Back to school: 5 vedete se întorc în trecut

 Florentina Liutic
.

Pe scenă, în platourile de televiziune, sub lumina reflectoarelor par atât de siguri pe forţele lor şi de atotştiutori, încât ai zice că s-au născut aşa. Deoarece cândva au fost şi ei la început de drum, plini de emoţii şi de temeri, i-am provocat să redacteze o scrisoare pentru omologul lor de la 7 ani, din prima zi de şcoală.

 

TEO TRANDAFIR

 

Dragă Teo,

Îţi scriu acum ca să-ţi spun un secret, între mine şi mine: orice vei învăţa, orice vei citi şi oricum vei alege să educi partea ta curioasă şi jucăuşă, totul va avea sens, într-o zi. Vei putea să înţelegi bună-tatea şi bogăţia sufletească a celor din jur doar aşa, după ce vei fi plonjat în cărţile scri­se de alţii, hărţile desenate de alţii, formulele în care au cre­zut, pe bună dreptate, alţii. Învaţă cu tot curajul şi înverşunarea, învaţă şi când „nu-ţi place', pentru că toate lucrurile se leagă fantastic între ele. Dacă a fi special înseamnă să fii ciudat, zâmbeşte şi fii ciudată, deschide-ţi aripile şi zboară în fiecare di­mineaţă către şcoală, aeroportul care apoi te va purta oriunde, oricând vei vrea tu.

Cu duioşie şi înţelegere deplină,

Tu

 

ANDI MOISESCU

 

Citeste cu atentie:

 

„Îmi plac poveştile fiindcă sunt cu zâne care câteodată visez că sunt chiar eu. Ro­mantismul apare într-o epocă de frământări cataclizmice în care omul, cel mai nobil ani­mal, este ridicat în slăvi.'

„Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri. Pot să fie oa­meni care nu vor să vorbesc cu tine.'

„În această dramă Ştefan cel Mare apare ca un soare strălucitor care apune din ca­uza rănii de la picior.'

„E adevărat că nu am studiile primarului Parisului şi poate nici ale domnului primar Căldărescu care aţi spus dumneavoastră. Pot să con­duc poate chiar mai bun ca amândoi la un loc.'

„Ludovic al XVI-lea era rege­le ţării. El ţinea cu Franţa de­oarece era bun prieten cu Danton. Ţărănimea era împotri­va Franţei deoarece Franţa voia să ocupe ţara lor. Insu-recţii din Paris auzind că Ludovic al XVI-lea ţine cu Franţa, la 1 august 1792 au propus să fie spânzurat. Franţa devine republică!'

„Am citit «Manualul războinicului luminii» cu două mar­kere. Cu galben am subliniat pasajele care mi-au plăcut şi unde m-am identificat cu eroul cărţii, iar cu verde pe cele care nu mi-au plăcut şi nu le-am citit.'

„Oraşele din Moldova sunt foarte numeroase la număr, cum este Iaşu şi alte oraşe mari şi frumoase care le plac străinilor foarte mult de frumuseţile din Moldova, Moldova în trecut era o ruină foarte imensă adică mare care în tim­pul lui Mircea cel Bătrân oamenii ziceau că apără această ruină şi s-au ţinut de cuvânt care şi azi mai există dar mai puţin dar tot mai sunt urme din care se vede că moldoveni au luptat cu atâta eroism pentru pământ uni chiar şi-au jertfit viaţa pentru pământ din cauza aceasta populaţia nu era prea mare dacă în trecut nu ar fi murit atâtea vieţi omeneşti înseamnă că azi Moldova ar fi foarte mare atât de imensă că ar întrece şi oraşul Bucureşti.'

„Bacul nu e important, ce să facem cu el? Mi-am uitat telefonul la mine în sala de examen şi… asta e. Sper să îl dau la anul.'

Dacă visezi să ajungi la televizor, dar nu aşa cum au ajuns ei, îţi doresc mult succes la şcoală.

 

 

ADELA POPESCU

 

Bună dimineaţa!

Repede la baie. Ia cana de apă şi spală-te pe ochi. Unifor­ma e pe maşina de cusut, iar bocancii sub canapea. Ştii doar, că tu „i-am pus acolo curăţaţi şi unşi pe vârf cu pu-ţină cremă Doina de la mămica.

Ştrampii, unde sunt ştrampii? De unde să ştiu eu, micuţo? Crezi că, dacă am 28 de ani, te-ai schimbat? Zi mersi dacă nu sunt găuriţi. 🙂 Încă ţi-ai păstrat obiceiul ăsta să găureşti ciorapii imediat ce îi îmbraci.

Ce păr frumos! Aşa, piaptănă-l şi nu-l prinde în codiţe. Îţi stă mai bine cu bretonul ăla pe frunte şi cu părul desfăcut. Ştii cât mă chinui acum să îl am ca tine? Oare să îmi fac din nou breton? Mi-e dor de tine, copil drag!

Hai, eşti gata, ieşi în stradă, te strigă mămica. Spune-i, te rog, să nu mai meargă aşa repede. Spune-i tu că eu m-am tot ţinut şi când mi-am amintit, mă mutasem deja la şcoală în Bucureşti. Mă rog, spune-i diseară, nu acum. 6 km în ritm alert, nu sunt uşor de parcurs. Dar tu nici nu-ţi pui problema asta.

Păi da, că de-aia eşti tu asa puternică, micuţo. Mergi, scumpo, mult pe jos, munceşte, fii respectuoasă, fă cu mâna la oameni, aşteaptă rata în fiecare zi, joacă-te cu Claudia, cântă la nuntă la Vasile a lu Georgică, mergi la în-mormântări, adună prunele, udă var­za, mănâncă mere nespălate, joacă fot­bal, pupă-i pe ai tăi, plângi cu muci, pune mâna pe engleză că multe bătăi de cap îmi dă acum, dacă ai timp învaţă să cânţi la chitară, mi-ar fi de mare ajutor, lasă Goethe, eşti prea mică să înţelegi, mai bine încearcă „Mândrie şi   prejudecată a lui Jane Austen, îngroapă-l pe Tobi în grădină, nu te mai supăra pe Suzi, învaţă Fotosin­teza şi nu te mai bate cu Florin Vărzaru. Adică… ştii ceva? Bate-te! Sincer! Fă tot ce ai făcut şi să nici nu-ţi treacă prin cap să asculţi ce te bodogăn eu acum. Că eşti tare mişto, micuţo! Ah, dacă ai şti ce ne-aşteaptă împreună…

A! Te rog ceva, totuşi… după ce termini şcoala azi, mergi pe la mamaie Titina, tataie Vergică şi tataie Gheorghe. Mănâncă varza calita sau ce ţi-or mai pregăti şi nu pleca imediat, cum faci tu de obicei. Stai mai mult cu ei şi ascul-tă-le poveştile. Alea plictisitoare cu războiul, cu mineritul şi aia cu divorţul lor. Atunci când au plecat să divorţeze la Drăgăşani şi după o zi de mers prin pădure până acolo, s-au împăcat. Dar eu nu mai ştiu dacă atunci au făcut-o pe mami sau când au ajuns acasă. Hai, stai de vorbă cu ei, ascultă-i. Şi poate şi notezi.

Şi pupă-le mâinile şi obrajii şi fruntea… că tare-ţi vor mai lipsi…

 

 

CABRAL

 

Măi piticule, e prima ta zi de şcoală. E bine c-ai rugat-o pe maică-ta să-ţi citească mesajul acesta, sper să te ajute să te des­curci mai bine la şcoală.

În primul rând ai mai multă încredere în tine şi nu te speria de învăţătoare. Doar arată severă şi acră, în fapt este o bomboană care ţine mult la tine.

Nu te agita prea tare cu materiile, dar ţine cu dinţii de limba română, la asta să nu chiuleşti, să înveţi cât mai bine, că altfel ne faci de râs pe amândoi.

Îţi spun din start… o să fii praf la chimie şi biologie, n-o să-ţi placă deloc latina, iar la sport o să mori de plictiseală… pentru c-o să fii praf la fotbal, o să mucegăieşti în poartă!

Unii îţi vor spune cioară, urangu­tan, gibon, negrotei şi multe altele de genul acesta. O să te doară. Îndură, asta va face din tine un băiat puternic şi înţelegător.

Cu fetele… go with the flow. Asta înseamnă să te duci cu încredere şi să le spui că le placi. Vor râde de tine, îţi garantez, dar apoi îţi vor căuta prezenţa şi compania.

A, şi încă ceva… încearcă să n-o superi pe maică-ta, că altfel va fi vai şi-amar de fundul tău!

 

 

AMALIA NĂSTASE

 

Draga mea Amalia, Aş vrea tare mult să se inventeze o maşină a timpului şi sa fi putut citi această scrisoare când aveai 7 an i. Cu speraţa că această maşină se va inventa, eu îţi scriu o scrisoare pe care să o citeşti pe 14 septembrie 1983. Mâine vei începe şcoala, draga mea. Ştiu că te simţi foarte speriată de ziua de mâine, pentru că nu ştii ce te aşteaptă. Vreau să îţi spun o poveste pe care mi-a spus-o şi mie cineva drag. Într-o zi , dintr-un cuib de vulturi a fost lăsat un ou de la mama vultur de către o pasăre care l-a scăpat într-un grajd de găini. O găină a luat acel ou şi l-a dus alături de ale ei şi l-a clocit până când au ieşit puii. Între puii de găină era şi puiul de vultur, care era total diferit de el. Cât timp a crescut era tot timpul făcut de râs că nu putea să făcă ce făceau puii de găină şi el er a foarte supărat crezând că e vina lui că nu poate fi ca ei.

Într-o z i, a ridicat capul din pământ şi a văzut pe cer zburând o pasăre superbă şi liberă. Era un vultur. Atunci a început timid să dea din aripi şi şi-a luat zborul către cer către vulturul mare şi frumos pe care îl văzuse. O dată ajuns sus, a privit cu mândrie în jos şi a văzut că nimic nu este imposibil şi că toate problemele lui de până atunci păreau atât de mici şi de neînsemnate, încât le-a dat uitării imediat şi a pornit să cucerească lumea simţind că nimic nu îi va sta în cale de atunci încolo.

 

Draga mea, acel vulturaş eşti tu. Nu lăsa pe nimeni vreodată să te descurajeze sau să încerce să te alinieze în rând cu ceilalţi. Tu eşti unică şi ai o putere infinită. Vei vedea asta când vei mai creşte. Vei schimba lumea.

 

Până atunci, te îmbrăţişez cu drag şi mă gândesc la tine mereu.

 

Amalia mare.

 

Teo TrandafirTeo Trandafir

  

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton