Ce lecție de viață importantă a primit Adrian Nartea, după ce a fost diagnosticat cu tumoră intra-craniană. Adi Nartea, 42 de ani, a devenit devenit un actor foarte apreciat, datorită apariției în serialul Vlad. Până să atingă succesul în carieră, Adrian Nartea a trecut printr-o mare cumpănă, când viața sa a fost în pericol din cauza unei tumori grave. Actorul a suferit două operații, iar în tot acest timp le-a avut alături pe soția sa, Alina Ferinceac, și pe cele două fetițe ale lor, familia care i-a alinat durerea în acea perioadă dificilă. Adrian Nartea a vorbit cu sinceritate despre experiența respectivă, dar ne-a povestit și despre copilărie, părinți lui și povestea de iubire cu partenera de viață. Fanii îl pot revedea pe Adrian Nartea, pe marile ecrane, în pelicula "Visul", începând din 12 decembrie.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
În acest moment al vieții tale, ești un actor apreciat, ai o familie superbă alături de soție și cele două fiice ale voastre. Aș vrea să ne întoarcem puțin în timp și să-mi povestești cum te-a influențat educația primită de la părinții tăi și copilăria petrecută în Brașov, în a deveni omul care ești în prezent.
Asta este o întrebare complexă, dar pot spune că am avut cei șapte ani de-acasă; mama era polițaiul în familie și cea care aplica sancțiunile, și tata era de obicei avocatul apărării și cu el reușeam mai multe. De la mama pot spune că am moștenit și învățat dreptatea și perseverența, dar și încăpățânarea. De la tata am preluat blândețea, empatia, dar și un soi de lasă să o rezolvăm noi', chiar dacă nu o rezolvam… Eu sunt generația cu cheia de gât, am stat mai mult afară decât în casă și am avut mai multe pățanii decât fapte mari dar, mai ziceam și Tatăl Nostru' duminica în biserică, unde mergeam cu bunicii mei.
Cum a devenit Adrian Nartea actor
Ai început cu pasiunea pentru sport, apoi ți-ai dorit să lucrezi pentru Serviciul Român de Informații, ai practicat modelingul și ai devenit actor. Spune-mi când ai realizat că îți dorești să faci televiziune și să joci în seriale și filme?
Abia după ce am început să fac asta, mi-am dat seama că mă pricep, am o înclinație fizică, dar și deprinderile necesare pentru asta. Abia după ce alții mi-au acordat credit și m-au pus în fața camerelor de filmat cu microfonul în mână și casca în ureche, abia după ce am luat castingul pentru o reclamă în România, mi-am dat seama că am veleități de actor și că aș putea să insist pe partea asta. Deci pot spune că la mine aceste lucruri s-au întâmplat după ce le-am încercat. Nu pentru că mi le-am dorit în mod expres. Am avut parte de aceste teste și încercări. Mă consider norocos, ce să zic!
Producția care te-a propulsat în atenția publicului a fost serialul „Vlad”, unde ai jucat alături de actori consacrați. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai avut de învățat de la artiștii din generația veche sau de la colegii de breaslă mai tineri, în acea perioadă?
Pentru mine a fost un adevărat Masterat în actorie înmulțit cu 4 pentru că „Vlad' a avut patru sezoane. Înainte, eu am făcut tot ce se putea face în actorie și toate cursurile și workshopurile care erau pe piață pe o perioada de mulți ani, pentru că îmi plăcea și făceam asta cu mult entuziasm pe lângă job-ul de care aveam nevoie să mă întrețin în București. Dar, în „Vlad' am avut flerul de a întreba și de a cere sfatul și ajutorul tuturor celorlalți colegi care aveau experiență în școală. Deci am furat meserie de la cei mai buni, în frunte cu regizorul Jesús del Cerro.
Pe soția ta, Alina Ferinceac, ai cunoscut-o în urmă cu 12 ani, în cadrul unei sesiuni foto în Tunisia. Spune-mi cum a început povestea voastră de dragoste și care sunt calitățile pentru care o apreciezi cel mai mult pe mama copiilor tăi?
Păi, în Tunisia se crease o idilă care ulterior a avut de suferit din cauza distanței, pentru că Alina era la Milano, iar eu eram la București. Dar cred că asta făcut bine, până la urmă, pentru că ne-a ajutat pe fiecare să ne dăm seama ce ne dorim unul de la celălalt, în momentul în care ne vedeam lucrurile erau destul de limitate și totuși intense, pentru că ea sau eu trebuia să plecăm și să mai așteptăm încă vreo 4 – 5 săptămâni până să ne vedem iar. Cred că asta a ajutat să sădim ceva solid, care încă durează și cred că o să dureze mult. Nu e greu de intuit că am fost dat pe spate de frumusețea ei, de faptul că un manechin top model internațional râde la glumele mele, mă iubește. Apreciez enorm dedicarea ei pentru noi și ulterior pentru cele mai frumoase comori ale noastre, Mara și Petra.
Ce lecție de viață importantă a primit Adrian Nartea, după ce a fost diagnosticat cu tumoră intra-craniană
În 2017, ai trecut prin cumpăna vieții tale, atunci când ai fost diagnosticat cu o tumoare gravă, care ți-a pus viața în pericol. Cum crezi că ți-a schimbat acel moment percepția ta asupra vieții ? Ce ai învățat, despre tine în primul rând, după o astfel de experiență?
Aici e mult de povestit, dar îți pot da un exemplu recent și sper să nu pară prea deplasat. Zilele trecute am avut norocul să dau de un șofer de Uber care era fost angajat militar care a fost în teatre de operațiuni, în linia întâi a frontului. Omul era impozant doar prin prezență și nu îl vedeam decât din spate și prin oglinda retrovizoare. Și după ce am avut o lungă discuție despre experiențele lui de viață și riscurile la care s-a expus în armată, l-am întrebat dacă se mai enervează în trafic și a zis că niciodată, că tot ce se întâmplă în trafic pe el nu-l atinge și zâmbește pentru că tot ce a văzut el la viața lui și în viața lui, nu se compară cu
asta. M-a impresionat mult. Și cred că asta este lecția și pentru mine… evident, la cu totul alt nivel.
Momentele alea prin care am trecut m-au făcut să-mi dau seama cât de puține sunt lucrurile importante în viață și cum restul sunt doar proiecții și pretenții de-ale noastre în alergarea după premii sau după aprecieri de carton. Că e cel mai important momentul de aici și acum. Și că trecutul ne învață, dar important e zâmbetul pentru că suntem aici și acum și asta e cel mai important: să ne bucurăm că suntem aici și acum.
Te-ai gândit vreodată să participi la un show de aventură, cum ar fi Survivor sau America Express?
Îmi plac provocările de genul ăsta, și fizice, dar și sociale, și îmi place să mă studiez eu pe mine în fața unor aventuri și provocări diferite față de viața de zi cu zi. Cred că experiențele mele de viață și felul în care am crescut și am fost educat constituie o întrebare foarte bun pentru un show de genul ăsta, de aventură și rezistență. Recunosc că au fost propuneri din toate părțile și la unele încă mă mai gândesc, dar să nu uităm că cel mai important lucru este ca fetițele mele și soția să fie fericite și prezența mea la un show de genul ăsta nu aș vrea să strice în niciun fel armonia asta pe care o avem. Deci dacă ele mă vor încuraja într-un viitor apropiat sau îndepărtat spre o astfel de decizie, cu siguranță mă voi duce.
Adrian Nartea nu se consideră un bărbat atrăgător
Ai mărturisit, la un moment dat, că nu te-ai considerat niciodată un bărbat atrăgător, deși mulți te complimentează pentru felul în care arăți. Cum reușești să-ți menții încrederea în tine și echilibrul interior, ca persoană publică în lumina reflectoarelor?
Păi dacă e să mă întreb asta, nici acum nu mă consider așa, dar mă las convins tocmai pentru că am observat am avut de câștigat de pe urma acestor atribute. Cred că, chiar asta face parte din farmecul unui bărbat – faptul că nu trebuie să fie neapărat conștient cât este de atrăgător sau frumos, ci poate să acorde o mai mare atenție mai degrabă felului în care își protejează familia și în care inovează, felului în care crează confort pentru cei din jur, dar pasiunilor lui, iar aspectul și farmecul sunt niște lucruri secundare; sigur e importantă grija pe care are fiecare pentru sine și sănătatea lui.
Dar cu cât ești mai atent la proiecția pe care o ai în jur, cu atât uiți de lucrurile importante pe care trebuie să le simți și să le faci ca om în societatea asta, indiferent de cum ești perceput sau de așteptările societății. Trebuie să fii atent la sănătatea ta și la cea mai bună variantă a sinelui în armonie cu nevoile, binele și lubirea celorlalți. Eu sunt din nou foarte norocos pentru că în meseria mea, întâmplător e de ajutor un aspect plăcut și armonios și atunci în misiunea mea de a fi tată, soț, actor, prezentator și om de televiziune, încerc să arăt și bine.
În pelicula „Visul” interpretezi rolul unui actor aflat pe culmile celebrității. Care crezi tu că sunt neajunsurile statutului de vedetă?
O să fiu foarte sincer la subiectul ăsta, pentru că m-am întâlnit cu el destul de mult în ultima vreme și am să-ți spun că, din punctul meu de vedere sau cel puțin pentru mine, neajunsurile nu prea există din punct de vedere social. Doar din acest punct de vedere, o vedetă, o persoană care primește atenția și admirația multor oameni din jur are multe de câștigat, pentru că i se oferă foarte multe lucruri, are foarte multe privilegii. Și dacă tratează situația asta și cu responsabilitate, e un mare plus. Reversul medaliei este, însă, pe plan personal, la nivel interior. O persoană care primește o mare atenție publică riscă să-și piardă
valorile personale sau autenticitatea și sinceritatea față de sine în primul rând și riscă să piardă contactul cu realitatea, în speță cu prietenii adevărați, familia.
Aici sunt marile dezavantaje ale unei persoane cu statut de vedetă. Și de cele mai multe ori lumea chiar vânează aspectul asta și chiar îl proiectează și cand nu e adevărat. Dar astea sunt supliciile pe care oricine, chiar dacă recunoaște sau nu, le accepta. Dar e o mare responsabilitate în conduită și în exemplul pe care îl arăți sau presiunea pentru ce ar trebui să arăți în societatea care te admiră. Trebuie sa fie cu echilibru, merit și reciprocitate.
Cum își educă actorul fiicele
Dincolo de carieră, ești și un tată dedicat. Cum îți petreci timpul liber alături de fiicele tale și cum te implici în educația micuțelor?
Avantajul meu este că am destul de multe zile libere în care pot să stau cu fetițele. Și mă implic și la lecțiile Marei și la joaca cu Petra, și invers. Mă implic mai mult pe partea de divertisment, de ieșire în parc, de sport de lucruri aventuroase la care mămica pune mâinile la ochi, dar și la imprimarea unor principii în care cred foarte mult și sub care am fost și noi părinții crescuți: adică sunt adeptul educației cu blândețe și în a nu folosi niciodată iubirea ca o monedă în corectarea și aplicarea corecțiilor pentru copii. Poți să fii ferm dar blând, în același timp. Și cred că cea mai mare implicare este în a fi un exemplu impecabil pentru copiii mei, pe care vreau să-i cresc cu iubire.
Ce planuri ai din punct de vedere profesional și cu ce alți actori și regizori români ai vrea să colaborezi?
Păi, chiar dacă în „Visul' nu pot să zic că am avut o parte mare, mi-a plăcut foarte mult și îmi place foarte mult proiectul și oamenii implicați în acest proiect. Alte provocări sunt, desigur. Continuăm cu teatrul, cu piesa „O noapte furtunoasă' pe care o jucăm deja de un an de zile și este în continuare sold out, pentru că este foarte bună, este Caragiale și clar că se râde mult .
Am două filme în lucru, lungmetraje care sunt în stadiul de preproducție care dacă se vor împlini vor fi, exact ca „Visul', producții la un alt nivel de concept și calitate. Și în continuare merg înainte cu conferințele și cu evenimente prin care reușesc să vorbesc și să inspir, să motivez cumva, tot prin puterea exemplului, tinerele generații. Ăsta este de departe cel mai frumos și mai nobil lucru pe care îl pot face eu în calitate de persoană publică, să mă implic în proiecte cu sens, să încerc să ofer din tot ce am învățat.
FOTO: Alex Gâlmeanu, Instagram