Daniel Pavel, prezentatorul Survivor, este un sportiv desăvârșit. A făcut înot de performanță, judo, polo, scrimă, dar și arte marțiele. Ne-a vorbit despre relația sa cu sportul, ce a făcut înainte de venirea la Survivor, precum și care este marele regret al vieții sale. Sportivului îi pare rău acum că nu și-a ascultat mama!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Înot de performanță, judo, polo, scrimă și arte marțiale, le-ai făcut pe toate. Povestește-ne relația ta cu sportul, de-a lungul anilor.
Înotul este, fără doar și poate, piatra de temelie a formării mele ca sportiv. A fost urmat de polo pe apă, ca o prelungire firească, întreruptă doar de faptul că ajunsesem la Constanța, imediat după Revoluție, pentru liceu. Primul contact cu scrima a fost tot în anii de înot la CSS 2 București, la 23, cum îi spuneam noi pe atunci, când tatăl meu, un adevărat Cus DAmato (cel care l-a antrenat spre campion al lumii pe Iron Mike Tyson) pentru mine și fratele meu, a găsit o oportunitate de a face și scrimă. Scrima este mai mult un sport al minții, o folosire judicioasă a geometriei spațiului. Mie-mi plac nespus săbiile medievale, occidentale și orientale.
Daniel Pavel: „Reântâlnirea cu artele marțiale, cea mai mare satisfacție'
N-a durat mult, trecând rapid la judo, la baza de Voinicelu (pentru că era acolo un profesor foarte dur), unde am ajuns la centura verde. Apropo de cele mai mari satisfacții, pot spune că, pe lângă titlurile de la înot și faptul că eram imbatabil la 50 m bras, la nivel de Daciada (o competiție foarte interesantă de dinainte de 90), cea mai mare satisfacție a fost și este reîntâlnirea cu artele marțiale, acum, mai spre bătrânețe. (râde) Hai să-i spunem totuși vârsta maturității!
N-am întrerupt niciodată pentru multă vreme să fac sport, însă de câțiva ani, profitând de disponibilitatea reputatului profesor de arte marțiale Bogdan Scărlătescu de a antrena ucenici, m-am alăturat grupei dânsului de practicanți entuziaști și foști mari campioni, pe diferite discipline de luptă, reuniți din toate zonele sporturilor de contact. Cu domnul profesor am repus adevăratele baze ale mișcării în ring, traiectorii și parări, tot ce te așază în postura optimă de luptă. În primul rând mental și, mai ales, în lupta cu sinele, cu propriile limitări.
De accidentări serioase ai avut parte?
Nu și chiar nu m-am ferit. Dar nu a fost să fie.
Daniel Pavel de la Survivor regretă că nu a făcut Medicina
Există vreun regret major al vieții de până acum? Poate un tren pe care l-ai pierdut…
Slavă Domnului, nu am pierdut vreun vapor, ca ofițer! (zâmbește) Tren, din triajul pe care l-am avut la dispoziție, n-aș spune că am pierdut… Ce știu sigur este însă că tare bine aș fi făcut să-mi ascult mama, cadru medical o viață, și să urmez Medicina.
Simt că aș fi putut să-mi vindec semenii pe o specializare medicală sau să lucrez ca medic militar. Dar rămâne doar la stadiul de „what if și de eventual script pentru vreun proiect de viitor, pentru scris.
Motto-urile după care se ghidează Daniel Pavel de la Survivor
Ai un motto după care te ghidezi?
În planul subtil-spiritual, „Cred, Doamne! Ajută necredinței mele! și
„Dacă dragoste nu am, nimic nu sunt, a Sfântului Apostol Pavel. Ca motto mai mundan, ar fi „Limpede nu vezi decât cu inima, ochii nu pot să
pătrundă în miezul lucrurilor (aparține autorului „Micului Prinț, Antoine de Saint-Exupéry).
Sursa foto: Facebook, Instagram