O femeie pe nume Amalia i-a schimbat, poate, cursul vieții bărbatului care mai târziu a devenit cunoscut în întreaga lume - Papa Francisc. Jorge Mario Bergoglio, cel care avea să devină ulterior Papa Francisc, a cerut-o în căsătorie pe prietena lui bună, Amalia, când avea doar 12 ani. Refuzul acesteia de a-i deveni soție l-a determinat să meargă pe calea bisericii.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Odată cu moartea Papei Francisc, pe 21 aprilie 2025, presa străină a amintit povestea acestuia de viață și momentul în care a cerut-o de soție pe prietena lui din copilărie, Amalia. Femeia a fost profund surprinsă când a aflat că fostul ei iubit din copilărie a fost ales papă.
La 12 ani, Papa Francisc a cerut-o în căsătorie pe prietena lui, Amalia
Pe numele lui real Jorge Mario Bergoglio, Papa Francisc a fost, în urmă cu foarte mulți ani, un băiat îndrăgostit, cu visuri lumești și inima frântă.
Potrivit unui articol din The Guardian, care a fost scris prima dată în anul 2013, Suveranul Pontif a iubit, pe când avea doar 12 ani, o fată pe nume Amalia Damonte, iar dragostea lui a fost atât de profundă încât i-a făcut o promisiune uluitoare: dacă ea nu avea să-l ia de soț, el avea să devină preot.
Amalia Damonte, originară din cartierul Flores al orașului Buenos Aires, și-a amintit peste ani cu melancolie de momentul în care Jorge Mario Bergoglio i-a scris o scrisoare copilărească, dar încărcată de sens, citează Libertatea.
„Dacă nu te căsătorești cu mine, mă fac preot', i-a scris cel care a devenit peste ani Papa Francisc. Cuvintele, poate simple la prima vedere, aveau să prindă o greutate istorică.
Refuzul părinților fetei de a le permite să se vadă, dar și maturizarea firească, i-au îndepărtat pe cei doi, iar destinul a ales pentru el calea clerului. „Din fericire pentru el, am spus nu!”, mai spunea Amalia.
Înainte ca Jorge Mario Bergoglio să-și ia rămas bun definitiv de la viața laică a părăsit exact biserica San Jose de Flores, locul unde Amalia Damonte s-a căsătorit, dar cu un alt bărbat.
Ce a scris Papa Francisc în testament
Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie, în a doua zi de Paște. El avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei crize grave de pneumonie dublă.
Ultima dorință a Papei Francisc a fost legată de mormânt, care „trebuie să fie în pământ, simplu, fără ornamente deosebite și cu singura inscripție: Franciscus', iar „rămășițele mele pământești să se odihnească, în așteptarea zilei învierii, în Bazilica Papală Santa Maria Maggiore'.
Mai jos este testamentul integral, așa cum a fost dat publicității.
„În Numele Preasfintei Treimi. Amin.
Simțind că se apropie apusul vieții mele pământești și cu o vie speranță în Viața Veșnică, doresc să-mi exprim voința testamentară doar în ceea ce privește locul înmormântării mele.
Viața mea și slujirea mea preoțească și episcopală le-am încredințat întotdeauna Maicii Domnului nostru, Preasfânta Maria. Prin urmare, cer ca rămășițele mele pământești să se odihnească, în așteptarea zilei învierii, în Bazilica Papală Santa Maria Maggiore.
Doresc ca ultima mea călătorie pământească să se încheie tocmai în acest străvechi sanctuar marian, unde mă duceam la rugăciune la începutul și la sfârșitul fiecărei Călătorii Apostolice, pentru a încredința cu încredere intențiile mele Mamei Neprihănite și pentru a-I mulțumi pentru grija ei blândă și maternă.
Cer ca mormântul meu să fie pregătit în locul din nava laterală, între Capela Paulină (Capela Salus Populi Romani) și Capela Sforza a sus-menționatei Bazilici Papale, așa cum este indicat în documentul anexat.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-4-117.jpg)
Mormântul trebuie să fie în pământ; simplu, fără ornamente deosebite și cu singura inscripție: Franciscus.
Cheltuielile pentru pregătirea mormântului meu vor fi acoperite din suma oferită de binefăcătorul pe care l-am desemnat, sumă care va fi transferată Bazilicii Papale Santa Maria Maggiore, și despre care am dat instrucțiuni corespunzătoare Monseniorului Rolandas Makrickas, Comisar Extraordinar al Capitlului Liberian.
Domnul să răsplătească pe cei care m-au iubit și care vor continua să se roage pentru mine. Suferința care s-a făcut simțită în ultima parte a vieții mele o ofer Domnului pentru pacea în lume și fraternitatea între popoare' scrie în document.