Ca părere are Alexandru Filipescu, ginecologul vedetelor, despre avort

 Florentina Liutic
.

Medicul Alexandru Filipescu, ginecologul mai multor vedete de la noi, ne-a spus ce crede despre avort, un subiect care provoacă numeroase controverse. Iată riscurile şi efectele secundare ale unei astfel de decizii şi situaţiile în care se impune un avort terapeutic.

 

  1. Domnule doctor, dumneavoastra cum abordati o femeie care intra in cabinet si va spune ca vrea sa faca avort?

Atunci când în cabinetul de ginecologie vine o pacientă, care abia a aflat că este însărcinată și dorește să renunțe la sarcină, se efectuează un consult ginecologic și un examen ecografic prin care se confirmă prezența unei sarcini viabile intrauterine, dat fiind faptul că majoritatea pacientelor vin la cabinet doar cu un test de sarcină pozitiv.

După confirmarea ecografică a sarcinii, începem discuțiile cu pacienta, prin care dorim să aflăm cât de convinsă este să renunțe la sarcină. Dacă pacienta nu este convinsă că este cea mai bună alegere, încercăm să o convingem să păstreze sarcina prezentându-i-se toate avantajele.

Până la urmă rolul nostru ca și obstetricieni nu este să întrerupem sarcini.

 

  1. Numarul de avorturi in Romania este unul ingrijorator, la fiecare patru sarcini una fiind intrerupta. Medicul e dator moral sa incerce sa convinga o femeie sa pastreze o sarcina pe care ea nu o doreste?

Este adevărat că din păcate numărul de întreruperi de sarcină la cerere a crescut în ultimi ani.

Medicul ginecolog are datoria morală să vorbească cu pacienta, să identifice motivele pentru care aceasta dorește să facă avortul, astfel încât să nu se treacă peste un moment de rătăcire al pacientei urmat apoi de regrete.

De asemenea, este responsabilitatea noastră ca și medici ginecologi să încercăm să convingem pacientele să păstreze sarcina, atunci când acest lucru este posibil.

În același timp nu este corect să intervenim prea mult în viața personală a pacientelor și să le impunem ce să facă, putem doar să le sfătuim ce credem că e mai bine și anume să păstreze și să își dispensarizeze sarcina atunci când acest lucru este posibil.

 

  1. Acum avortul este un drept, indiferent de controverse. Ce stiti despre perioada comunista, cand acest drept nu exista?

Din fericire nu am practicat în aceea perioadă, dat fiind faptul că am încept să profesez din 1995.

Aș putea să vă spun, din ce imi relatează colegii mai în vârstă, că a fost o perioadă cu multe decese și multe complicații care s-au soldat ulterior cu sterilitate datorită condițiilor septice în care erau efectuate avorturile în afara unităților spitalicești.

Istoria ne e martoră că femeile au fost mereu stăpâne pe corpul lor (indiferent de interdicții și pedepse) și că întreruperi de sarcină s-au făcut chiar și în perioada comunistă în care avorturile erau interzise și pedepsite cu ani de detenție ( atât gravida, cât și cel care provoca avortul).

Toți știm că interzicerea avortului în perioada comunistă a avut drept scop creșterea populației, ținând cont că natalitatea era într-o continuă scădere înainte de adoptarea legii de interzicere a avortului.

 

  1. Ce riscuri si ce efecte secundare implica un avort?

Evident pot exista riscuri și efecte secundare la orice procedură, nu numai în cazul avortului, până la urmă este o manevră chirurgicală. Riscurile și efectele secundare sunt mult diminuate dacă avorturile sunt făcute în condiții spitalicești, aseptice, cu instrumentar adecvat și mai ales dacă procedura este realizată de medici ginecologi, pregătiți să facă întreruperi de sarcină.

Printre riscuri, cel mai cunoscut este cel de perforație uterina. Ca efecte secundare am putea să enumărăm sinechia uterină în caz de curetaj excesiv, sau endometrita. Ednometrita apare atunci când curetajul nu este făcut bine sau în cazul în care pacienta nu respectă indicațiile postabortum pe care medicul curant este dator să i le ofere.

Totuși, cu riscul de a mă repeta, aceste riscuri și efecte secundare apar extrem de rar, și multe din ele pot fi prevenite și tratate dacă în cazul nefericit apar.

 

  1. Ce trebuie sa faca o femeie pentru a depasi trauma unui avort?

În majoritatea cazurilor nu apare trauma postabortum, pentru că pacientele sunt hotărâte să renunțe la sarcină indiferent de străduința noastră de a le convine să păstreze sarcina.

Putem vorbi de regrete, de o stare de tristețe în cazul gravidelor care au indicație de avort terapeutic. În cazul acesta le recomand pacientelor să își ia concediu, să petreacă timp în sânul familiei. În cazuri severe recomand să se apeleze la ajutorul psihologilor în vederea consilierii de specialitate.

 

  1. Care sunt situatiile in care se impune un avort terapeutic?

Sunt multe situații în care se impune avortul terapeutic, în principiu le clasificăm în patologie maternă, în care asocierea sarcinii ar determina creșterea riscului de deces materno-fetal ( defect de sept ventricular mare cu șunt dreapta-stănga, hipertensiune pulmonara severa etc), și în malformații fetale ( sindroame genetice și malformații fetale incompatibile cu viața).

 

  1. Este adevarat ca un singur avort dubleaza riscurile aparitiei cancerului mamar?

Personal nu am cunoștiințe să existe o legătură între avort și riscul de aparție a neoplasmului de sân.

 

Luana Danet

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton