Ce este diastaza abdominală, afecțiunea de care suferă Andreea Bănică. Este una dintre cele mai cunoscute artiste de la noi din țară și se bucură de un succes colosal pe plan profesional. Totul merge la superlativ pentru Andreea Bănică, însă recent a descoperit că se confruntă cu o problemă de sănătate, care-i dă numeroase bătăi de cap. Nu, nu este vorba despre o afecțiune gravă, însă este deranjant fizic pentru frumoasa artistă! Iată ce este diastaza abdominală, dar și cum se manifestă!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
Andreea Bănică se bucură de un corp demn de invidiat la cei 45 de ani, iar vârsta pare a fi doar un număr pentru ea, asta deoarece arată foarte bine. Ce-i drept, muncește din greu pentru a avea silueta care atrage toate privirile, mai ales că nu are operații estetice, însă în ciuda efortului depus, a depistat că nu scapă de o umflătură apărută chiar în zona abdomenului.
Citește și: Cum arată Daniela Nane în costum de baie, la 51 de ani. Este prima „Miss România' din istoria țării noastre
Ce este diastaza abdominală, afecțiunea de care suferă Andreea Bănică
Andreea Bănică nu a mai stat pe gânduri când a văzut că umflătura din zona stomacului nu dispare, deși face sport regulat și ține numeroase diete pentru a arăta cât se poate de bine. Deranjată de acest lucru și totodată îngrijorată, artista a mers la medici pentru a face un consult, moment în care doctorii i-au spus că are diastază abdominală.
„Am remarcat că în urma efortului pe care îl depun, în urma dietelor pe care le țin și a mâncatului sănătos, a sportului, nu se rezolvă problema abdomenului. Și mai tot timpul mă simțeam umflată.
Și mă simt și acum balonată. Este o mică umflătură în partea de jos a abdomenului. Ceea ce este deranjant pentru mine, făcând atâta efort pentru a arăta cât mai bine. Mi s-a părut dubios și am consultat un doctor. Medicul mi-a dat o recomandare pentru a face o ecografie de părți moi. Iar în urma acesteia a rezultat această diastază.
Andreea Bănică le-a povestit fanilor din mediul online că nu este o umflătură mare, ci una mică, însă chiar și așa, este destul de deranjantă pentru ea. De asemenea, fiindcă este vorba despre o diastază mică, nu are de gând să recurgă la operație momentan.
Nu este una mare, este una micuță. Însă este deranjantă pentru mine. Nu-mi place să văd acea umflătură acolo în permananță, dacă beau apă. Fiind o diastază mică, nu o să recurg la operație prea curând', a povestit cântăreața pe Instagram.
Ce este diastaza abdominală
Diastaza abdominala este mai des întâlnită în perioada de sarcină, dar se poate să apară și după naștere. Desi este o probleme specifică femeilor care nasc, sunt cazuri de diastază și la copii și bărbați. La copii prematuri musculatura nu este bine dezvoltată, iar la bărbați are legătură cu ridicarea greutăților sau cu exercițiile fizice excesive care pun presiune prea mare pe mușchii abdominali.
Diastaza abdominala sau diastasis recti, cum mai este cunoscută, „vizează separarea mușchilor abdominali rectus abdominis”, în timpul sau după sarcina, conform specialiștilor. Acești mușchi sunt poziționați în fața stomacului, în mod vertical. Mai concret, sunt pachetele abdominale pe care de regulă, mulți încearcă să le pună în evidență în urma exercițiilor fizice. Aceasta musculatură este împărțită în doua zone, în partea din dreapta și în cea din stângă, iar la mijloc, intre ele, se afla linia albă, o bandă de țesut alb.
După naștere, linia alba se poate repoziționa, fiind o bandă elastica. Dacă solicitarea musculară a fost foarte mare, iar banda și-a pierdut elasticitatea și nu mai poate să revină în poziția inițială, apare o zona de gol în abdomen, intre mușchi, ceea ce înseamnă că este vorba de diastaza abdominală.
Cum se manifestă diastaza abdominală
De regula, diastaza abdominala apare la femeile care au născut al doilea copil după 35 de ani, cum este și în cazul Andreei Bănică. De asemenea, apare și la cele care au avut nașteri cu gemeni sau tripleți, la mamele mici de înălțime care au copii mai mari decât în mod normal pentru dimensiunea lor, pe fondul presiunii uriașe exercitate asupra mușchilor abdominali.
Simptome în diastaza abdominală:
- Burtă sau abdomen proeminent;
- Umflatură caracteristica deasupra sau sub ombilic;
- Slăbiciunea peretelui abdominal sesizata în jurul buricului;
- Probleme de contracție ale mușchilor abdominali în activitățile curente/ fizice;
- Dificultăți la ridicarea obiectelor sau la mers;
- Durere pelvină sau de șold;
- Durere lombară;
- Durere în act sexual;
- Postura afectată, incapacitate de a sta în poziția corectă;
- Incontinența urinară;
- Constipație;
- Senzație de slăbiciune în zona abdominală.
Diastaza abdominală se poate trata în două feluri, în funcție de stadiul în care a ajuns. Mai concret, poți efectua exerciții fizice speciale cu ajutorul unui kinetoterapeut sau al unui specialist în fitness, după naștere, dacă observi că musculatura abdominala nu își revine singura, sau dacă a trecut prea mult timp, este necesară intervenția chirurgicală pentru a scăpa de ea.
Sursă foto: Facebook / Instagram