Milionarul Călin Donca a fost arestat 30 de zile pentru delapidare, evaziune și înșelăciune cu criptomonedă după ce, inițial, fusese doar reținut de procurorii DNA Brașov. La nici 40 de ani, Călin Donca se prezintă drept un om de afaceri de succes și oferea sfaturi pe rețelele de socializare celor care vor să se îmbogățească. A participat la Chefi la cuțite și alte emisiuni mondene, are o vilă impresionantă în Brașov și mașini care valorează două milioane de euro. Iată cum a ajuns Călin Donca milionar!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Milionarul Călin Donca din Brașov, cunoscut pentru afacerile în domeniul energiei, dar și în agricultură, a ajuns pe mâna procurorilor. Procurorii îl acuză de evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat. Singura care nu a fost propusă spre arestare este Orianda Donca pentru că trebuie să aibă grijă de cei cinci copii ai cuplului.
De ce a fost arestat milionarul Călin Donca
Călin Donca avea afaceri în domeniul energiei și în agricultură, ceea ce i-a adus venituri foarte mari, fiind în top 500 cei mai bogați români. Conform anchetatorilor, împreună cu mai multe persoane apropiate, ar fi pus pe picioare un proiect economic.
Împreună cu apropiaţii lui ar fi inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă și au efectuat operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin diseminarea în spațiul public a unor informații nereale potrivit cărora suma investită în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare investitorii.
De pe urma acestei scheme, au obținut aproximativ 700.000 de dolari, potrivit Antena 3. Una dintre infracţiunile de care este acuzat este că a folosit acte false să scoată dintr-o firmă peste 1,7 milioane de dolari. Iar cu o parte din aceşti bani şi-a cumpărat bunuri de lux.
„A fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru cei trei inculpaţi, respectiv Călin Donca, Ileana Buzatu şi Iulia Elena Dobre. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la pronunţare. Toţi au contestat măsura dispusă', a precizat Tribunalul Brașov.
Ce nereguli au descoperit procurorii DNA Brașov în afacerile lui Călin Donca
La începutul acestui an, ofiterii de la Crimă Organizată s-au autosesizat pornind „de la vizibilitatea si impactul urias pe care Donca le avea în online”. Potrivit oamenilor legii, bărbatul „juca rolul unui antreprenor serios, care a pornit de jos si care oferă posibilitatea și altora să se ridice.” – referire la discursul promovat de Donca pe rețelele de socializare.
Luni, după 19 percheziții la sediile firmelor acestuia, acasă la el și la alți membrii ai grupării pe care este suspectat că ar fi condus-o, patru persoane au fost reținute – Călin Donca, soția sa, contabila și o prietenă. Doar partenera de viață a scăpat fără propunere de arestare, motivul fiind că este mamă a cinci copii și, totodată, singura care poate avea grijă de ei.
Pe scurt, potrivit procurorilor, începand cu 2021, Donca a constituit și coordonat un grup infracțional. A înființat 17 firme, pe care le-a delapidat. A înființat, apoi, o cryptomonedă, pe care a promovat-o online sub promisiunea unui profit de 100 de ori mai mare, mainipulând astfel piața de capital.
Din 200 de milioane de tokens disponibile, ar fi vândut 2 milioane de unități.
Cum opera gruparea lui Călin Donca, potrivit anchetatorilor
Potrivit euronews.ro, anchetatorii susțin că gruparea lui Donca ar fi înregistrat operațiuni fictive în contabilitatea unor societăți, urmărind micșorarea bazei de calcul pentru impozitul pe profit și mărirea cuantumului TVA deductibile. Prejudiciul: peste 4 milioane de lei.
De asemenea, prin documente care ar atesta operațiuni fictive, Călin Donca ar fi transferat sau ar fi dispus transferarea a peste 8 milioane de lei între societăți aparținând sau controlate de membrii grupării, dintre care una înregistrată în Dubai, precum și achiziționarea unor bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD. Toate acestea, din patrimoniul societății, de unde și acuzațiile de delapidare cu consecințe deosebit de grave.
Totodată, precizează procurorii, membrii grupării ar fi inițiat un proiect în domeniul monedelor virtuale – cu alte cuvinte, propria cryptomonedă. Pentru că nu ar fi prezentat interes, indivizii ar fi întreprins operațiuni de manipulare a pieței de capital, inducând persoanele interesate în eroare.
Concret, în spațiul public au circulat informații catalogate de procurori drept nereale, potrivit cărora suma investită în această monedă virtuală poate genera câștiguri de 100 de ori mai mari. În acest mod, membrii grupării au atras peste 700.000 de dolari.
„Prin utilizarea unor documente false, liderul și-a însușit din patrimoniul unei societăți comerciale suma de 8.337.746 de lei pe care a folosit-o în interesul său și al celorlalți membri ai grupării infracționale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei societăți înregistrată în Emiratele Arabe Unite – Dubai (…) iar cu restul banilor a achiziționat bunuri de lux, în valoare de 340.000 USD', se arată în comunicatul DIICOT.
În urma perchezițiilor efectuate, oamenii legii au ridicat și trei autoturisme – un McLaren și 2 BMW-uri. Nu o dată, așa-zisul omul de afaceri și-a etalat „colecția auto” online. O estimează la 2 milioane de euro.
Cu banii obtinuti din infractiuni, Donca ar mai fi cumpărat terenuri în țări exotice, bijuterii și ceasuri. Pentru el și celelalte două femei, membre ale grupării, procurorii au cerut 30 de zile de arestare.
Declarațiile avocatului milionarului Călin Donca
Întrebat de un reporter Observator câte persoane a înșelat și dacă regretă ceea ce a făcut, Călin Donca a negat acuzațiile.
„Reporter: Câte persoane aţi înşelat, domnule Donca?
Călin Donca: Niciuna.
Reporter: Vă pare rău pentru ce aţi făcut?
Călin Donca: Dacă n-am înşelat…', a fost discuția dintre reporterul Observator și Călin Donca.
Conform lui Bogdan Cimbru, avocatul lui Călin Donca, la dosar, „nu există nicio plângere penală' și nu există nicio faptă prin care să fie demonstrate înșelăciunile de care este acuzat. „Din punctul nostru de vedere se urmăreşte tocmai provocarea unei avalanşe de plângeri penale, astfel încât companiile să fie decapitalizate, investitorii să intre în panică', a mai spus acesta.
În urma perchezițiilor care au fost făcute la casa familiei Donca, milionarul a rămas fără trei mașini de lux: McLaren, BMW i7 și o altă mașină marca BMW.