Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai mari actori din România, însă nu a stat departe nici de lumea politicii. Ion Caramitru a decedat pe 5 septembrie și va fi înmormântat vineri, 10 septembrie, pe Aleea Actorilor din cimitirul Bellu din Capitală.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Pentru cei care nu-și mai aduc aminte, Ion Caramitru a făcut parte din primul guvern al României din perioada postcomunistă, în anul 1990. După decesul actorului, Vasile Popovici, unul dintre cei implicați în mișcările sociale de la începutul anilor 1990, a făcut câteva dezvăluiri despre pasiunea lui Caramitru față de valorile democratice.
Ce legătură a avut Ion Caramitru cu protestele din Piața Universității din 1990
‘Era în luna mai, dacă nu mă-nșel, mai 1990. Piața Universității fierbea zi și noapte în inima Capitalei, contestația care nu-l răsturna pe Iliescu și imensa lui clică bine instalată în funcții, dar îl scotea din minți. Originea și crezul acelei contestații era chiar „Proclamația de la Timișoara’, iar asta nu trebuie să se uite’, a povestit Vasile Popovici, membru de frunte al Societății Timișoara, la fel ca și Ion Caramitru, pentru Fanatik.
Citește și: Ce relație avea Alexandru Arșinel cu regretatul Ion Caramitru: „Îmi aștept și eu rândul'
Citește și: Nicole Cherry, o gravidă superbă! A îmbrăcat o rochie superbă la VIVA! Party 2021
Citește și: Raluca Bădulescu, șocată de ținuta unei concurente de la Bravo, ai stil: „O nenorocire’
‘La solicitarea lui Caramitru, urma să ne vedem din nou, pentru a doua oară, cu Ion Iliescu. Liderii pieței ne-au mandatat pe noi patru, pe George Șerban, Daniel Vighi, Doru Mihiț și pe subsemnatul, să discutăm cu profitorul revoluției’, a mai adăugat Vasile Popovici.
Vasile Popovici a mai adăugat că deși a fost în tabere diferite cu Ion Caramitru, cei doi au avut o relație de amiciție. Actorul făcea parte și din Guvernul dirijat de Ion Iliescu.
Vasile Popovici și Ion Caramitru, relație apropiată
‘Prima oară fuseserăm invitați la Parlament, în Dealul Mitropoliei, seara, într-un salon, pe fotolii. Discuția a fost tensionată, cu vorbe aspre dinspre noi spre el, pe care le înghițea cu figura cernită și fălcile încleștate (deja îi cunoșteam și fața asta, de om crud și îndârjit).
În picioare, Ion Caramitru, singurul participant ce stătea în picioare și se mișca din loc în loc încercând să detensioneze situația, dar vizibil de partea noastră, deși făcea parte din Guvern. Caramitru însă mi-a rămas adânc înfipt în minte. Era parte din dispozitiv, încă parte din dispozitiv, cum să nu fie, dar cu sufletul alături de noi. Inconfortabilă poziție‘, a mai povestit Vasile Popovici.
Ion Caramitru a fost primul care a vorbit în direct, la Revoluție
Ion Caramitru a fost cel care a deschis prima transmisie live a Televiziunii Române din timpul Revoluției din decembrie 1989.
Pe 22 decembrie, 1989, la ora 12:51, a fost prima transmisiune în direct a Televiziunii Române Libere. Actorul Ion Caramitru şi poetul Mircea Dinescu sunt primii care iau cuvântul.
„Am ajuns acolo (la TVR, n.r.) plecând cu o mare de oameni din zona Pieţei Romane, unde fusese un blocaj făcut de taburi, sub conducerea unui maior, care mă implora să plec de acolo, pentru că eram acolo de 48 de ore. Eu întrebam de ce. „Pentru că o să primim ordin să se tragă şi nu o să avem încotro’. Toată zona era plină de tineret (…) În spate, erau trei rânduri de soldaţi, spunea Caramitru.
Ce dorință a avut Ion Caramitru înainte să moară
Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, a mărturisit că Ion Caramitru își dorea să fie înmormântat cu insigna Societății Timișoara.
Regretatul actor și regizor Ion Caramitru, care a încetat din viață pe 5 septembrie, a purtat toată viața, cu mândrie, insigna pe care a primit-o imediat după Revoluția din 1989. În 2018, Ion Caramitru și Florian Mihalcea au fost numiți în Consiliul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.
„Ion Caramitru a purtat insigna Societății Timișoara cu consecvență. El și-a trecut și în CV apartenența la Societatea Timișoara. S-a simțit întotdeauna onorat de faptul că reprezintă un simbol pentru orașul Revoluției.
Întâmplarea face că, la un moment dat, ne-a mărturisit că vrea să fie înmormântat cu această insignă. Ceea ce pentru noi a însemnat foarte mult', a mai spus Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.