Bogdan Mureșanu a câștigat 4 premii la Festivalul de Film de la Veneția cu tragicomedia "Anul Nou care n-a fost": "Ai nevoie de entuziasm pentru a face un astfel de film!"

.

România a făcut furori la Festivalul de Film de la Veneția cu producţia „Anul Nou care n-a fost”, în regia lui Bogdan Mureșanu. Tragicomedia a câștigat, în total, patru premii, inclusiv premiul pentru cel mai bun film la categoria Orizzonti – dedicată filmelor care reprezintă cele mai recente tendințe estetice și expresive.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST, GRATIS, AICI


Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost’, regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a obținut patru premii importante în cadrul celei de-a 81-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, desfășurat sâmbătă seară.

Bogdan Mureșanu a câștigat 4 premii la Veneția cu filmul „Anul Nou care n-a fost'

Filmul Anul Nou care n-a fost’, regizat de Bogdan Mureșanu, a câștigat cel mai important premiu al secțiunii din care a făcut parte și a fost desemnat cel mai bun film.


Într-un eveniment de marcă, pelicula a fost distinsă cu Premiul Orizzonti, oferit anual pentru cel mai bun lungmetraj realizat de un regizor debutant sau pentru producții ce se remarcă prin tendințe estetice și expresive deosebite.

„Dedic acest premiu întregii echipe care a lucrat la acest amplu film, cu peste 40 de actori minunați. De asemenea, pentru că acest film amintește și despre viața sub un regim dictatorial dedic acest premiu tuturor oamenilor din lume aflați încă această situație, care caută demnitate, libertate și umanitate. Sper să aveți un An Nou așa cum am avut și noi’, a spus regizorul Bogdan Mureșanu.


Premiul Orizzonti, acordat din 2004, subliniază inovația și talentul în cinematografia internațională, iar câștigarea sa reprezintă un moment deosebit pentru filmul românesc, scrie Hotnews.

„Am rămas fără cuvinte, ca să fiu sincer. A fost foarte greu să fac acest film. Ai nevoie de entuziasm pentru a face un astfel de film. Am avut multă lume în jurul nostru, prieteni, familie, iubiţi…', a mai declarat regizorul Bogdan Mureșanu.


În plus, „Anul Nou care n-a fost’ a mai fost recompensat cu alte două premii prestigioase. Vineri seară, filmul a primit Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film. Acest premiu subliniază aprecierea criticilor de film internaționali pentru realizarea artistică și originalitatea peliculei. De asemenea, filmul a câștigat și Premiul Bisato dOro al criticilor independenți pentru Cel mai bun scenariu, distincție ce recunoaște excelența în scrierea și dezvoltarea narativă.


Citește și: De ce a început Dan Negru, de fapt, să investească în imobiliare, în urmă cu 25 de ani: „Cu mulți ani în urmă, am căutat să cumpăr cărămizi sau să construiesc ziduri care să-mi asigure independenţa financiară, prin care să pot să fac… / De câțiva ani, investește și în agricultură

Citește și: Armina Grigoraș, iubita lui Marcel de la Insula Iubirii, recunoaște că este geloasă: „Să fie un respect în relație, să fii un gentleman până la capăt…


Ce actori fac parte din distribuția filmului „Anul Nou care n-a fost’

„Anul Nou care n-a fost’ este o tragicomedie ce explorează o zi absurdă din România înainte de Revoluția din 1989, oferind o reflecție profundă asupra fricii și căutării normalității într-o lume marcată de opresiune.

Regizorul Bogdan Mureșanu a reușit să construiască o poveste complexă, interconectând șase narațiuni distincte pentru a evidenția influența represiunii politice asupra comportamentului uman. Juriul a apreciat filmul pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată și echilibrul artistic al tonurilor.


„Am început proiectul cu „Cadoul de Crăciun’ și am fost captivat mulți ani de ideea unei dezvoltări simfonice a acestei idei, și anume o zi neobișnuită, extraordinară care schimbă totul pentru personajele care nu sunt conștiente de asta. Am simțit că am ceva personal de spus într-o manieră suficient de originală pentru a fi considerată o nouă perspectivă și o modalitate caleidoscopică de a o relata.

În acest caz, o poveste multi-plot cu multe personaje ale căror povești se întâlnesc și se combină pe parcursul întregului film. M-a interesat umanitatea vieților mici expuse evenimentelor istorice mari și cum fac ele față sentimentului unei lumi care dispare.’, spunea Bogdan Mureșanu într-un interviu pentru culturaladuba.ro.


Din distribuție fac parte Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora şi Ada Galeş, precum și Victoria Raileanu, Elvira Deatcu, Marian Râlea, Vasile Muraru, Ion Sapdaru, Mircea Andreescu, Radu Gabriel, Vlad Ionuţ Popescu, Theodor Şoptelea, Răzvan Vasilescu, Ioan Paraschiv, Doru Cătănescu, Gabriel Spahiu, Angel Popescu, Nicodim Ungureanu, Ilinca Hărnuţ, Sorin Cociş, Marius Damian, Marian Adochiţei, Dana Voicu, Afrodita Androne, Virgil Aioanei, Luca Toma şi mulţi alţii.


„Anul Nou care n-a fost’ va fi disponibil în cinematografele românești începând cu 24 septembrie, fiind distribuit de Forum Film România. Această recunoaștere internațională aduce un omagiu cinematografiei românești și evidențiază talentul regizoral al lui Bogdan Mureșanu.