Cine a fost Mița Biciclista. Se spune că Regele Ferdinand i-a dăruit celebra casă din Piața Amzei

 Dumba Gabriela
.

Cine a fost Mița Biciclista, proprietara casei care face furori în acest sezon printre pasionații de Instagram. Casa ei din Piața Amzei, despre care se spune că i-a fost dăruită de Regele Ferdinand, este foarte populară în iarna asta pentru că este decorată de Crăciun. Cu această ocazie, au revenit în atenția oamenilor Mița Biciclista și povestea ei de viață.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Mita Biciclista, pe numele ei real Maria Mihaescu, s-a născut în anul 1885 la Ditesti, în judeţul Prahova. Fiică a unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ, tânăra de vreo 14- 15 ani a fost remarcată şi luată cu voia ei în începerea „carierei de curtezană'. Ieşea pe străzi de bunăvoie şi îşi alegea singură clienţii, care, de obicei erau persoane cunoscute sau cu mulţi bani.

9_strada_biserica_amzei_bucharest_019_strada_biserica_amzei_bucharest_01

Mița Biciclista a fost curtată de mulți bărbați celebri

În acea perioadă, bicicleta era încă o raritate, iar Mita a fost prima femeie ce pedala pe marile străzi ale Capitalei. Era o femeie frumoasă, nu prea înaltă, cam de un metru şaizeci, cu părul blond tuns scurt şi cu ochii verzi-albaștri.

„Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta' povestea Neagu Djuvara.

Se spune că Mița Biciclista a fost curtată de bărbaţi celebri precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga şi chiar de Regele Ferdinand despre care se vorbea că i-ar fi făcut cadou casa care se afla şi astăzi în apropiere de Piaţa Amzei din Bucureşti, şi care îi poartă numele.

Când se afla la Paris, a câştigat o bătaie cu flori pe Champs-Elysees, unde a concurat alături de una dintre frumoasele franţuzoaice. A câştigat prin faptul că pielea de pe biciul de la trăsură era împodobit cu flori. După ce s-a întors la Bucureşti, a continuat să cocheteze cu acel stil de viaţă şi le vorbea tuturor în franceză, potrivit ziare.com.

Cât a costat casa Miței Biciclista din Piața Amzei, la vremea aceea

Constantin Beldie scrie în cartea sa că este adevărat şi că acea casă ar fi costat 4 milioane de lei. Mița Biciclista este descrisă de către Alexandru Predescu în „Vremuri vechi bucureştene':

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capsa, burghezii de la Otetelesanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluză corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate doua ace mari a la Madame Butterfly'.

Citește și: Nea Mărin, când a aflat că Theo Rose este însărcinată:'Nu e deloc prea tânără să devină mamă la 24 de ani'

Citește și: Cum a sărbătorit Messi victoria Argentinei pe stadion, alături de soție și copii:„În sfârșit, ești campion mondial. Știm cât de mult ai suferit atâția ani

Citește și:Oana Roman, mesaj emoționant pentru Marius Elisei, după 10 ani de relație:’Suntem sănătoși și avem un copil reușit’

De unde vine porecla de Mița Bicilista sau Mița Cotroceanca

Prin anul 1989, bicicleta reprezenta încă o raritate în acea perioadă. Mita a reuşit să facă rost de una iar acest lucru i-a adus faima. A devenit prima femeie care a pedalat pe străzile „Micului Paris”. Porecla de „Mită Biciclista” i-a pus-o un ziarist, George Ranetti, care era îndrăgostit de faimoasa curtezană.

Mihaela îl respingea, iar el a poreclit-o „Mită Biciclista”.

Ce avere avea Mița Biciclista și de ce a ajuns săracă

Mița Biciclista era foarte bogată pentru vremea ei, în perioada ei de glorie. Deţinea o trăsură, o maşină coupe şi servitori din Polonia. Mânca numai la Athenee Palace şi mergea la cel mai scump coafor de pe Calea Victoriei.

Pe la mijlocul anilor ’40 Mița s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dimitrescu. Deşi a trăit ani la rând în lux, Mita a fost nevoită să închirieze câteva camere din casă pe care o deţinea, iar ea să se mute în mansardă.

Cu toate acestea, nu a vrut să renunţe la viaţa de lux, mai ales când se ştia văzută pe stradă. Se zvonea că îşi îmbrăca soţul în haine vechi şi îl trimitea la cerşit, iar cu banii de pe chirie îşi satisfăcea obiceiurile de a frecventa localurile luxoase.

La bătrâneţe, Mita Biciclista nu a mai avut alte venituri în afară de camerele închiriate în propria casă. După naţionalizarea imobilului, în timpul regimului comunist, a rămas şi fără această sursă de venit. De la viaţa de lux pe care a dus-o, Mita a ajuns să moară săraca, la 83 de ani, în casa dăruită de rege.

Casa Miței Biciclista a devenit acum o populară atracție de Sărbători

Casa Mița Biciclista a fost împodobită de sărbători și a devenit un punct de atracție al Bucureștiului.

Imobilul, situat în centrul Capitalei, este imortalizat zilele acestea în mii de poze care sunt postate pe rețelele sociale.

Proiectată de arhitectul N. C. Mihăescu, casa Beaux-Arts cu influențe Art Nouveau are fațade bogat ornamentate, cu balcoane și reliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni.

foto: ziare.com, historia.ro, aleph news

Vezi şi cine au fost Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, Nicolae Bălcescu şi George Enescu!

Citeşte şi despre Rasputin şi Napoleon Bonaparte!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton