejudecati. Sa nu dau verdicte'.
In cazul ei, altii au dat deja verdictul: e o persoana foarte echilibrata. Cum face sa ramana asa? „Echilibrul vine din placerea cu care imi traiesc propria viata si din faptul ca nu tanjesc sa fac pe plac altcuiva, inainte sa-mi fac mie. Culmea e ca nelinistile, cautarile, intrebarile pe care le am si eu te pot purta spre raspunsurile despre cine esti si care sunt nevoile potrivite tie'.