Julieta Constantinescu, femeia care i-a stat alături timp de peste patru decenii lui Arsenie Boca, are o poveste uimitoare. Despre maica Zamfira, care s-a stins în anul 2005 și este înmormântată la Mănăstirea Prislop, Arsenie Boca ar fi spus că i-a fost singurul ucenic adevărat.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Părintele Arsenie Boca este considerat unul dintre cei mai mari predicatori și duhovnici pe care i-a avut România. S-a călugărit în 1939, a fost preot şi stareţ. La sfârșitul lui noiembrie, când este pomenită săvârșirea din viață pământeasca a celui supranumit Sfântul Ardealului, mii de credincioși vin în pelerinaj la mormântul său de la Mănăstirea Prislop.
Julieta Constantinescu sau maica Zamfira, singura femeie din viața lui Arsenie Boca
Pe numele său de mirean Zian Arsene Boca, părintele Ardealului a avut o legătură puternică cu Julieta Constantinescu, născută pe data de 3 octombrie 1925, în Ialomița. Provenea dintr-o familie săracă şi avea doi fraţi şi o soră, totuşi a terminat liceul Regina Maria din București și fost absolventă a Facultății de filosofie, dar și Teologie.
La doar 25 de ani, maica Zamfira a devenit stareţă a mănăstirii Prislop, în momentul în care locul fusese transformat în aşezământ de maici.
Julieta Constantinescu l-a cunoscut pe Arsenie Boca în 1946, în împrejurări stranii. Potrivit unor mărturii, tânăra ar fi încercat de mai multe ori să se sinucidă, iar cel care a salvat-o și ar fi adus-o la Mănăstirea Prislop a fost Arsenie Boca, potrivit unor note informative la Securitate, prezentate în dosarele de urmărire a părintelui.
„Această fată care venise din Bucureşti să viziteze Mănăstirea Prislop nu a mai voit să plece de la mănăstire, deşi eu şi colegul meu i-am arătat călugărului B.A. şi ei personal, că şederea unei fete între călugări şi între noi care eram mai tineri, atâta timp (două – trei luni), nu este potrivită şi deci am cerut călugărului să îi spună să plece de la mănăstire. Până la urmă a plecat această fată, Constantinescu Julieta; pe urmă am plecat şi eu, din cauza că mereu m-am certat cu călugărul B.A. pentru plecarea acestei fete, iar el fiind mereu trist şi supărat. Menţionez că nu am nici o bănuială de ordin moral asupra prieteniei ce s-a legat între B.A. şi Constantinescu J. La fel am auzit că după plecarea mea de la mănăstire la Mitropolia Olteniei, această fată s-ar fi întors din nou la Prislop şi că ar fi devenit stareţă', se arată în declaraţia călugărului Antonie Plămădeală, prezentată în cartea biografică „Părintele Arsenie Boca, Obiectivul Bratu' (Editura Patmos, 2009).
Până în anul 1950, „încercase în nenumărate rânduri să se sinucidă, luând pastile în cantitate mare, iar cu o lamă de ras a încercat să-și taie venele de la mână'. Salvatorul ei a fost părintele, iar maica l-a slujit toată viața.
În anul 1951, preotul a fost arestat, iar maica Zamfira a luptat mult pentru a ajuta să fie eliberat. I-a trimis o scrisoare patriarhului Justinian, și de mai multe ori a mers la Ministerul Cultelor. Când părintele Arsenie Boca a fost dus la muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră, maica nu l-a părăsit și l-a vizitat de mai multe ori, potrivit România TV.
Din anul 1977, Arsenie Boca s-a mutat la Sinaia, mai aproape de ucenica sa. În ultimii ani ai vieţii lui, ea a fost cea care l-a îngrijit, iar la moartea acestuia, în 1989, s-a ocupat de funeralii. După moartea celui supranumit „Sfântul Ardealului', Zamfira a rămas la mănăstirea Prislop, pe care a mai condus-o în anii ‘90.
Maica Zamfira a murit în anul 2005 și este îngropată la Mănăstirea Prislop, lângă părintele Arsenie Boca.
Părintele Arsenie Boca a fost canonizat cu titulatura „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”
Părintele Arsenie Boca a fost canonizat cu titulatura 'Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop', cu cinstire în ziua de 28 noiembrie.
![](https://thumbor.unica.ro/unsafe/760x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/02/c1-001-cover-6-38.jpg)
Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop.
Sfaturile sale au fost publicate într-un număr impresionant de cărţi, iar mormântul său de la Mănăstirea Prislop a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. La Prislop ajung în fiecare zi 3.000-4.000 de oameni, iar la sfârșit de săptămână în jur de 30.000-40.000 de credincioși din toată țara și de peste hotare.
foto: pressone.ro