Cine e Lucian Romașcanu, de două ori ministru al Culturii. Cu ce se ocupă după ce a fost înlocuit de Raluca Turcan și ce avere are

 Dumba Gabriela
.

Lucian Romașcanu a fost de două ori ministru al Culturii și după ce a fost înlocuit de Raluca Turcan, în acest an, a rămas senator PSD. Luna trecută, Lucian Romașcanu spera ca Raluca Turcan să îi continue proiectele începute şi să nu mai fie schimbaţi atât de des miniştrii din acest domeniu, precum „antrenorii de la Steaua”. Ce avere are Lucian Romașcanu.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, va fi invitat la „40 de întrebări cu Denise Rifai”, in editia difuzată duminica aceasta, de la 22:30, la Kanal D. Lucian Romașcanu are o experiență de 27 de ani în media; în anul 2016, a decis să își înceapă cariera politică în cadrul PSD, iar în 2022 a preluat funcția de președinte al organizației PSD Buzău, înlocuindu-l pe Marcel Ciolacu.  

347396470_1844881865886116_4146501222107198611_n347396470_1844881865886116_4146501222107198611_n

Cine este Lucian Romașcanu

Lucian Romașcanu se află la al doilea mandat de senator și a ocupat de două ori fotoliul de ministru al Culturii, în guvernele Tudose și Ciucă, fiind, totodată, pentru a doua oară, purtător de cuvânt al PSD.

Lucian Romaşcanu, fost ministru al culturii şi identităţii naţionale, a fost consilier al preşedintelui SRTV, director al ziarelor CanCan și Libertatea, precum ca executive manager al televiziunii Kanal D.

Romașcanu și-a început activitatea ca account manager la Vinexport Trading SRL, iar apoi a ocupat funcția de country coordinator la Amorim&Irmaos (Korken Schiesser GmbH) și director vânzări la Mediapro Holding. A mai lucrat ca managing director la HL Display Romania SRL, managing director la Best Print Services SRL si consilier management al PDG la Societatea Română de Televiziune – TVR.

A absolvit Liceul B.P. Hasdeu din Buzău și Facultatea de Comerț din cadrul ASE București. Este absolvent al programului Executive MBA la University of Washington, Seatlle/ Asebuss București.

Ce avere are Lucian Romașcanu

Potrivit declarației de avere, Romașcanu un teren intravilan în comuna Mogoșoaia, județul Ilfov, de 500,75 mp, cumpărat în 2007, două case, tot în Mogoșoaia. Are un autoturism Kia Sorento, din anul 2008, și un Citroen C1 din anul 2012. Mai deține și ceasuri și bijuterii în valoare de 15.000 de euro.

În ceea ce privește conturile bancare, acestea sunt deschise la ING în anul 2007, unul în euro și altul în lei. În cel de euro are 14.680,63 euro, iar cel de lei este gol, scria Libertatea în urmă cu trei ani.

Și la Raiffeisen Bank are două conturi, unul în lei, cu un sold de 1.000 de lei, iar cel de-al doilea a fost deschis în 2015 în care are 11.450 de lei. El a contractat în 2007 un credit la ING Bank, în valoare de 14.240,01, scandent în 2019. Romașcanu are și două pensii private la NN Asigurări de Viață.

A câștigat în ultimul an fiscal 10.342 de lei de la firma Secoma și 2.180 de lei, ca senator. De asemenea, soția sa, consilier parlamentar în Camera Deputaților, a câștigat 52.135 de lei.

Cine este și cu ce se ocupă soția lui Lucian Romașcanu

Gabriela-Otilia Romașcanu, soția lui Lucian Romașcanu, a fost numită în iunie 2023 printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial, director de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

În declarația de avere din 2018 (după ce, în declarațiile anterioare, singura schimbare fusese dispariția postului de director de evenimente la Secoma SRL), Gabriela Otilia Romașcanu apare ca fiind nu doar consilier parlamentar, ci și consilier principal la Ministerul Apărării și consilier superior la Secretariatul General al Guvernului. În paralel, soțul era și ministru al Culturii, nu doar simplu senator.

Conform declarației de avere din 2019, doamna Romașcanu și-a adăugat alte poziții în portofoliu, tot la stat: a devenit membră a Consiliului de Administrație al Teletrans și membră în Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Administrarea Porturilor Dunării Maritime SA. E adevărat, a pierdut postul de consilier principal de la MApN, dar îl avea încă pe cel de la SGG, potrivit newsweek.ro

Citește și:Smiley a împlinit 40 de ani. Ce mesaj i-a transmis Gina Pistol și ce imagine a postat pe Internet, de ziua lui de naștere: „Restul îți urez când urci în dormitor…'

Citește și:„Iubesc la mama mea faptul că a murit!’. Interviu tulburător cu Sinéad OConnor din anul 2017. Mama artistei a abuzat-o fizic și sexual în copilărie

Ce a spus Lucian Romașcanu când a fost înlocuit de Raluca Turcan

Lucian Romaşcanu şi Raluca Turcan s-au aflat, la sfârșitul lunii iunie, la Sibiu, unde, într-o conferinţă de presă de la Festivalul Internaţional de Teatru, i-au conferit o distincţie de excelenţă preşedintelui FITS, Constantin Chiriac.

Atunci, Lucian Romaşcanu i-a mulţumit actualului ministru al Culturii, Raluca Turcan, „pentru normalitate' şi pentru „deschiderea de a duce mai departe ceea ce a fost bun din ceea ce a fost înainte'.

„Îi mulţumesc doamnei ministru pentru că facem un act de normalitate, aici. Eu am fost al 31-lea şi al 27-lea, doamna ministru e al 32-lea, deci ne rotăm mai tare ca antrenorii de la Steaua. Ideea este că, dacă nu putem să avem continuitate prin oameni pe poziţii, că aşa e politica românească, măcar să avem continuitate în proiecte şi ceea ce ne-am propus să facem. Şi mulţumesc pe această cale doamnei ministru că şi-a arătat deschiderea de a duce mai departe ceea ce a fost bun din ceea ce a fost înainte', a declarat Romaşcanu, la conferinţa de presă de la FITS.

Ulterior, Lucian Romaşcanu a precizat că, în România, s-au schimbat 32 de miniştri ai Culturii în ultimii 33 de ani, ceea ce dăunează acestui domeniu. „Faceţi dumneavoastră socoteala: dacă au fost 32 de miniştri în 33 de ani, în condiţiile în care doi au dus patru ani de mandat, adică opt, mai rămân 30 de miniştri pe 25 de ani. Deci durata medie de viaţă a unui ministru al Culturii în România şi nu numai, la Transporturi la fel, la Sănătate este la fel, este o rotaţie care, din păcate, împiedică continuitatea', a subliniat el.

În opinia lui Romaşcanu, un ministru are nevoie de trei luni de zile, după ce se instalează în funcţie la Cultură, ca să ştie exact ce are de făcut şi cum funcţionează instituţia.

„Eu am început nişte lucruri extrem de importante. (…) Dacă ministrul care vine înţelege să poarte dialog cu cel care a fost, lucrurile ar putea să fie într-un fel duse mai departe, chiar dacă se schimbă oamenii. Dacă există orgolii, (…) atunci pierde toată lumea, pentru că, dacă nu eşti în domeniu, şi am fost şi eu prima oară, nu am fost din domeniu, trebuie să te raportezi cu smerenie la cei care ştiu ce se întâmplă acolo, să înveţi cât poţi de repede, să mergi înainte.

Oricum o lună, în general, două îţi trebuie să înţelegi ce se întâmplă în minister, cel dinainte când află că pleacă colegii nu prea mai trag şi atunci sunt vreo trei luni de zile de schimb de mandat, care pot costa mult în ceea ce înseamnă proiecte şi mers înainte', a explicat social-democratul.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton