Atleta româncă Florentina Iușco a fost suspendată de la Jocurile Olimpice 2024 pentru dopaj. Reacția lui Mihai Covaliu, preşedintele COSR

.

Atleta română Florentina Iuşco nu va putea concura la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a confirmat, joi, parţial, un apel al Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) după un test pozitiv al sportivei la o substanţă interzisă.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI

Tribunalul de Arbitraj Sportiv – TAS a confirmat, joi, parţial, un apel al Agenţiei Mondiale Antidoping, după un test pozitiv al sportivei la o substanţă interzisă. Prin suspendarea Florentinei Iuşco, atletismul românesc rămâne cu 12 sportivi la JO 2024, iar delegaţia României cu 106 sportivi.

Tokyo Olympics AthleticsTokyo Olympics Athletics

Florentina Iuşco, suspendată pentru dopaj înainte de Jocurile Olimpice

Florentina Iuşco, atleta care urma să evolueze la Paris la săritura în lungime şi triplusalt, a fost testată pozitiv la furosemid, un diuretic pe lista interzisă a AMA/WADA, într-un control antidoping în afara competiţiei în luna aprilie a anului trecut.

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a sancţionat-o însă cu o mustrare şi fără perioadă de ineligibilitate pe motiv că nu era vinovată sau nu a fost neglijenţa ei, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, după ce AMA/WADA a făcut apel la această decizie a ANAD, TAS a stabilit că Florentina Iuşco a eşuat în demonstrarea standardul necesar pentru a i se acorda statutul de ”nevinovat sau neglijenţă semnificativă”, şi i-a impus o suspendare de doi ani începând cu 1 februarie 2024.

Citește și: Victor Slav s-a mutat din nou la iubita lui și a scăpat de chirie: „Așa a procedat și cu Anda Adam și cu Bianca Drăgușanu’

Citește și: Decizia reprezentanților Lidl după ce Sânziana Negru a aruncat la gunoi o pungă plină cu produsele magazinului: „Suntem întristați de ceea ce au făcut și, mai ales, nu înțelegem de ce. Aşteptarea noastră este ca…

Mihai Covaliu, preşedintele COSR: Cine încalcă regulile nu se suie în avionul pentru JO

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că suspendarea pentru dopaj a atletei Florentina Iuşco, în urma unei decizii a Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care îi interzice acesteia participarea la Jocurile Olimpice de la Paris, aduce o umbră de tristeţe.

Absolut, aduce o umbră de tristeţe asupra evenimentului de azi (deschiderea Casei României la Paris, n. red.), dar nu ne putem abate de la regulament. Regulamentul este acelaşi pentru toată lumea indiferent de nume, cine încalcă regulile nu se suie în avionul pentru Jocurile Olimpice de la Paris”, a afirmat Covaliu.

El a menţionat că instituţia pe care o conduce a fost înştiinţată oficial despre suspendarea primită de Iuşco.

„Am fost înştiinţaţi şi noi la COSR de acest caz în mod oficial. Aşa cum am spus tot timpul, toţi sportivii au fost testaţi şi în cazul oricui există o urmă de suspiciune, măcar că va primi vreun verdict de tentativă de doping sau orice alta greşeală care este sancţionată de regulament, nu se va urca în avion pentru a merge la Jocurile Olimpice de la Paris. Acesta este regulamentul pentru toată lumea şi nu se abate nimeni de la el, pentru că trebuie respectat conform literei legii”, a precizat Mihai Covaliu, citat de Observator.

Ce este furosemid, substanţa cu care a fost depistată Florentina Iuşco la controlul antidoping

Furosemida este un medicament diuretic (creşte eliminarea de urină) de ansă cu acţiune intensă. Substanţa este utilizată în tratamentul edemelor din insuficienţa cardiacă, ciroza hepatică sau afecţiunile renale.

Căile de administrare disponibile sunt orală, intravenoasă și intramusculară.

Furosemida este indicată în: 

  • urgențe cardiace, mai exact edem pulmonar acut;
  • criză hipertensivă;
  • insuficiență cardiacă congestivă;
  • edeme din ciroza hepatică sau afecțiuni renale;
  • insuficiența renală acută cu oligurie;
  • hipercalcemie
 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton