Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa au vizitat joi o şcoală de fete din Kenya, acesta fiind ultimul moment al vizitei în această ţară, următoarea etapă fiind Tanzania. Carmen Iohannis nu a ratat ocazia de a se prinde în dansurile tradiționale africane a le tinerelor, spre uimirea și, totodată, încântarea celor prezenți la eveniment. Imagini inedite cu prima doamnă Carmen Iohannis în Kenya!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Conform programului oficial, după safari-ul de miercuri, cuplul prezidențial Klaus și Carmen Iohannis a avut programată, joi, o vizită la un liceu de fete de lângă Nairobi. Klaus și Carmen Iohannis au fost întâmpinați de o formațiune de tinere dansatoare, care executau mișcări ritualice pe muzică locală, iar prima doamnă a dansat și ea cu elevele.
Carmen Iohannis a dansat pe ritmuri africane în Kenya
Parlamentarul kenyan Githua Wamacukuru a consemnat pe pagina sa de Facebook că, alături de alţi oficiali, inclusiv ministrul Educaţiei, l-a întâmpinat pe preşedintele Klaus Iohannis la Şcoala de fete Uthiru, unde preşedintele român a donat computere.
Elevele au organizat un spectacol de dansuri tradiţionale şi i-au invitat pe preşedinte şi pe soţia sa să li se alăture, însă doar Carmen Iohannis a răspuns invitaţiei.
„În această dimineață, am avut plăcerea de a-i însoți pe Excelența Sa Klaus Iohannis, Președintele României, și pe Excelența Sa Carmen Iohannis, Prima Doamnă a României, în timpul unei vizite la Liceul de fete Uthiru din sub-districtul Kabete.
I-am urat bun venit în Kiambu șefului de stat i-am mulțumit acestuia și delegației sale pentru vizita în districtul nostru, care ne onorează.
Apreciem sprijinul acordat de Guvernul României în sectorul educației, în special donația generoasă de laptopuri și televizoare inteligente cu ecran mare către Liceul de fete Uthiru.
Cei prezenți au avut, de asemenea, ocazia de a le ura succes elevelor care susțin examenele pentru certificatul de învățământ secundar din Kenya”, a scris oficialul african pe Facebook.
De ce au mers Carmen și Klaus în Africa
Potrivit Administrației Prezidențiale, „vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, atât în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane, cât şi ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat.'
„Seria de vizite în Africa pe care o încep astăzi reprezintă primul demers politico-diplomatic al României la acest nivel din ultimii 30 de ani. Creșterea investițiilor și a relațiilor comerciale în această zonă înseamnă o oportunitate majoră pentru țara noastră, motiv pentru care am și insistat pentru adoptarea, recent, a Strategiei Naționale pentru Africa. Vizitele din această perioadă în Africa au scopul de a demara acțiuni foarte solide de promovare a intereselor directe ale României, pe termen mediu și lung.
Kenya este o poartă de intrare pe continentul african și unul dintre prietenii noștri tradiționali. Am avut astăzi discuții excelente cu William Ruto, Președintele acestui stat democratic stabil, cu o perspectivă de dezvoltare foarte bună, și am identificat posibilități de colaborare în domenii cruciale pentru societățile noastre: educație, protecția mediului și schimbările climatice, biodiversitate și păduri, digitalizare, tranziție energetică, răspuns eficient la dezastre naturale și insecuritate alimentară.
Totodată, au fost semnate importante documente bilaterale de cooperare în domeniul mediului, domeniul sanitar-veterinar și al siguranței alimentare, al cercetării agricole și al formării diplomaților. Pozițiile geostrategice ale țărilor noastre trebuie valorificate și am decis să încurajăm mediul de afaceri din Kenya și din România să demareze proiecte comune, mai ales în zona energiilor verzi, cu beneficii pentru întreaga Europă„, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
Șeful statului și soția sa au vizitat Parcul Național Nairobi. Președintele a fost însoțit de ministrul pentru protejarea naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua.